Informacja prasowa
Warszawa, 29 listopada 2018
Świąteczna kuchnia dla najmłodszych dania dla każdego niejadka!
Świąteczny czas to pretekst nie tylko do pięknego dekorowania domu, słuchania kolęd i nastrojowych piosenek oraz kupowania prezentów. Dla większości z nas święta to magiczne momenty pełne cudów i radosnych chwil spędzonych w gronie najbliższych osób. W tym roku możesz włączyć w przedświąteczne przygotowania także najmłodszych członków rodziny i razem z dziećmi przygotować pyszne potrawy na wigilijny stół.
Dekorowanie choinki, wybieranie i pakowanie prezentów czy porządkowanie domu to główne zajęcia w przedświątecznym czasie. Krzątanina na ogół nie omija także kuchni, z której roznoszą się wspaniałe zapachy przygotowywanych przysmaków i łakoci. Do tradycyjnych polskich potraw dodaj w tym roku coś co zaskoczy wszystkich domowników, a jednocześnie będzie pyszne i zdrowe. Kulinarnych inspiracji szukaj pośród przepisów przygotowanych przez dietetyków FC Barcelona na stronie Beko w zakładce Jedz Jak Mistrz. Zaangażuj do pomocy dzieci i wspólnie przygotujcie propozycję dekoracji i dań, które znajdą się na świątecznym stole. Piłkarscy idole nie tylko zmotywują najmłodszych do pomocy, ale pomogą wam lepiej poznać kraj pochodzenia polecanych przysmaków i ich świąteczne zwyczaje. Poczujcie ducha świąt i razem upieczcie pierniczki, które potem będziecie mogli powiesić na choince. A co, gdyby do kuchennych przygód zaprosić również babcię? Rodzinne pieczenie to nie tylko szansa na fantastyczną zabawę i pogłębianie międzypokoleniowych więzi, ale także doskonały moment na pokazanie najmłodszym jak kiedyś dekorowało się choinki np. jabłkami, wycinankami lub słodkimi wypiekami. Zastanawiasz się jak przygotować smaczne i kolorowe pierniczki w domowym zaciszu? Nic prostszego!
Do przygotowania pierniczków potrzebujesz:
Składniki:
? 400 g mąki pełnoziarnistej (uwaga! częścią mąki posyp stolnicę)
? 80 g roztopionego oleju kokosowego
? 160 g melasy
? 1 duże jajko
? 1 łyżeczka startego imbiru
? 1 łyżeczka mielonego cynamonu
? szczypta soli
? szczypta zmielonych goździków
? łyżeczka sody oczyszczonej
? łyżeczka proszku do pieczenia
W średniej misce połącz mąkę, imbir, cynamon, sól, goździki, sodę i proszek do pieczenia. Mieszaj wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. W mniejszej misce połącz olej kokosowy, melasę i jajko, a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Połącz suche i mokre składniki. Z powstałego ciasta uformuj kulkę i zawiń w folię spożywczą, a potem schłodź w lodówce przez około pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni, tak aby do niej nie przywarło. Ciasto powinno mieć około 2 cm grubości. Razem z dzieckiem wybierzcie foremki do wycinania ciastek. Rozwałkuj pozostałą część ciasta i wycinaj ciasteczka aż do zużycia całej masy. Piecz przez około 15 minut. Gotowe pierniczki możecie wspólnie udekorować w wybrany przez was wzór.
Spróbuj również wprowadzić odrobinę francuskich smaków do waszego świątecznego jadłospisu. Zaproponuj swojemu dziecku wspólne przygotowanie B?che de Noël. To smaczne ciasto w kształcie pnia drzewa, stanie się nie tylko doskonałym pretekstem, aby opowiedzieć dziecku o zwyczajach świątecznych w innych krajach, ale samo jego dekorowanie będzie dla was ogromną zabawą! Skorzystaj z przepisu na ten francuski łakoć polecanego przez dietetyków FC Barcelona i bądź pewna, że te święta spędzisz w myśl zasady #jedzjakmistrz! Zastanawiasz się czego potrzebujesz do przygotowania francuskiego przysmaku? To proste!
Do przygotowania B?che de Noël potrzebujesz:
Składniki:
Na ciasto:
? 240ml mleka
? 3 jajka
? 250 g mąki pełnoziarnistej
? 200 g melasy lub miodu
? 40 g krobii kukurydzianej
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
? 1 łyżeczka sody oczyszczonej
? szczypta soli
? 60 g oleju kokosowego
? 5 g ekstraktu waniliowego
Na nadzienie:
? 240g serka homogenizowanego
? 5 g czystego ekstraktu waniliowego
? 80 g miodu
? 50 g jogurtu greckiego
Na polewę:
? 320 g rozdrobnionej czekolady
? 30 g oleju kokosowego
? łyżeczka ekstraktu waniliowego
? szczypta soli
Pieczenie rozpocznijcie od przygotowania polewy i nadzienia. W małym rondlu na średnim ogniu połącz czekoladę, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i sól. Mieszaj aż do roztopienia i całkowitego połączenia. Pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut, a następnie umieść w lodówce na 10-20 minut aż zastygnie i będzie ją można rozprowadzić na cieście. Aby przygotować nadzienie wystarczy dokładnie wymieszać serek homogenizowany, ekstrakt waniliowy, miód, jogurt grecki i gotowe! Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj formę do pieczenia olejem kokosowym i wyłóż papierem do pieczenia, a gdy już to zrobisz ponownie lekko nasmaruj. Ubij jajka z ekstraktem waniliowym, olejem kokosowym, miodem i mlekiem. Dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia, sodę i ubijaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelej ciasto do przygotowanej formy i delikatnie wygładź w rogach. Piecz przez około 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia przez 3 minuty, a gdy już będzie chłodne ostrożnie odklej papier do pieczenia i za pomocą bardzo ostrego noża odetnij cm ciasta od wszystkich krawędzi. Delikatnie rozprowadź po całej powierzchni nadzienie z serka śmietankowego i zwiń ciasto w rulon. Odetnij końce rulonu
po przekątnej, tak aby można było przyczepić je jako kawałki konarów. Tak przygotowany pieniek oblej polewą czekoladową, a następnie za pomocą widelca pociągłymi ruchami stwórz na nim wzroki przypominające korę. Udekorujcie ciasto wedle życzenia posiekanymi migdałami, gałązkami rozmarynu, pałeczkami cynamonu lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.
Więcej przepisów na proste dania dla dzieci znajdziesz na www.beko.pl/jedzjakmistrz
Dodatkowe informacje o marce BEKO
Beko to druga największa w Europie marka, która w swojej ofercie posiada wszystkie niezbędne sprzęty domowe m.in.: pralki, lodówki, piekarniki, zmywarki do naczyń, telewizory czy kuchenki elektryczne. Od 2014 roku oficjalny sponsor klubu piłkarskiego FC Barcelona, a od 1 lipca 2018 roku jego Główny Partner. W 2018 roku Beko zainicjowało kampanię społeczną Jedz jak Mistrz? z udziałem piłkarzy FCB, która ma na celu pomoc rodzicom w zdrowszym żywieniu dzieci (www.beko.pl/jedzjakmistrz).