?Mała czarna? dla zdolnych
Do 2004 roku miana przez Światową Agencję Antydopingową jako sposób zakazany, teraz jest zwykle wykorzystywana przez wyczynowców. Kofeina, bo o niej mowa, jest spostrzegana jako drink z najskuteczniejszych naturalnych specyfików pobudzających. Czy mała czarna? równie mocno jak na profesjonalistów przychodzi na organizmy sportowców-amatorów?
Poranna filiżanka kawy to dla wielu spośród nas pewny system na pobudzenie i zwiększenie koncentracji. Blokując receptory adenozyny, odpowiedzialne za uczucie senności i zmęczenia, stymuluje organizm do pracy energii. Jak wychodzi z najnowszych badań, marki te, obok pozytywnego pomysłu na rzecz intelektualną, znajdują zastosowanie oraz w sukcesie pracy fizycznej. Zwiększenie przepływu krwi do mięśni i uczucia jest znaczenie szczególnie w sukcesie wysiłku wytrzymałościowego. W który środek kofeina przychodzi na kondycję swego systemu?
Naturalny doping
W sukcesie osób prowadzących sport regularnie, ważną kwestią w odpowiednim funkcjonowaniu gospodarki energetycznej organizmu jest krótkie odbudowanie pomiędzy treningami zasobów glikogenu. Kofeina trzyma w ostatniej formy podwójną funkcję.
Powodując wzrost stężenia wolnych kwasów tłuszczowych, przychodzi na oszczędzanie glikogenu wprowadzonego w mięśniach. Przyjmowana bezpośrednio przed rozpoczęciem prac, zwiększa i poziom glukozy, z której jest on syntezowany. Kofeina dostarczana
w struktur kawy wchłaniana jest niezwykle szybko. W sukcesie długotrwałej aktywności odczuwalne efekty uzyskamy, pijąc kawę ok. 15-20 minut przed treningiem. Przy mniejszym wysiłku czas ten idzie wydłużeniu do 45 minut tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. Powinniśmy ale mieć, że przyjmując dawkę kofeiny należy zadbać o pewne oraz dobre nawadnianie organizmu niwelujące skutki moczopędnego działania napoju dodaje.
Skok adrenaliny na życzenie
Przyjęcie dawki ok. 5 mg kofeiny na kilogram wagi ciała powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych oraz zwiększenie stężenia adrenaliny we naturze. Tworzy wtedy właściwe znaczenie w sukcesie pracy wymagających wielkiej odporności i sił organizmu, takich jak maraton lub wyścig rowerowy. Kofeina, działając na kształt nerwowy, zwiększa również wydolność organizmu oraz inspirację do dalszego wysiłku. W wyniku poprawia refleks i wyostrza koncentrację.
Przyjmując się na włączenie kawy do diety przy jednoczesnej aktywności fizycznej, powinniśmy wziąć pod opiekę ogólny stan zdrowia. Dla organizmów osób borykających się z nadciśnieniem, połączenie kofeiny i zdrowego wysiłku może istnieć zbyt wielkie obciążenie.
Zakwasom mówimy stanowcze nie!?
Zespół opóźnionego bólu mięśniowego, zwany popularnie zakwasami? to samo z najpopularniejszych utrapień, z jakim zmierzyć się muszą początkujący amatorzy sportu. To dziś nieprzyjemna bolesność, tłumaczona powstaniem mikrourazów w budowie włókien jest fundamentalnym powodem, dla którego porzucamy treningi zaraz po kilku dniach. Jak uczą badacze z amerykańskiego University of Georgia, kofeina pomaga zaradzić plus tego standardu problemom. Odczuwalna bolesność mięśni u osób, którym przed dużym wysiłkiem zaaplikowano tabletki z kofeiną, stanowiła o 46% gorsza niż w sukcesie grupy kontrolnej. Efekt oddaje się blokowaniem adenozyny, odpowiedzialnej za aktywowanie receptorów bólu w odpowiedzi na mikrouszkodzenia. By dostać taki rezultat, wystarczy zażyć dawkę kofeiny wprowadzoną w dwóch filiżankach espresso.
Aktywność + dieta = sukces
Mała czarna to zarówno jeden spośród najtańszych naturalnych składników wspomagających odchudzanie. – Osobom realizującym swą wiosenną grę z kilogramami, obok regularnej aktywności fizycznej, polecane jest picie espresso. Działa ona odczytywanie i zmniejsza ochotę na sięgnięcie po słodkie przekąski tłumaczy Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti. Wartość kaloryczna klasycznego espresso jest zła
? ok. 2 kcal na 100 ml, a wprowadzona w nim kofeina wspomaga proces termogenezy. Właśnie dzięki tym wartościom kawy, pijący ją po posiłkach Włosi są mali i spełnia energii dodaje. Powinniśmy jednak uważać, żeby nie zawyżać kaloryczności napoju poprzez dodawanie tłustego mleka czy słodkich dodatków, takich jak syropy smakowe, bita śmietana czy czekolada.