Dieta

Jaka mąka jest zdrowa?

Jaka mąka jest zdrowa?
Najzdrowsza i najlepsza dla organizmu jest mąka pełnoziarnista, czyli taka, która powstała z całych ziaren zbóż, łącznie z łuską i kiełkiem. To w nich bowiem kryje się najwięcej ważnych składników: błonnika, witamin, minerałów i substancji

Najzdrowsza i najlepsza dla organizmu jest mąka pełnoziarnista, czyli taka, która powstała z całych ziaren zbóż, łącznie z łuską i kiełkiem. To w nich bowiem kryje się najwięcej ważnych składników: błonnika, witamin, minerałów i substancji bioaktywnych.

W procesie produkcji zwykłej mąki, zewnętrzna warstwa ziarna zostaje usunięta, a wypieczony z takiej mąki chleb, zawiera tych dobroczynnych substancji znacznie mniej, stając się przede wszystkim źródłem pustych kalorii.

A to już wiesz?  Przepisy dla maluchów

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy