Wiadomości Branżowe Zdrowa żywność

Sok z owoców granatowca BIO

Wrocław, 17.11.2013 r. INFORMACJA PRASOWA MARKA : Rabenhorst ASORTYMENT: Nowość na polskim rynku – Sok z owoców granatowca BIO Nowość! BIO Sok z owoców granatowca

Wrocław, 17.11.2013 r.
INFORMACJA PRASOWA
MARKA : Rabenhorst
ASORTYMENT: Nowość na polskim rynku – Sok z owoców granatowca BIO

Nowość! BIO Sok z owoców granatowca Rabenhorst zdrowie ma kolor granatu

Dla każdego, kto pragnie naturalnie dbać o zdrowie swoje i swoich najbliższych, marka Rabenhorst – producent naturalnych ekologicznych soków owocowych proponuje jeden ze swoich najlepszych produktów: Sok z owoców granatowca BIO. Rabenhorst od lat cieszy się zaufaniem konsumentów, ponieważ w procesie produkcji przestrzega najwyższych standardów. Od lat marka Rabenhorst dba o to, by soki wytwarzane były tylko z najwyższej jakości owoców, pochodzących jedynie z naturalnych upraw, a proces powolnego tłoczenia zapewniał pełny i intensywny smak oraz dostarczał organizmowi codziennej porcji wartości odżywczych.

Sok z owoców granatowca jest prawdziwą bombą witaminową. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, prostatę, łagodzi stany zapalne oraz opóźnia procesy starzenia. Dodatkowo stuprocentowy, naturalnie tłoczony sok z tych owoców jest naturalnym źródłem antyoksydantów substancji istotnych w profilaktyce antynowotworowej i co ciekawe zawiera ich trzy razy więcej niż zielona herbata czy czerwone wino. Poza tym granaty są bogatym źródłem witamin A, C, E i B, błonnika i wapnia.

Istotnym jest fakt, że Sok z owoców granatowca Rabenhorst nie jest przygotowywany z koncentratu, nie ma też w swym składzie sztucznych cukrów, dlatego polecany jest zarówno młodszym, jak i starszym członkom rodziny. Każdy także znajdzie coś dla siebie w ciekawym, słodko gorzkim smaku owoców granatowca.

Wygodna butelka zawiera 750 ml tego cennego napoju, a metalowa zakrętka pozwala zachować świeżość produktu.

www.victualia.pl
Marka: Rabenhorst
Pojemność: 750 ml
Cena: ok 27 zł
Importer: Victualia Saluber

* soki marki Rabenhorst i Rotbäckchen powstają prosto z pierwszego tłoczenia owoców, tylko z certyfikowanych upraw ekologicznych, a nie z przetwarzanych, zubożałych w witaminy koncentratów tak, jak zdecydowana większość dostępnych na naszym rynku soków. Transport owoców jest niezwykle kosztowny, dlatego zazwyczaj producenci korzystają z koncentratów soków, które docierają do fabryk i tam są rozwadniane i wzbogacane sztucznymi witaminami. W przypadku produktów Rabenhorst i Rotbäckchen sytuacja wygląda inaczej wszystkie soki Rabenhorst i Rotbäckchen pochodzą z pierwszego tłoczenia, nie zawierają ulepszaczy, dodatkowego cukru czy konserwantów a witaminy znajdujące się w sokach są naturalne – prosto z owoców. Prawdziwe soki z wyciśniętych owoców, butelkowane tuż po tłoczeniu, to najwyższa jakość i bogactwo prawdziwych witamin, które łączy się z naturalnym, wyśmienitym smakiem.

A to już wiesz?  Siecioholizm gdy częściej jesteśmy online niż w realu?

Granatowiec:
——————–

Granatowiec właściwy (Punica granatum L.) gatunek drzewa lub ciernistego krzewu należący do rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Występuje na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu. Jedna z najstarszych roślin hodowlanych Bliskiego Wschodu. Najstarsze wzmianki o uprawie pochodzą z Sumeru sprzed ponad 3000 lat p.n.e.

Roślina uprawna Granaty zbiera się zanim w pełni dojrzeją. Zawierają fitoestrogeny.

Historia uprawy: Pierwsze wzmianki o hodowli granatowca znane są z sumeryjskich tabliczek glinianych, następnie wspominany jest on w Pięcioksięgu Mojżesza, gdyż w judaizmie miał duże znaczenie obrzędowe. Zakłada się, że uprawę granatowca w obrębie M. Śródziemnego rozpowszechnili Fenicjanie, jego łacińska nazwa Punica dowodzi, że uprawiano go w Kartaginie. Hipokrates zalecał sok przy bólach żołądka, a sproszkowaną okrywę nasienną przy dezynterii i do leczenia ran. W średniowieczu ponownie sprowadzony do Hiszpanii przez Arabów (od nazwy owocu pochodzi założone przez nich miasto Grenada).

Sztuka kulinarna czerwonofioletowy sok z granatu (plamy z niego są bardzo trudne do usunięcia), słodki i cierpki zarazem, dobrze gasi pragnienie. Dodaje się go do napojów i deserów. Kwaśnym sokiem z dziko rosnących granatów można zastępować sok z cytryny (w przemyśle otrzymuje się z tego soku krystaliczny kwas cytrynowy) . Z owoców odmian słodkich produkuje się wina. W kuchni perskiej sok używany jest często do przyrządzania potraw, w kuchni indyjskiej wykorzystuje się także suszone nasiona (anardhan).

Wartość odżywcza: Granaty zawierają cukier (8?19% z tego 5?10% glukozy), białko, kwasy organiczne (głównie cytrynowy od 05?9%), żelazo, wapń, witaminę C.

Roślina lecznicza: W medycynie śródziemnomorskiej i azjatyckiej wykorzystywana jest kora jako środek przeciwrobaczy. Odwar z kory zawiera alkaloidy: peletierynę i izopeletryninę, które działają paraliżująco na tasiemce. Do tego samego celu medycyna chińska wykorzystuje korę z korzeni. W Azji odwar z kwiatów stosowany jest jako lek przeciwbiegunkowy. Owoc zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Polifenole, które zawiera, chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, nowotworami oraz łagodzą stany zapalne

A to już wiesz?  Ćwiczysz? Odżywiaj się racjonalnie

https://pl.wikipedia.org/wiki/Granatowiec_w%C5%82a%C5%9Bciwy

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy