Poradnik Produkty Przechowywanie

Jakie produkty w jaki sposób najlepiej przechowywać w lodówce?

Jakie produkty w jaki sposób najlepiej przechowywać w lodówce?
Świeże, czyli odpowiednio przechowane Jakie produkty w jaki sposób najlepiej przechowywać w lodówce? Pełna lodówka to dla każdego smakosza istna skrzynia skarbów! Warto przy tym

Świeże, czyli odpowiednio przechowane

Jakie produkty w jaki sposób najlepiej przechowywać w lodówce?

Pełna lodówka to dla każdego smakosza istna skrzynia skarbów! Warto przy tym pamiętać, że sposób, w jaki przechowywane są zgromadzone w niej smakołyki w wielkim stopniu wpływa na zachowanie ich świeżości oraz właściwego smaku i zapachu.

Odpowiedni klimat lodówki
Najwyżej położone półki oraz te umieszczone w drzwiach to miejsca zapewniające najłagodniejsze chłodzenie. Dlatego najlepiej umieszczać tam produkty niewymagające zbyt niskich temperatur przetwory, dżemy, keczup, musztardę oraz ciasta, napoje i jajka. Dla tych ostatnich w wielu lodówkach znajdziemy nawet specjalnie wyprofilowany pojemnik.
Im niższe półki, tym niższa temperatura, dlatego wędliny, nabiał i różne potrawy gotowe do spożycia należy ustawiać na środkowych, chłodniejszych poziomach. Najzimniejsze miejsca warto zarezerwować dla surowego mięsa i ryb, a w wysuwanych, dolnych koszach umieszczać świeże owoce i warzywa. Pamiętajmy jednak, że większość owoców egzotycznych, a także m.in.: pomidory, cukinię i paprykę lepiej przechowywać w suchym, zacienionym miejscu poza lodówką.

Chronić smak i zapach
Krążące w lodówce powietrze jest z reguły stosunkowo suche, dlatego produkty szczególnie narażone na wysychanie należy odpowiednio zabezpieczać. Popularnym sposobem jest stosowanie folii spożywczej, która zapobiega odparowaniu wilgoci oraz rozprzestrzenianiu się zapachów na inne potrawy. W ofercie marki Jan Niezbędny znajdziemy specjalną folię Long Fresh, która zapewnia dłuższe utrzymanie świeżości dzięki wyjątkowo efektywnej mikrocyrkulacji powietrza.

Przy osłanianiu garnków i talerzy z bardziej wilgotnymi daniami dobrze spisze się sztywniejsza folia aluminiowa. Wyjątkowo praktycznym i uniwersalnym rozwiązaniem będą też różnego rodzaju pudełka, które sprawdzą się zwłaszcza przy przechowywaniu gotowych potraw. Silikonowe lub żaroodporne szklane pojemniki pomogą zachować świeżość, smak i zapach dań nie tylko w lodówce, ale także w zamrażarce lub podczas podgrzewania w mikrofalówce.
Układając produkty w lodówce pamiętajmy też, aby zachować między nimi choćby minimalną przestrzeń zapewni to lepszą cyrkulację chłodnego powietrza. Warto także ustawiać je według terminu przydatności do spożycia. Dzięki temu zapobiegniemy przykrej konieczności wyrzucania jedzenia, a sięgając do naszej kulinarnej skrzyni skarbów, zawsze znajdziemy w niej świeże i aromatyczne pyszności.

A to już wiesz?  Tahini naturalne - aromatyczna pasta sezamowa

www.janniezbedny.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy