Walentynki

Wykwintna, walentynkowa kolacja w 60 minut!

Wykwintna, walentynkowa kolacja w 60 minut!
Wykwintna, walentynkowa kolacja w 60 minut! Walentynki za pasem, a Ty wciąż nie masz pomysłu jak uczcić to święto z ukochaną osobą? Nie masz też

Wykwintna, walentynkowa kolacja w 60 minut!

Walentynki za pasem, a Ty wciąż nie masz pomysłu jak uczcić to święto z ukochaną osobą? Nie masz też za wiele czasu na przygotowania w końcu święto zakochanych przypada w tym roku na środek tygodnia? Pyszna kolacja w domowym zaciszu będzie świetnym rozwiązaniem! Przekonaj się, że prawdziwie wyrafinowane menu, oparte na składnikach afrodyzjakach wyczarujesz dokładnie w godzinę. Czas start!

Kremowy wstęp z tatarem w 20 minut
Żadna uroczysta kolacja nie może obejść się bez ciekawej przystawki. Przy kolacji tak wyjątkowej jak ta walentynkowa kluczowy jest nie tylko odpowiedni dobór składników, ale też ciekawe, a nawet zmysłowe połączenie tekstur dania. W roli oryginalnej przystawki sprawdzi się delikatny, drobno posiekany tatar z tuńczyka, podany na aksamitnym kremie z awokado. W tym daniu awokado nie występuje przypadkowo już Aztekowie nazywali go owocem płodności. Dziś wiemy, że zawarte w nim kwasy tłuszczone i witamina B6 wzmagają produkcję testosteronu u mężczyzn. Z kolei witamina B3, w którą bogaty jest tuńczyk, wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych. Przepis na tę przystawkę, dostępny w walentynkowej kolekcji przepisów na Thermomix? Walentynki z urządzeniem Thermomix?? wykonamy w zaledwie 20 minut.

Dwa kwadranse na krewetkowy afrodyzjak
O tym, że owoce morza są doskonałymi afrodyzjakami wiemy nie od dziś. Krewetki, bogate w cynk (podwyższa libido) i selen (wpływa na płodność i reguluje popęd seksualny) jako bohater walentynkowego dania głównego, będą strzałem w dziesiątkę! Przepis na krewetkowy afrodyzjak z kolekcji przepisów Zmysłowe momenty?, dostępny na platformie z przepisami Cookidoo? przygotujemy w 30 minut. Krewetki w połączeniu z sosem na bazie mleka kokosowego, czosnku, z dodatkiem świeżej kolendry i pokruszonych orzechów ziemnych zaspokoją głód i? rozpalą zmysły!

Ostatnie 10 minut na finał
Przystawka zjedzona, danie główne też, czas na zakończenie, czyli deser. Zostało nam ostatnie 10 minut postawmy więc na odrobinę słodyczy, ale w wersji z alkoholem. Moijto, któremu egzotycznego charakteru nada dodatek świeżego ananasa uznawanego z resztą za afrodyzjak przygotujemy w mgnieniu oka z przepisem z kolekcji Na pobudzenie. Walentynkowe inspiracje?. Będzie to idealne zwieńczenie walentynkowego wieczoru z ukochaną osobą.

A to już wiesz?  Truskawkowy eliksir miłości

Wszystko to w zaledwie godzinę. Sprawdźcie, bo warto!

TATAR Z TUŃCZYKA Z KREMEM AWOKADO

KREM Z AWOKADO
? 160 g awokado, pokrojonego na kawałki
? ząbka czosnku
? 10 g oliwy z oliwek
? 1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
? 1 łyżeczka skórki z limonki, otartej, ekologicznej, bez białych błonek
? 2 szczypty soli
? 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

TATAR Z TUŃCZYKA
? 60-70 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
? 5 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
? 150 g tuńczyka, świeżego, jakości sashimi, pokrojonego na 3 cm kawałki
? 10 g oliwy z oliwek
? 5 g białego octu balsamicznego
? łyżeczki skórki z limonki, otartej, ekologicznej, bez białych błonek
? 10 g szczypiorku, świeżego, posiekanego
? 1-2 krople sosu Tabasco?
? 1 szczypta soli
? 1 szczypta pieprzu, mielonego
? 2 łyżki rzeżuchy lub 2 łyżki kiełków rzodkiewki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Do naczynia miksującego włożyć awokado i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.

2 Dodać oliwę, sok z limonki, skórkę z limonki, sól i pieprz, wymieszać 10 s/ /obr. 2. Krem z awokado przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.

3 Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i kapary, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.

4 Dodać tuńczyka, oliwę, ocet balsamiczny, skórkę z limonki, szczypiorek, sos Tabasco?, sól i pieprz, wymieszać, 2 s/obr. 4.

5 Na talerzu ułożyć metalową obręcz (? 5-6 cm), wypełnić ją kremem z awokado do wysokości, przełożyć połowę tatara z tuńczyka. Ostrożnie zdjąć obręcz podnosząc powoli do góry w taki sposób, aby nie naruszyć kremu i tatara z tuńczyka. Czynności powtórzyć z drugą połową kremu z awokado i tatarem z tuńczyka.

6 Tatar z tuńczyka z kremem awokado podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany 2 łyżkami świeżej rzeżuchy.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX?

1 Miąższ z awokado zblendować z czosnkiem.

2 Dodać oliwę, sok z limonki, skórkę z limonki, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Krem z awokado przełożyć do innego naczynia, odstawić.

A to już wiesz?  Delecta promuje Walentynki na czekoladowo

3 Szalotkę i kapary drobno posiekać.

4 Tuńczyka posiekać, dodać do szalotki i kaparów razem z oliwą, octem balsamicznym, skórką z limonki, szczypiorkiem, sosem Tabasco?, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.

5 Na talerzu ułożyć metalową obręcz (? 5-6 cm), wypełnić ją kremem z awokado do wysokości, przełożyć połowę tatara z tuńczyka. Ostrożnie zdjąć obręcz podnosząc powoli do góry w taki sposób, aby nie naruszyć kremu i tatara z tuńczyka. Czynności powtórzyć z drugą połową kremu z awokado i tatarem z tuńczyka.

6 Tatar z tuńczyka z kremem awokado podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany 2 łyżkami świeżej rzeżuchy.

0 0 votes
Ocena

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x