Warszawa, 11.10.2021 r.
W bezmięsnej odsłonie – pysznie i zdrowo z Appetitą
Diety wegańska oraz wegetariańska szturmem zdobywają świat. Ograniczanie spożywania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego to już nie tylko moda, ale globalny trend. Wbrew popularnej niegdyś opinii, jarskie posiłki wcale nie muszą być nudne i bez smaku. Marka Appetita przedstawia kilka porad oraz przepisów, dzięki którym nawet zatwardziali wielbiciele schabowych będą zadowoleni i? najedzeni!
Coraz więcej mówi się na temat ekologii, świadomych zakupów i zbilansowanej diety. Przekłada się to na umacnianie się globalnego trendu rezygnacji z mięsa lub ograniczania jego spożywania. Rośnie popularność fleksiterianizmu, czyli tzw. elastycznego wegetarianizmu, związanego z okazjonalnym jedzeniem produktów zwierzęcych. Niektórzy przechodzą na dietę bezmięsną z pobudek ideologicznych, ekonomicznych czy troski o środowisko, inni z powodów zdrowotnych. Dla jednych i drugich nie musi to oznaczać poczucia straty. Alternatyw dla ulubionych posiłków jest mnóstwo ? od zastąpienia białka zwierzęcego roślinnym aż po przygotowanie alternatywnych, wegańskich ?mięs?, które smakiem bywają nie do odróżnienia od oryginału.
Przy odrobinie chęci okazuje się, że popularne dania można przygotować w bezmięsnej odsłonie. Daje się ugotować smaczny i do tego wegański bigos, a kotlety warzywne czy też gołąbki bez mięsa są wręcz doskonałe. Wegetariańska i wegańska dieta nie muszą nastręczać problemów. Aby styczność z nimi nie okazała się chwilową fanaberią, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy. Przy pomocy przypraw i pomysłów Appetity, fascynacja bezmięsną kuchnią może przerodzić się w długotrwały romans, a nawet prawdziwą miłość do przysłowiowej grobowej deski.
Wegetariańskie gołąbki
Składniki :
? 1 młoda biała lub włoska kapusta
? 200 g pęczaku
? 500 g pieczarek
? natka pietruszki
? 2 cebule
? 2 ząbki czosnku
? olej
? sól
? Pieprz czarny mielony Appetita
? cukier
? koncentrat pomidorowy
? Oregano Appetita
? Bazylia Appetita
Opis przygotowania:
Pęczak ugotować do miękkości (ok. 10 minut od zagotowania). Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli z czosnkiem, smażyć, aż płyn odparuje. Doprawić, koncentratem pomidorowym wymieszanym z oregano, bazylią i szczyptą cukru, wymieszać z pęczakiem i posiekaną natką pietruszki. Liście kapusty sparzyć we wrzątku, odciąć zgrubienia. Nie wylewać wody. Większe liście wypełnić farszem i zawinąć jak krokiety – najpierw boki. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim mniejsze liście kapusty. Ciasno ułożyć gołąbki, zalać wodą po gotowaniu kapusty, przykryć folią i piec ok. godziny w 190 stopniach z termoobiegiem.
Ryżowe kotlety z warzywami
Składniki:
? 1 szklanka ryżu basmati
? 1 łyżka oleju
? 1 jajko
? 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
? ? szklanki startej marchewki
? 1 łyżeczka Czosnku granulowanego Appetita
? 1 łyżeczka Przyprawy curry Appetita
? 200 g groszku (mrożonego lub z puszki)
Opis przygotowania:
Do garnka wlać olej, wsypać ryż, przesmażyć, a następnie zalać wodą mniej więcej 2 cm powyżej ryżu. Posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Ostudzić, następnie dodać jajo, startą marchewkę, groszek, przyprawy i bułkę tartą. Dosolić do smaku. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Podawać z sałatką lub jako samodzielne danie.
Aksamitny hummus z falafelami
Składniki:
? 2 puszki ciecierzycy
? 1 pęczek pietruszki
? 1 łyżeczka kolendry
? 2 łyżeczki kminku rzymskiego
? 3 łyżki pasty sezamowej tahini
? ? szklanki mąki
? 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Appetita
? sok wyciśnięty z ? cytryny
? sól
? Pieprz czarny mielony Appetita
? olej
? 1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Appetita
? oliwa z oliwek do podania
Opis przygotowania:
Hummus:
W blenderze kielichowym umieścić odsączoną ciecierzycę (zawartość jednej puszki), sok z cytryny, pastę sezamową tahini i 4 łyżki oleju. Dodać ? szklanki zalewy z ciecierzycy, zmiksować do uzyskania gładkiej masy, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
Falafele:
Pozostałą ciecierzycę zmiksować z natką pietruszki, pozostawiając niewielkie kawałeczki w masie. Dodać mąkę, sodę, kmin rzymski, kolendrę oraz ? szklanki oleju, wymieszać do uzyskania plastycznej masy. Formować niewielkie kulki. W niedużym garnku rozgrzać olej (tyle, aby móc zanurzyć w nim całe kulki). Wrzucać po 2-3 falafele jednocześnie, smażyć na średnim ogniu ok. 2-3 minuty, do uzyskania złotego koloru. Odsączyć na papierze. Przed podaniem hummus posypać słodką papryką i polać odrobiną oliwy z oliwek.
Wegański bigos
Składniki:
? 500 g kiszonej kapusty
? 1 mała główka białej kapusty
? kilka grzybów suszonych, wcześniej namoczonych
? 2 cebule
? 2 łyżki Przyprawy do bigosu po staropolsku Appetita
? 2 Liście laurowe Appetita
? kilka ziaren Ziela angielskiego Appetita
? 4-5 suszonych śliwek
? 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
? olej
Opis przygotowania:
Kapustę drobno pokroić. Cebulę posiekać, zeszklić w garnku, dodać białą kapustę i podlać wodą z suszonych grzybów. Podgotować 15 minut i dodać kiszoną kapustę, grzyby oraz wszystkie przyprawy i śliwki. Podlać niewielką ilością wody, dodać koncentrat pomidorowy i dusić ok. godziny, aż warzywa będą miękkie. Dosolić do smaku.
Więcej kulinarnych inspiracji na www.smakistyl.pl.
Producent: Colian Sp. z o.o.
Marka: Appetita
Produkty:
? Czosnek granulowany Appetita, 20 g, cena ok. 1,60 zł /opakowanie
? Liść laurowy Appetita, 6 g cena ok. 1,60 zł /opakowanie
? Papryka słodka mielona Appetita, 20 g, cena ok. 1,60 zł / opakowanie
? Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena ok. 1,60 zł /opakowanie
? Przyprawa do bigosu po staropolsku Appetita, 20 g cena ok. 1,60 zł /opakowanie
? Przyprawa curry Appetita, 20 g, cena ok. 1,60 zł /opakowanie
? Soda oczyszczona Domowe Sekrety Appetita, 18 g, cena ok. 0,90 zł/opakowanie
? Ziele Angielskie Appetita, 15 g, cena ok. 1,60 zł /opakowanie
? Bazylia Appetita, 10 g, cena ok. 1,60 zł/opakowanie
? Oregano Appetita, 10 g, cena ok 1,60 zł/opakowanie
Więcej informacji udziela: Katarzyna Jarosińska, Kolterman Media Communications,
tel. kom. 509 922 081; e-mail: [email protected]