Żywność

Świąteczna kuchnia dla najmłodszych dania dla każdego niejadka!

Świąteczna kuchnia dla najmłodszych dania dla każdego niejadka!
Informacja prasowa Warszawa, 29 listopada 2018 Świąteczna kuchnia dla najmłodszych dania dla każdego niejadka! Świąteczny czas to pretekst nie tylko do pięknego dekorowania domu, słuchania

Informacja prasowa
Warszawa, 29 listopada 2018

Świąteczna kuchnia dla najmłodszych dania dla każdego niejadka!

Świąteczny czas to pretekst nie tylko do pięknego dekorowania domu, słuchania kolęd i nastrojowych piosenek oraz kupowania prezentów. Dla większości z nas święta to magiczne momenty pełne cudów i radosnych chwil spędzonych w gronie najbliższych osób. W tym roku możesz włączyć w przedświąteczne przygotowania także najmłodszych członków rodziny i razem z dziećmi przygotować pyszne potrawy na wigilijny stół.

Dekorowanie choinki, wybieranie i pakowanie prezentów czy porządkowanie domu to główne zajęcia w przedświątecznym czasie. Krzątanina na ogół nie omija także kuchni, z której roznoszą się wspaniałe zapachy przygotowywanych przysmaków i łakoci. Do tradycyjnych polskich potraw dodaj w tym roku coś co zaskoczy wszystkich domowników, a jednocześnie będzie pyszne i zdrowe. Kulinarnych inspiracji szukaj pośród przepisów przygotowanych przez dietetyków FC Barcelona na stronie Beko w zakładce Jedz Jak Mistrz. Zaangażuj do pomocy dzieci i wspólnie przygotujcie propozycję dekoracji i dań, które znajdą się na świątecznym stole. Piłkarscy idole nie tylko zmotywują najmłodszych do pomocy, ale pomogą wam lepiej poznać kraj pochodzenia polecanych przysmaków i ich świąteczne zwyczaje. Poczujcie ducha świąt i razem upieczcie pierniczki, które potem będziecie mogli powiesić na choince. A co, gdyby do kuchennych przygód zaprosić również babcię? Rodzinne pieczenie to nie tylko szansa na fantastyczną zabawę i pogłębianie międzypokoleniowych więzi, ale także doskonały moment na pokazanie najmłodszym jak kiedyś dekorowało się choinki np. jabłkami, wycinankami lub słodkimi wypiekami. Zastanawiasz się jak przygotować smaczne i kolorowe pierniczki w domowym zaciszu? Nic prostszego!
Do przygotowania pierniczków potrzebujesz:
Składniki:
? 400 g mąki pełnoziarnistej (uwaga! częścią mąki posyp stolnicę)
? 80 g roztopionego oleju kokosowego

? 160 g melasy
? 1 duże jajko
? 1 łyżeczka startego imbiru
? 1 łyżeczka mielonego cynamonu
? szczypta soli
? szczypta zmielonych goździków
? łyżeczka sody oczyszczonej
? łyżeczka proszku do pieczenia
W średniej misce połącz mąkę, imbir, cynamon, sól, goździki, sodę i proszek do pieczenia. Mieszaj wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. W mniejszej misce połącz olej kokosowy, melasę i jajko, a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Połącz suche i mokre składniki. Z powstałego ciasta uformuj kulkę i zawiń w folię spożywczą, a potem schłodź w lodówce przez około pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni, tak aby do niej nie przywarło. Ciasto powinno mieć około 2 cm grubości. Razem z dzieckiem wybierzcie foremki do wycinania ciastek. Rozwałkuj pozostałą część ciasta i wycinaj ciasteczka aż do zużycia całej masy. Piecz przez około 15 minut. Gotowe pierniczki możecie wspólnie udekorować w wybrany przez was wzór.
Spróbuj również wprowadzić odrobinę francuskich smaków do waszego świątecznego jadłospisu. Zaproponuj swojemu dziecku wspólne przygotowanie B?che de Noël. To smaczne ciasto w kształcie pnia drzewa, stanie się nie tylko doskonałym pretekstem, aby opowiedzieć dziecku o zwyczajach świątecznych w innych krajach, ale samo jego dekorowanie będzie dla was ogromną zabawą! Skorzystaj z przepisu na ten francuski łakoć polecanego przez dietetyków FC Barcelona i bądź pewna, że te święta spędzisz w myśl zasady #jedzjakmistrz! Zastanawiasz się czego potrzebujesz do przygotowania francuskiego przysmaku? To proste!
Do przygotowania B?che de Noël potrzebujesz:
Składniki:
Na ciasto:
? 240ml mleka
? 3 jajka

A to już wiesz?  Złote Owoce czyli miechunka peruwiańska

? 250 g mąki pełnoziarnistej
? 200 g melasy lub miodu
? 40 g krobii kukurydzianej
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
? 1 łyżeczka sody oczyszczonej
? szczypta soli
? 60 g oleju kokosowego
? 5 g ekstraktu waniliowego
Na nadzienie:
? 240g serka homogenizowanego
? 5 g czystego ekstraktu waniliowego
? 80 g miodu
? 50 g jogurtu greckiego
Na polewę:
? 320 g rozdrobnionej czekolady
? 30 g oleju kokosowego
? łyżeczka ekstraktu waniliowego
? szczypta soli
Pieczenie rozpocznijcie od przygotowania polewy i nadzienia. W małym rondlu na średnim ogniu połącz czekoladę, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i sól. Mieszaj aż do roztopienia i całkowitego połączenia. Pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut, a następnie umieść w lodówce na 10-20 minut aż zastygnie i będzie ją można rozprowadzić na cieście. Aby przygotować nadzienie wystarczy dokładnie wymieszać serek homogenizowany, ekstrakt waniliowy, miód, jogurt grecki i gotowe! Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj formę do pieczenia olejem kokosowym i wyłóż papierem do pieczenia, a gdy już to zrobisz ponownie lekko nasmaruj. Ubij jajka z ekstraktem waniliowym, olejem kokosowym, miodem i mlekiem. Dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia, sodę i ubijaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelej ciasto do przygotowanej formy i delikatnie wygładź w rogach. Piecz przez około 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia przez 3 minuty, a gdy już będzie chłodne ostrożnie odklej papier do pieczenia i za pomocą bardzo ostrego noża odetnij cm ciasta od wszystkich krawędzi. Delikatnie rozprowadź po całej powierzchni nadzienie z serka śmietankowego i zwiń ciasto w rulon. Odetnij końce rulonu

po przekątnej, tak aby można było przyczepić je jako kawałki konarów. Tak przygotowany pieniek oblej polewą czekoladową, a następnie za pomocą widelca pociągłymi ruchami stwórz na nim wzroki przypominające korę. Udekorujcie ciasto wedle życzenia posiekanymi migdałami, gałązkami rozmarynu, pałeczkami cynamonu lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!

A to już wiesz?  Czy warto jeść wiśnie i skąd wziąć pełnowartościowe wiśnie w zimie?

Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.
Więcej przepisów na proste dania dla dzieci znajdziesz na www.beko.pl/jedzjakmistrz
Dodatkowe informacje o marce BEKO
Beko to druga największa w Europie marka, która w swojej ofercie posiada wszystkie niezbędne sprzęty domowe m.in.: pralki, lodówki, piekarniki, zmywarki do naczyń, telewizory czy kuchenki elektryczne. Od 2014 roku oficjalny sponsor klubu piłkarskiego FC Barcelona, a od 1 lipca 2018 roku jego Główny Partner. W 2018 roku Beko zainicjowało kampanię społeczną Jedz jak Mistrz? z udziałem piłkarzy FCB, która ma na celu pomoc rodzicom w zdrowszym żywieniu dzieci (www.beko.pl/jedzjakmistrz).

0 0 votes
Ocena

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x