Przepisy

Eat fit, czyli jesienna kuchnia w wersji light

Eat fit, czyli jesienna kuchnia w wersji light
Informacja prasowa Poznań, 21 września 2016 Eat fit, czyli jesienna kuchnia w wersji light Krem z dyni, pikantne leczo, faszerowana mięsem papryka to z tymi

Informacja prasowa
Poznań, 21 września 2016
Eat fit, czyli jesienna kuchnia w wersji light
Krem z dyni, pikantne leczo, faszerowana mięsem papryka to z tymi potrawami najczęściej kojarzy nam się złota polska jesień. Ale jak cieszyć się pysznymi, sezonowymi smakołykami, gdy wciąż myślimy o naszych sylwetkach? Wystarczy, że tłuste i ciężkostrawne dania zastąpimy ich odpowiednikami w wersji light? możemy być pewni, że one nie zostawią nam przykrej pamiątki w postaci dodatkowych centymetrów w pasie.

Rewolucja na talerzu
Jesienne potrawy kuszą wyjątkowym smakiem i cudownym aromatem, są jednak dość ciężkie i tłuste, co sprawia, że wielu z nas rezygnuje z ich przyrządzania.

Co zrobić, by posiłki były smaczne
i jednocześnie mniej kaloryczne? Okazuje się, że tradycyjnym, charakterystycznym dla tej pory roku daniom, można nadać nieco lekkości, a nawet po kilku zmianach w przepisach, nadal będą smakować wyśmienicie i skutecznie zaspokoją nasz głód. Krem z dyni w wersji light?, odchudzone leczo
z kurczakiem i pomidorami, czy lekkie sałatki na bazie sezonowych warzyw – to tylko niektóre
z propozycji jesiennego fit? menu.

Przykładowe przepisy
Okres późnego lata i jesieni bogaty jest w świeże produkty, na bazie których możemy przygotować mnóstwo pysznych potraw. Przedstawiamy kilka pomysłów na dania w wersji light?
z wykorzystaniem sezonowych warzyw – nie tylko dla amatorów diet.

Leczo z kurczakiem
Składniki:
? 3 papryki jalapeno, np. marki Kuhne
? 1 puszka pomidorów
? podwójna pierś z kurczaka
? 4 czerwone papryki
? 4 żółte papryki
? 1 czerwona cebula
? 3 ząbki czosnku
? 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
? 1 cukinia
? sól, pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Cukinię i paprykę kroimy w niewielkie paski, a cebulę w piórka, po czym szklimy ją na małym ogniu. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, zeszkloną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i kurczaka. Leczo doprawiamy do smaku i gotujemy przez około pół godziny. Następnie podajemy z ciemnym pieczywem.

A to już wiesz?  Regionalne święta to smaki i zapachy naszego dzieciństwa z bakaliami

Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem
Składniki:
? kilka kropel octu mirabelkowego, np. marki Kuhne
? 3 buraki
? 4 duże marchwie
? 1 czerwona cebula
? 1 łyżeczka miodu
? 2 łyżki śmietanki 30%
? 350 ml wody
? 1 łyżka oleju
? przyprawy: pieprz, sól, cynamon

Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy, a marchewkę i buraczki kroimy w cienkie plastry. Tak przygotowane warzywa smażymy na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy do nich wodę i łyżkę miodu. Zupę gotujemy przez około pół godziny. Całość miksujemy na krem i skrapiamy octem mirabelkowym, np. marki Kuhne. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką.

Smacznego!
Więcej informacji o Kuhne
Firma Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.

Więcej informacji o LEVANT:
LEVANT – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).

A to już wiesz?  Fritatta z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką

Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy