Wielkanoc

Przepis na królika w occie balsamicznym wyśmienite potrawy nie właśnie na czas świąt!

Królik w occie balsamicznym wyśmienite danie nie tylko na święta! Nowy przepis na danie mięsne z królika. Królik kojarzy nam się często z potrawą raczej

Królik w occie balsamicznym wyśmienite danie nie tylko na święta!

Nowy przepis na danie mięsne z królika.

Królik kojarzy nam się często z potrawą raczej świąteczną, a że teraz idą święta, łączy się idealny pora na sprawdzenie tego przepisu. Jeżeli jednak menu świąteczne jest teraz gotowe a lista dań ostatecznie zamknięta, serdecznie polecam wypróbować przepis po świętach. Przekazanie nie jest duże do zrobienia, za to smakiem oraz charakterem zachwyci niejednego smakosza.

Specjały z królika traktowane są nie tylko za drinki z najtrudniejszych, ale również najlepszych potraw mięsnych. Królik stanowi ogromne wartości odżywcze, prawie nie zawiera tłuszczu, a do obecnego jest delikatny i mało pyszny. W kuchni polskiej królik zbliża się z wielkanocnym obiadem, warto jednak sięgać po niego częściej niż raz w roku oraz zacząć w kilka innym entourage’u niż sos śmietanowy na przypadek w occie balsamicznym. Ocet balsamiczny czerpie z królika niezwykłe pokłady aromatu, mięso stoi się wysokie i stałe w dodatku, a całości dopełnia ożywczy aromat świeżej pietruszki. Na jedzenie dla 4 osób potrzebne będzie:

? 1,2 kg królika (poporcjowanego)
? 200 ml octu balsamicznego z Modeny Ponti
? 20 g masła
? 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
? ząbek czosnku
? garść posiekanej natki pietruszki
? 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
? sól oraz pieprz do własnego wyczucia

Przygotowanie:

Umyj mięso i umieść do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i gotuj mięso na słabym ogniu aż ocet wyparuje. Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą. Duś mięso na swobodnym ogniu przez ok 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od momentu do czasu oraz dodawaj bulionu jeśli potrzeba. Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, natomiast jeżeli jesteś ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu.

A to już wiesz?  Tradycyjny stół wielkanocny w nowoczesnym wydaniu

Smacznego!

krolik_ponti-002-2014-04-15 _ 23_35_43-75

Królik w occie balsamicznym-001-2014-04-15 _ 23_35_45-75

Więcej inspirujących przepisów prosto znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na facebook.com/kuchnia.wloska

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy