Medycyna i zdrowie

Szybkie, grillowe przekąski załatwią sprawę

Szybkie, grillowe przekąski załatwią sprawę
Goście wpadają z zaskoczenia? Żaden problem! Szybkie, grillowe przekąski załatwią sprawę Spokojne popołudnie w domowy zaciszu i nagle telefon – znajomi proponują niezobowiązującą wizytę! Komu

Goście wpadają z zaskoczenia? Żaden problem!
Szybkie, grillowe przekąski załatwią sprawę

Spokojne popołudnie w domowy zaciszu i nagle telefon – znajomi proponują niezobowiązującą wizytę! Komu choć raz przydarzyła się taka sytuacja? Pierwsza myśl zróbmy grilla w ogrodzie! Nie chcecie podać gościom wyłącznie tradycyjnej kiełbasy i karkówki? Wykorzystajcie kilka prostych pomysłów na błyskawiczne przekąski z grilla, dzięki którym bez problemu zyskacie czas na beztroską wspólną zabawę w ogrodzie!

Paryżanka z grilla
Przygotowując się do niespodziewanej imprezy warto wykorzystywać proste rozwiązania. Znakomitym pomysłem na ekspresowe i smaczne grillowanie są podpieczone na ruszcie bagietki. To świetna baza do zrobienia przepysznych propozycji na szybko, które idealnie sprawdzą się na letnie upały tłumaczy Wiktor Kowalski, ekspert z firmy Dan Cake. Wystarczy przeciąć bagietkę na pół, dodać plasterek zgrillowanego bakłażana, paprykę, ser feta i pyszna przekąska gotowa dodaje ekspert Dan Cake. Dobrym dodatkiem do dań mięsnych rodem z Francji będzie też podpieczona bułeczka z plastrem sera camembert prosto z grilla, łyżeczką sosu z żurawiny i? gotowe! Dobrą bazą do przygotowania tej grillowej przekąski we francuskim stylu będą wstępnie podpieczone Bułki do odpieku, którym wystarczy zaledwie kilka minut na ruszcie, by nabrały złocistego koloru mówi Wiktor Kowalski.

Żar tropików
Letni czas to także odpowiednia pora na bardziej egzotyczne danie. Zaproponujcie swoim gościom smakowity kęs tropików sałatkę z kawałkami grillowanego ananasa i kurczaka, dodatkiem awokado i papryczką chili, podaną w placku tortilli. Znajomi będą zachwyceni! Do szybkiego grillowania świetnie nadadzą się gotowe placki tortilli, które wystarczy przypiec przez kilka minut uzyskując niezwykle chrupiące, złociste ciasto poleca Wiktor Kowalski. Warto pamiętać też o przygotowaniu smacznej wersji wegetariańskiej: do tortilli dorzućmy delikatny serek tofu i świeże warzywa, np. ogórki i czerwoną cebulę. Taka lekka mieszanka z pewnością zasmakuje gościom w ciepłe, czerwcowe dni.

A to już wiesz?  Na wigilijnym stole Śledzie w roli głównej. Cztery przepisy na dania z ryb

Fiesta w ogrodzie
Jako grillowe danie świetnie sprawdzą się też przekąski w stylu meksykańskim. Przykład? Mini bułeczki do hot-dogów z kiełbaską opieczoną na grillu, ogórkiem, papryczką chili i przyprawionym (najlepiej na ostro) mięsem mielone taki posiłek zwiastuje prawdziwą kulinarną fiestę! Z kolei, wegetarianom podać możecie grillowane hot-dogi z korniszonami, rukolą, kaparami i parówkami sojowymi. Mini hot dogi są też świetną propozycją dla odwiedzających nas dzieci, które szybko zaspokajając głód, będą mogły oddać się całodniowej zabawie w ogrodzie! mówi ekspert firmy Dan Cake.

Czujcie się beztrosko!
Najedzeni goście z pewnością będą mieli dużo dobrej energii do zabawy. Jak możecie beztrosko spędzić razem czas? Zagrajcie w Czółko?, czyli odgadywanie postaci opisanych na kartkach przyklejonych do czoła lub w nietypową odmianę Kalamburów, gdzie zamiast rysować, musicie wymruczeć? znane melodie i muzyczne hity z pełnym brzuchem przednia zabawa gwarantowana!

GRILL Z OWOCEM SAŁATKA Z GRILLOWANYM ANANASEM I KURCZAKIEM

Składniki na 4 porcje:

? pierś z kurczaka 500 g
? sałata lodowa pół główki
? świeży ananas 8 plastrów
miód 1 łyżka
? oliwa z oliwek 1 łyżka
sok z cytryny 4 łyżki
? awokado 2 sztuki
? pomidor 4 sztuki
papryczka chilli 1 sztuka
? placki do tortilli (np. Dan Cake) 4 sztuki
? sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
W misce wymieszać miód, oliwę z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny. W powstałej marynacie zamarynować pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka przez ok. godzinę. Na rozgrzanym ruszcie zgrillować kurczaka i plastry ananasa. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać pokrojone na kawałki awokado, pomidory i papryczkę chilli. Dodać zgrillowane ananasy i pokrojone na cząstki piersi
z kurczaka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić pozostałym sokiem z cytryny.

Przepis poleca ekspert Dan Cake Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy
Więcej kulinarnych inspiracji na www.dancake.pl
Smacznego!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy