Żywność

Jak przygotować mięso z gęsi czyli gęsina na naszym stole

Warszawa, 18 grudnia 2012 r. Gęsina najpopularniejsza późną jesienią i zimą Gęsina to rarytas wśród drobiowych mięs. Mimo, że sięgamy po nią przez cały rok

Warszawa, 18 grudnia 2012 r.

Gęsina najpopularniejsza późną jesienią i zimą

Gęsina to rarytas wśród drobiowych mięs. Mimo, że sięgamy po nią przez cały rok to główny sezon na gęsinę rozpoczyna się już we wrześniu i trwa do grudnia. Pikiem zakupów jest listopad, kiedy 11 dnia miesiąca obok Święta Niepodległości przypada dzień Św. Marcina, niosący z sobą długą tradycję spożywania gęsiny. Coraz częściej ten rodzaj mięsiwa pojawia się także na polskich stołach w czasie Bożego Narodzenia, ubarwiając świąteczne menu wykwintnym smakiem, głęboko zakorzenionym w polskiej tradycji kulinarnej.

Polacy hodowali gęsi i delektowali się ich smacznym mięsem już w XVII wieku. Do dziś nasz kraj jest jej największym producentem w Europie, a firma Cedrob S.A. plasuje się w czołówce Polskich wytwórców i eksporterów. Nie dość, że gęsina jest wyjątkowo smaczna, to także zasobna w białko, składniki mineralne oraz witaminy A, z grupy B i E. Wbrew obiegowym opiniom mięso gęsi posiada niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Co ważne, zawiera ono kwasy CLA (sprzężone kwasy linolowe), które mają zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii. Dla osób odchudzających się i dbających o linię mięso to powinno być stałym elementem diety żywieniowej.

Gęsina to delikatne mięso o wyrazistym smaku. Przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Mięso gęsi znajduje w kuchni zastosowanie podobne jak inne mięsa drobiowe. Świetnie nadaje się do pieczenia i faszerowania. Do popularnych potraw należy gęś faszerowana jabłkami czy pomarańczami. Można z niego przygotowywać wywary, spożywać porcje gotowane oraz robić gulasze. Cząstki gotowanej piersi dodadzą aromatu sałatkom warzywnym, makaronowym i ryżowym. Z daniami z gęsiny bardzo dobrze komponują się dodatki pieczonych lub surowych owoców słodko-kwaśnych (jabłka, gruszki, śliwki, morele, figi), sosów owocowych, żurawiny, grzybów lub czerwonego półwytrawnego wina. Dobrą oprawą będą także ciemne sosy: pieczeniowy, myśliwski i z zielonym pieprzem.

A to już wiesz?  Herbata w różnych krajach świata egzotyczne przepisy

Firma Cedrob S.A. wprowadziła gęsinę w swoje portfolio już w 1997 roku. Od tego czasu notuje wzrost zainteresowania i zapotrzebowania na ten rodzaj mięsa w Polsce, ale przede wszystkim za granicą. Dokąd Cedrob S.A. eksportuje gęsinę? Na to pytanie odpowiada Włodzimierz Bartkowski, Wiceprezes Cedrob S.A.: Głównym rynkiem zbytu tego mięsa są dla nas kraje Unii Europejskiej oraz Hongkong? wyjaśnia. Ale w statystykach Cedrob-u to wciąż Niemcy są jej głównym odbiorcą. Do tego kraju dociera ok. 90% naszych dostaw gęsiny? dodaje Włodzimierz Bartkowski.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy