Informacja prasowa Warszawa, 27 lipca 2015 r.
Naleśniki, gofry i budynie, czyli pomysł na mleczną imprezę dla dzieci
Długo oczekiwane lato, szczególnie przez najmłodszych, w końcu przyszło. Wraz z nim piękna pogoda, która sprzyja organizowaniu spotkań i pikników na świeżym powietrzu. Jeśli planujemy wakacyjne przyjęcie dla dzieci, warto zastanowić się nad przygotowaniem odpowiednich przekąsek, które nie tylko trafią w gust milusińskich, ale również dostarczą im energii i siły do letnich zabaw i harców.
Podczas letniego pikniku w parku lub przyjęcia w ogrodzie najlepiej sprawdzą się potrawy, które łatwo można podzielić na niewielkie porcje i wziąć do ręki. Idealne na tę okazję będą desery na bazie mleka i produktów mlecznych, wzbogacone sezonowymi owocami pełnowartościowe, pożywne i smaczne. Takim smakołykom nie oprą się nawet największe niejadki.
Mleko i przetwory mleczne należą do najbardziej wartościowych produktów spożywczych i są niezbędnymi elementami zbilansowanej diety. Jedna szklanka mleka lub odpowiadająca jej ilość produktów mlecznych dostarczy dziecku dawkę pełnowartościowego białka do budowy nowych komórek i tkanek, wapnia wzmacniającego kości oraz witamin wspomagających rozwój fizyczny i umysłowy oraz układ odpornościowy.
Letnie inspiracje
Naleśniki to bardzo proste w przygotowaniu danie, które uwielbiają właściwie wszyscy, łącznie z dziećmi. Dają wiele możliwości, zarówno pod względem przygotowania, jak i serwowania. Można je jeść na słodko i na słono, różnią się między sobą grubością, wielkością jak i tym, co do nich dodamy. Na przyjęciu lub pikniku idealnie sprawdzi się ich wersja z białym serem, pokrojona w naleśnikowe sushi? i podana z sezonowymi owocami i bogatym w pełnowartościowe białko oraz łatwo przyswajalny wapń jogurtem.
Dobrym rozwiÄ…zaniem bÄ™dÄ… również gofry, które sÄ… prawdziwÄ… kwintesencjÄ… lata. Możemy przygotować je wczeÅ›niej w domu, a podczas przyjÄ™cia podać z dodatkami w postaci Å›wieżych owoców, musów, twarożków, jogurtów czy niewielkiej iloÅ›ci bitej Å›mietany. NastÄ™pnie pozwólmy dzieciom na odrobinÄ™ swobody i kreatywnoÅ›ci – tworzenie wÅ‚asnych kombinacji z pewnoÅ›ciÄ… dla niejednego dziecka bÄ™dzie Å›wietnÄ… zabawÄ….
Jako deser świetnie sprawdzi się budyń własnej produkcji. Wbrew pozorom jego samodzielne wykonanie nie jest ani trudne ani czasochłonne. Do jego przygotowania wystarczy jedynie mąka, mleko, żółtka oraz masło. Wszystkie składniki łączymy ze sobą do momentu zagotowania i mamy gotowy budyń! Tak jak w przypadku gofrów i naleśników, możemy podać do niego różne dodatki świeże owoce, musy, dżemy i powidła, a nawet orzechy lub płatki owsiane lub kukurydziane.
ObowiÄ…zkowo szklanka mleka
Należy pamiÄ™tać, że gdy jest ciepÅ‚o, organizm nie potrzebuje dodatkowej energii do ogrzania ciaÅ‚a – bardziej skupia siÄ™ na jego ochÅ‚odzeniu, dlatego latem ważne jest, by dziecko sporo piÅ‚o, najlepiej wodÄ™. Dobrym pomysÅ‚em jest również szklanka zimnego mleka lub owocowy koktajl. Nie tylko ugaszÄ… pragnienie, ale również dostarczÄ… dziecku dawkÄ™ peÅ‚nowartoÅ›ciowego biaÅ‚ka do budowy nowych komórek i tkanek oraz wapnia wzmacniajÄ…cego koÅ›ci i zÄ™by. To jednak nie wszystkie cenne z żywieniowego punktu widzenia skÅ‚adniki, które kryjÄ… siÄ™ w mleku i produktach mlecznych. Znajdziemy w nich także zestaw witamin z grupy B, zapewniajÄ…cych sprawne funkcjonowanie mózgu i ukÅ‚adu nerwowego, witaminÄ™ A i D, a także cynk oraz jod. Wszystkie te skÅ‚adniki sÄ… niezbÄ™dne dla mÅ‚odego, rozwijajÄ…cego siÄ™ organizmu.
***
O Polskiej Izbie Mleka
Polska Izba Mleka (PIM) jest największą organizacją branży mleczarskiej w Polsce. Została utworzona z inicjatywy spółdzielni i zakładów mleczarskich oraz firm z nimi współpracujących. Liczy ponad 70 członków,
a wśród podmiotów zrzeszonych znajdują się największe firmy mleczarskie i związane z branżą mleczarską. Głównym celem PIM jest współpraca członków i partnerów Izby na rzecz rozwoju i promocji polskiego mleczarstwa zarówno w Polsce, jak i zagranicą.
O Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) została utworzona w 1995 roku. Jest organizacją niezależną, dobrowolną i samorządną. Zrzesza ponad 9 200 członków skupionych w 18 związkach regionalnych hodowców bydła i producentów mleka oraz w Polskim Związku Bydła Simentalskiego i Krajowym Związku Hodowców Czerwonego Bydła Polskiego