Przepisy

Finger food przyjęcie na stojąco

Finger food przyjęcie na stojąco
Informacja prasowa 13 lutego 2017 r. Finger food przyjęcie na stojąco W Polsce coraz częściej organizuje się przyjęcia, podczas których goście nie siedzą przy stole,

Informacja prasowa
13 lutego 2017 r.

Finger food przyjęcie na stojąco

W Polsce coraz częściej organizuje się przyjęcia, podczas których goście nie siedzą przy stole, ale stoją w grupkach, rozmawiają i sączą drinki. Podczas takich przyjęć w menu nie ma zaplanowanych dań na ciepło, a jedynie przekąski. Trudno jest bowiem trzymać jednocześnie talerzyk z potrawą i np. kieliszek. W odpowiedzi na ten problem powstała nowa moda na tzw. finger food. Są to małe przystawki, do których niepotrzebny jest talerz. Chwytamy jedzenie jedną ręką i od razu zjadamy.

Przekąski typu finger food charakteryzują małe porcje goście muszą być w stanie zjeść przystawkę za jednym razem. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikamy niewygodnych sytuacji, kiedy nie wiemy co zrobić z kieliszkiem. Jako gospodarze ograniczamy też liczbę naczyń do zmywania i nie potrzebujemy miejsca siedzącego dla każdego z gości. Przygotowanie takich przystawek jest bardzo proste. Oto kilka przepisów, które proponuje marka Kühne.

Pikantne krewetki

Składniki:
? 20 krewetek tygrysich
? 2 łyżki masła
? 3 ząbki czosnku
? Sos hot chili marki Kühne
? Sól, pieprz
? Natka pietruszki
? Wykałaczki
Przygotowanie:
Surowe krewetki obierz ze skorupki. W misce zrób marynatę: wlej kilka łyżek sosu chili, przeciśnij przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Marynuj krewetki przez godzinę. Na patelni rozgrzej masło i smaż krewetki po 1 minucie z każdej strony. Każdą krewetkę nadziej na wykałaczkę. Całość posyp posiekaną natką.

Tartinka z tuńczykiem

Składniki:
? Kilka kromek pieczywa razowego
? Puszka tuńczyka
? 3 łyżeczki gęstego majonezu
? Korniszony koktajlowe marki Kühne
? 1 czerwona cebula
? Sól, pieprz
? Wykałaczki
Przygotowanie:
Z pieczywa wytnij (np. kieliszkiem) małe kółka. Tuńczyka odcedź dokładnie z zalewy i wymieszaj z majonezem. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Dodaj do tuńczyka. Pastę dopraw solą i pieprzem do smaku. Korniszony pokrój w plasterki. Na chlebkach połóż korniszona, tak aby tylko w połowie znajdował się na krążku. Posmaruj pastą i zawiń korniszona. Aby wszystko razem się trzymało, nabij tartinki na wykałaczki.

A to już wiesz?  Przepisy na dania z kaszą

Mini kanapeczki z grillowaną papryką

Składniki:
? Bagietka
? Kilka plasterków szynki długodojrzewającej, np. parmeńska, szwarcwaldzka
? Papryka chili marki Kühne
? Sos salsa marki Kühne
? Wykałaczki
Przygotowanie:
Bagietkę pokrój na kromki. Posmaruj ją salsą i połóż na niej szynkę. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Ugrillowaną paprykę połóż na kanapeczkach, a następnie nabij je na wykałaczki, aby nic się z nich nie zsunęło.
Smacznego!

Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl
Więcej informacji o Kuhne:
Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.

Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT FOODS:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Przepis na aromatyczne pierogi z kapustą i grzybami zasmażane z orzechami pekan serem pleśniowym i cebulką

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy