Medycyna i zdrowie

Wracamy do korzeni dosłownie!

Wracamy do korzeni dosłownie!
Informacja prasowa Warszawa, 17 października 2019 r. Czasy, w których żyjemy, gwarantują nam dostępność wszystkich produktów, na jakie tylko mamy ochotę. Nie jest już problemem

Informacja prasowa
Warszawa, 17 października 2019 r.

Czasy, w których żyjemy, gwarantują nam dostępność wszystkich produktów, na jakie tylko mamy ochotę. Nie jest już problemem znalezienie truskawek czy rzodkiewek w połowie października. Dużo mniej czasu zajmuje nam również zorganizowanie obiadu gotowe półprodukty, paczkowane dania czy jedzenie z dowozem pomagają nam żyć szybciej. Choć to dla nas duże udogodnienie, do którego przyzwyczailiśmy się, coraz bardziej ciągnie nas w kierunku tego, jak nauczeni byliśmy jeść i żyć w domu rodzinnym. Powoli, sezonowo i świadomie.

Nasze podejście do kuchni zmienia się. Z uwagą, uczuciem i troską podchodzimy do gotowania. Do własnoręcznie przygotowanych dań z produktów, które sami świadomie wybieraliśmy, dodajemy orzechy i ziarna. Przepisy opieramy o sezonowe, dostępne warzywa i owoce na ciasto z truskawkami decydujemy się poczekać do czerwca, kiedy będzie na nie sezon. Zyskujemy czas, pieniądze i zdrowie. Sięgając po sezonowe produkty, typowe dla danej pory roku, mamy pewność, że urosły zgodnie z naturą, bez polepszaczy i przyspieszaczy. To troska o nas i naszych bliskich. Powrót do korzeni oznacza zatem gotowanie z miłością, tą samą, którą czuliśmy w śniadaniach od naszych mam czy babcinych ciastach.

Po co sięgać jesienią i gdzie to znaleźć?
Choć to specyficzna dla świeżych warzyw i owoców pora, zieleniaki, ryneczki oraz targi mogą nas miło zaskoczyć swoją obfitością. Z warzyw dostępne są m.in. marchew, ziemniaki, buraki, cebula, dynia, jarmuż, czosnek, brukselka, kiszonki, w tym kiszona kapusta i ogórki, por, seler, pietruszka w przeważającej części warzywa korzeniowe. Polskich, sezonowych owoców późną jesienią mamy niestety dużo mniej, bo zaledwie jabłka i gruszki oraz kończące się śliwki. Warto zatem uzupełniać dania o owoce suszone, które dostępne są przez cały rok. Suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle, wiśnie czy Złote owoce (miechunka peruwiańska) mogą urozmaicić każde danie, wzbogacając je również o wiele wartości odżywczych, w tym m.in. błonnik. Warto pamiętać o zbożach oraz kaszach ich bogactwo dostępne jest przez okrągły rok, stanowić one mogą bazę wielu dań. To również kopalnia witamin i minerałów, o których suplementację o tej porze roku powinniśmy wyjątkowo zadbać i poświęcić temu więcej uwagi. Aby dodatkowo podkręcić? późno jesienne danie o cenne wartości odżywcze dosyp garść ulubionych orzechów. Postaw na orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie lub migdały. Możesz też użyć chrupiących pestek i ziaren charakterystycznych dla naszego kulinarnego podwórka, np. słonecznika lub dyni. Sięgając po wszystkie te produkty, nie będziesz mógł narzekać na nudę, która często o tej porze roku wkrada się do kuchni. Przy tym dostarczysz sobie wielu witamin i minerałów i wzmocnisz odporność.

A to już wiesz?  Wekowanie bez tajemnic

Pamiętaj również o tym, że późną jesienią dania powinny być rozgrzewające i treściwe. Nasz organizm wystawiony na chłodne temperatury potrzebuje więcej energii, aby się ogrzać. Dostarcz jej pod postacią zdrowych, domowych dań z sezonowych produktów. Wypróbuj naszych przepisów po takiej uczcie nawet największa jesienna plucha nie będzie ci straszna!

Chrupiące pieczone ziemniaki z orzechami włoskimi
Składniki:
? 5 dużych, długich ziemniaków
? 100 g Orzechów włoskich Bakalland
? 5 łyżek masła
? świeży lub suszony tymianek
? sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą, nie obieramy ze skóry. Gotujemy je w mundurkach na półtwardo. Odkrawamy delikatnie wierzch i wydrążamy połowę miąższu. Garść orzechów włoskich drobno siekamy, ich większą część mieszamy z miękkim masłem, wydrążonym miąższem ziemniaka oraz tymiankiem. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze przez kilka minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ziemniaki resztą orzechów i tymianku.

Muffiny marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika
Składniki:
? 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
? 2 szklanki mąki
? 100 g Pestek dyni Bakalland
? 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
? 100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
? 5 jajek
? 1 szklanka oleju
? 1 łyżeczka sody
? 1 łyżeczka cynamonu
? 1 szklanka cukru
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
? 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
? szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szklanką cukru. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy masę na najwyższych obrotach, a następnie dolewamy olej. Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę wraz z przesianą sodą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier waniliowy oraz cynamon, rodzynki, a także dodajemy odciśniętą startą marchew. Odkładamy kilka pestek dyni do późniejszej dekoracji, resztę siekamy. Dosypujemy pestki do masy i wszystko mieszany delikatnie łopatką. Papierowe papilotki wkładamy do formy na muffiny i za pomocą pędzelka smarujemy je oliwą. Nakładamy łyżką masę do wysokości. Posypujemy delikatnie pozostałymi pestkami dyni i pestkami łuskanego słonecznika. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka?.

A to już wiesz?  Lekartwo w postaci czekolady

Słonecznikowy hummus z buraka
Składniki:
? 1 burak
? 100 g Sezamu Bakalland
? 100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
? puszka cieciorki
? oliwa z oliwek
? sok z połowy cytryny
? sól, pieprz

Buraka obieramy ze skóry, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę do momentu, aż będzie miękki. Sezam prażymy na suchej patelni do zarumienienia, następnie przesypujemy do młynka do kawy i miksujemy do utworzenia się pasty sezamowej, tzw. tahini. Pastę przekładamy do blendera wraz z odcedzoną cieciorką, upieczonym, pokrojonym w kawałki burakiem, dwiema garściami łuskanego słonecznika, trzema łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Blendujemy do uzyskania gładkiej pasty, którą następnie przekładamy do pojemniczka, posypujemy pestkami słonecznika oraz sezamem. Podajemy ze świeżym chlebem.
_________________________________________________________________________________

0 0 votes
Ocena

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x