Żywność

Bądź przygotowany na Cukierek albo psikus? halloweenowe słodkości na wynos

Bądź przygotowany na Cukierek albo psikus? halloweenowe słodkości na wynos
Bądź przygotowany na Cukierek albo psikus? halloweenowe słodkości na wynos Halloween w ostatnich latach stało się w Polsce niezwykle popularne. Każdego roku coraz więcej dzieci

Bądź przygotowany na Cukierek albo psikus? halloweenowe słodkości na wynos

Halloween w ostatnich latach stało się w Polsce niezwykle popularne. Każdego roku coraz więcej dzieci puka do naszych drzwi w wigilię Wszystkich Świętych, by wypowiedzieć znane na całym świecie cukierek albo psikus?. Warto przygotować się na tę okazję. Podpowiadamy jak przyrządzić domowe, przerażająco słodkie smakołyki!

W latach 20. XX wieku popularne stały się parady, które już na stałe wpisały się w krajobraz amerykańskich miast. Trick-or-treating, czyli najsłynniejsza z zabaw podczas Halloween, popularna stała się w Stanach Zjednoczonych na początku lat 30. XX wieku. W ostatni październikowy wieczór, dzieci wychodzą na ulicę, by w strojach duchów, czarownic i wampirów odwiedzać udekorowane domy. Bądźmy gotowi na ich wizytę – samodzielnie lub wspólnie z naszymi własnymi pociechami, przygotowując nietuzinkowe słodycze!

Halloween, czyli przede wszystkim zabawa

Obecnie Halloween kojarzy się dzieciom na całym świecie z radosną zabawą, mnóstwem słodyczy i przebieranymi przyjęciami. Do ich przygotowania możemy śmiało zaangażować najmłodszych. Świetnie sprawdzi się zabawkowa wersja dorosłego? urządzenia Thermomix?, czyli Thermomix? dla dzieci, w którym najmłodsi, z niewielką pomocą rodziców mogą przygotować muffinki czy koktajle. Udekorowane w klimacie Halloween będą świetnym przysmakiem nie tylko na domowe przyjęcia, ale także słodkością, którą obdarujemy dzieci podczas zabawy w cukierek albo psikus?. Pomocna będzie też z pewnością nowa kolekcja przepisów na Thermomix? Halloween?, dostępna na platformie Cookidoo?.

Przerażające słodkości
Słodycze, oprócz wręczenia ich maluchom, mogą służyć również do dekoracji. Ciasta i muffinki ozdobić można masą cukrową, bitą śmietaną, czekoladowymi drażami lub wiórkami kokosowymi. Pomysłów na słodycze rodem z horrorów dostarczy nowa kolekcja Halloween? dostępna na platformie Cookidoo? (www.cookidoo.pl). Jedną z propozycji są ciastka-duchy na patyku w formie lizaka. Ich wnętrze wykonane jest z ciasta i serka mascarpone, a całość oblana roztopioną białą czekoladą. Następnym krokiem jest już tylko kreatywna zabawa w dekorowanie. Swoim przerażającym? wyglądem idealnie wpiszą się w nastrój Halloween, a dzięki patyczkowi będą wygodne do wzięcia dla dzieci i naszych gości. Równie interesujące mogą być bezowe duszki, które wykonamy zaledwie z dwóch głównych składników białek i cukru pudru. Odpowiednio ułożone na blaszce i ozdobione czekoladowymi drażami będą cieszyć oczy i podniebienia naszych małych gości.

A to już wiesz?  Nie tylko do rosołu - Bezglutenowy makaron kukurydziany nitki

Skąd ta dynia?
Chyba nie ma bardziej popularnego symbolu Święta Duchów, niż świecące dynie o przerażających twarzach?. Tradycja drążenia latarni w warzywach wywodzi się z Irlandii. Zanim zaczęto rzeźbić w dyni, początkowo wykorzystywano do tego celu m.in rzepę i brukiew. Dynia stanowić może nie tylko ciekawy element dekoracji, ale także bardzo często staje się częścią menu na Halloween. Jeśli lubimy jesienne smaki, to warto upiec pyszne ciasteczka dyniowo-imbirowe, które wykonamy także dzięki kolekcji, dostępnej na platformie Cookidoo?. Potrzebna nam będzie ugotowana dynia, masło, jajka, cukier i zestaw korzennych przypraw takich jak goździki, cynamon i oczywiście imbir. Dyniowe ciasteczka będą świetnym upominkiem dla dzieci, a także doskonałym dodatkiem do porannej kawy po halloweenowej zabawie.

BEZOWE DUSZKI

SKŁADNIKI
? 100 g cukru pudru
? 100 g białek, w temperaturze pokojowej (ok. 3 szt.)
? 1-2 szczypty soli
? draże czekoladowe, 32 sztuki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier puder, odstawić.
3 Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 1 min/obr. 3.5.
4 Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać odważony cukier puder (1 czubata łyżeczka co 20-25 s), ubijać 3 min – 3 min 30 s/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Masę przełożyć do dużej torebki na mrożonki, odciąć końcówkę (ok. 1 cm leżącej płasko torebki). Wyciskać bezę bezpośrednio na papier do pieczenia, formując z niej duszki, zaczynając od uformowania koła (? 4 cm), następnie okrężnie wyciskając co raz to mniejsze pierścienie jeden na drugim, aż do samego wierzchołka, głowy ducha. Duszki formować na blasze zachowując ok. 5 cm odstępy. Delikatnie włożyć w górną część dwa draże, tworząc oczy duszka.
5 Piec 3 godz. (100°C). Wysuszone duszki ostrożnie oddzielić od papieru do pieczenia, przełożyć na kratkę i pozostawić do ostudzenia.
6 Bezowe duszki podawać jako deser.

A to już wiesz?  Nic zbędnego. Kuchnia dla czystożerców, czyli dla kogo?

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX?

1 Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2 Białka umieścić w misce, dodać sól, ubijać, stopniowo dodając cukier puder (1 czubata łyżeczka co 20-25 s), ubijać ok. 4 min.
3 Masę przełożyć do dużej torebki na mrożonki, odciąć końcówkę (ok. 1 cm leżącej płasko torebki). Wyciskać bezę bezpośrednio na papier do pieczenia, formując z niej duszki, zaczynając od uformowania koła (? 4 cm), następnie okrężnie wyciskając co raz to mniejsze pierścienie jeden na drugim, aż do samego wierzchołka, głowy ducha. Duszki formować na blasze zachowując ok. 5 cm odstępy. Delikatnie włożyć w górną część dwa draże, tworząc oczy duszka.
4 Piec 3 godz. (100°C). Wysuszone duszki ostrożnie oddzielić od papieru do pieczenia, przełożyć na kratkę i pozostawić do ostudzenia.
5 Bezowe duszki podawać jako deser.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy