Zanim podasz kawÄ™?
Jak krok po kroku wygląda otwieranie kawiarni? Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę? Ucz się od najlepszych i poznaj reguły Kawowego Biznesu.
Rodzaj sprzętu, ustalenie menu i decyzja odnośnie dostawcy to trzy podstawowe zagadnienia, z którymi musi zmierzyć się przyszły gastronom. Powinny one być dobrze przemyślane, a na ostateczny wybór powinno mieć wpływ wiele czynników.
Wybór ekspresu
Obecnie na rynku dostÄ™pnych jest kilka typów urzÄ…dzeÅ„ do przygotowania napojów kawowych. DecydujÄ…c siÄ™ na konkretne rozwiÄ…zanie, musimy wziąć pod uwagÄ™ wzglÄ™dy praktyczne, takie jak typ lokalu czy liczbÄ™ obsÅ‚ugiwanych goÅ›ci. PamiÄ™tajmy, że nie ma sprzÄ™tu uniwersalnego. Jeżeli stawiamy na profesjonalizm i wykwalifikowanÄ… obsÅ‚ugÄ™, warto zdecydować siÄ™ na ekspres kolbowy, najczęściej używany we WÅ‚oszech ojczyźnie maÅ‚ej czarnej. – Kawa przygotowana przy jego użyciu jest aromatyczna i ma wysokie walory smakowe. UżywajÄ…c tego typu ekspresu mamy również wpÅ‚yw na wszystkie parametry parzenia espresso mówi Joanna Sobyra, ekspert z firmy Segafredo Zanetti Poland. Osoba obsÅ‚ugujÄ…ca taki ekspres powinna posiadać podstawowÄ… wiedzÄ™ baristy. Jeżeli planujemy prowadzenie lokalu, gdzie ważna jest szybka obsÅ‚uga, a personel czÄ™sto siÄ™ zmienia, możemy postawić na ciÅ›nieniowy ekspres automatyczny. MÅ‚ynek oraz spieniacz do mleka sÄ… w niego wbudowane, dziÄ™ki czemu osoba przygotowujÄ…ca kawÄ™ naciska tylko odpowiedni przycisk i odbiera gotowy napój. Ze wzglÄ™du na prostotÄ™ obsÅ‚ugi, ekspresy automatyczne mogÄ… być używane na stanowiskach samoobsÅ‚ugowych, gdzie klient sam przygotowuje dla siebie kawÄ™ np. podczas Å›niadaÅ„. Jeszcze szybsze i prostsze w obsÅ‚udze sÄ… ekspresy na kapsuÅ‚ki. SprawdzajÄ… siÄ™ one głównie w miejscach takich jak puby czy maÅ‚e pizzerie, gdzie kawa stanowi dodatek do oferty gastronomicznej i serwuje siÄ™ jÄ… w niewielkich iloÅ›ciach. Każda kapsuÅ‚ka jest zapakowana pojedynczo w hermetyczne opakowanie, dziÄ™ki temu maÅ‚a czarna? jest zawsze Å›wieża i nie traci swoich aromatów.
Co w menu?
Zanim dokonamy jakichkolwiek decyzji zakupowych, powinniśmy określić profil klienta, który będzie odwiedzał nasz lokal i od tego uzależnić ofertę. Na przykład kawiarnie w centrach popularnych miast będą odwiedzać głównie turyści. Trzeba więc być świadomym,
że mieszkańcy Włoch, Niemiec czy Francji mają inne przyzwyczajenia kawowe niż polscy konsumenci. Na zachodzie Europy dużo chętniej pija się espresso, podczas gdy w Polsce wciąż jeszcze najpopularniejsze są kawy mleczne.
To samo dotyczy hoteli, które – oprócz turystów – odwiedzane sÄ… czÄ™sto przez klientów biznesowych z caÅ‚ego Å›wiata. – W takich miejscach w menu, oprócz kaw mlecznych, powinny znaleźć siÄ™ różne rodzaje espresso, takie jak lungo?, con panna? czy doppio?.
W ten sposób mamy szansÄ™ zadowolić różne gusta mówi Joanna Sobyra, ekspert z Segafredo Zanetti Poland. – W zależnoÅ›ci od profilu naszego klienta dobieramy również rodzaj mieszanki z jakiej bÄ™dziemy przygotowywali kawÄ™ dla naszych goÅ›ci. Warto mieć w ofercie wysokiej jakoÅ›ci mieszankÄ™ o klasycznym, uniwersalnym smaku – typu mild i extra mild. Tego typu kawa idealnie smakuje zarówno w wersji espresso jak i w kawach mlecznych, np. cafe latte czy cappuccino dodaje. Menu można również poszerzyć o ofertÄ™ sezonowÄ…. Latem klienci lubiÄ… pić kawy mrożone, a zimÄ… napoje rozgrzewajÄ…ce. Bardzo dobrze odbierane sÄ… różne drinki na bazie espresso lub kawy
z dodatkiem alkoholu. Korzystnie jest także wprowadzać okresowe promocje cenowe, polegające na obniżce cen na wybrane napoje lub dodając do kawy słodki dodatek.
Wybór dostawcy
W zależnoÅ›ci od tego, jakie sÄ… nasze priorytety, podejmujÄ…c decyzjÄ™ w tym obszarze, możemy wybrać jednÄ… z dwóch możliwoÅ›ci: zakupić swój sprzÄ™t lub podpisać umowÄ™ najmu. Jeżeli zaopatrzymy siÄ™ we wÅ‚asny ekspres i mÅ‚ynek, nie zwiążemy siÄ™ z okreÅ›lonÄ… firmÄ… i pozostajemy niezależni. Tym samym w dowolnym momencie możemy zmienić rodzaj kupowanej kawy. Minusem takiego rozwiÄ…zania jest to, że na wÅ‚asnÄ… rÄ™kÄ™ musimy zajmować siÄ™ serwisem urzÄ…dzeÅ„. Oznacza to, że w przypadku awarii, we wÅ‚asnym zakresie należy znaleźć zastÄ™pczy ekspres czy mÅ‚ynek oraz szukać części zamiennych. Po stronie gastronoma leżą też: szukanie i zamawianie kawy, koszty zwiÄ…zane z jej dostawÄ… oraz zakupem porcelany. Dodatkowo trzeba przygotować siÄ™ na wydatek zwiÄ…zany z zakupem urzÄ…dzenia. Jeżeli wynajmujemy sprzÄ™t do parzenia kawy, nie ponosimy tych kosztów. – Dostawca zapewnia nam również jego serwisowanie, a klient ma do dyspozycji przedstawiciela handlowego, opiekujÄ…cego siÄ™ danym lokalem. Tutaj warto sprawdzić, czy w naszym regionie znajduje siÄ™ punkt serwisowy dostawcy, aby w razie awarii urzÄ…dzenia nie czekać zbyt dÅ‚ugo na naprawÄ™ mówi Joanna Sobyra. – PodpisujÄ…c umowÄ™, przez czas jej trwania mamy też gwarancjÄ™ ceny na zamawianÄ… kawÄ™. ZamawiajÄ…c jÄ… od jednego dostawcy, gwarantujÄ…cego nam powtarzalnÄ… jakość mieszanki, zapewniamy naszym klientom niezmienny smak każdej filiżanki. Warto również wybrać takiego dostawcÄ™ który w swojej ofercie, oprócz kawy, posiada herbatÄ™, czekoladÄ™ i dodatki, jak syropy smakowe, sÅ‚odycze, cukier czy kubeczki jednorazowe dodaje.
Nawiązując współpracę na dłuższy czas, możemy również otrzymać porcelanę z logo serwowanej kawy i materiały marketingowe, takie jak: serwetki, zapaski lub koszulki dla personelu, czy podświetlane reklamy z logo. Wybierając powyższe rozwiązanie, musimy jednak liczyć się z tym, że będziemy związani z jednym dostawcą przez najbliższe 2 3 lata, co wiąże się z realizowaniem warunków umowy, określającej limity zakupowe.
Przed podjęciem decyzji warto również zapytać o kwestię ewentualnych szkoleń dla pracowników. Najlepsi producenci i dostawcy kawy, dbając o jakość serwowanego w lokalu napoju, zapewniają kursy baristyczne dla pracowników kawiarni, z którymi współpracują.
Kiedy klient wróci?
Na to czy klient będzie chciał odwiedzić nasz lokal wpływ ma zarówno serwowana w nim kawa, jak również cała związana z tym oprawa. Bardzo często o wyborze danego miejsca decyduje marka kawy, jaka jest w nim podawana. Warto więc zadbać, aby była widoczna już na zewnątrz lokalu.
Kawę czy herbatę należy również serwować w filiżance z logo produktu (w odpowiedni sposób, na serwetce wraz ze słodkim dodatkiem takim jak czekoladka czy ciasteczko korzenne), a w menu pokazać markę kawy. Cukier do napoju powinien być podawany
w porcjowanych saszetkach lub pałeczkach. Wszystko to sprawi, że klient pijący kawę
w naszym lokalu będzie zadowolony z jej jakości i chętnie do nas wróci.