Najpyszniejsze grillowe trendy w tym sezonie
według Jakuba Kuronia
Sezon na wielkie grillowanie już w pełni czas więc przyjrzeć się smacznym inspiracjom na dania z rusztu. Poza wyborem tradycyjnych przysmaków, królujących na polskich stołach, warto urozmaicić grillowe menu o bardziej wykwintne, ale wcale nie skomplikowane potrawy. Na jakie dania postawić, aby zaskoczyć gości podczas letniego przyjęcia? O grillowe trendy na ten rok zapytaliśmy Jakuba Kuronia szefa kuchni, autora książek kucharskich oraz bloga www.kuron.com.pl.
Spokojne popołudnie na świeżym powietrzu, wśród zieleni, w towarzystwie przyjaciół i najbliższych czy można wyobrazić sobie przyjemniejszy odpoczynek? Czerwiec tego roku zapowiada się wyśmienicie pogoda ma sprzyjać wszystkim amatorom gotowania w plenerze.
Marynata z orzeźwiającą nutą
Aby grillowane mięso było nie tylko odpowiednio soczyste w środku i kruche na zewnątrz, ale zachwycało naturalnym aromatem, należy je odpowiednio wcześniej przygotować przed rozpoczęciem domowego barbecue. Najlepiej zacząć od przyrządzenia marynaty. Poza tradycyjną wersją na bazie oliwy z oliwek lub miodu z dodatkiem przypraw, doskonale sprawdzi się również marynata z maślanki. Słodko-korzenna marynata będzie świetnie pasować do mięsa drobiowego. Kluczem jest odpowiedni dobór składników: do maślanki najlepiej dodać plastry świeżo pokrojonego imbiru, papryczkę chili, kolendrę, cynamon, cebulę, czosnek oraz sok z limonki. Kawałki mięsa wystarczy włożyć do miski, zalać marynatą i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Maślanka w marynacie nie tylko nadaje daniu lekko kwaskowaty smak, ale też sprawie, że mięso kruszeje i po ugrillowaniu pozostaje soczyste mówi Jakub Kuroń.
Nie tylko karkówka i kiełbaski
Poza tradycyjnymi, mięsnymi specjałami na grilla w tym sezonie postawmy na nieco urozmaicone dania z kuchni świata. Alternatywą dla klasycznych steków będą kebabczety flagowe bułgarskie danie podłużne kotleciki z mielonego mięsa, podawane z aromatycznym, paprykowym dipem. Do tego dania świetnie sprawdzi się mięso z karkówki lub z łopatki wieprzowej. Tuż przed rozdrobnieniem mięsa w naczyniu miksującym najlepiej zmrozić je przez 30-60 min. Rozdrabnianie zmrożonego mięsa sprawia, że włókna nie zostają zmiażdżone, a jedynie posiekane. Dzięki temu sok komórkowy mięsa pozostaje i jest ono po zgrillowaniu bardziej soczyste – dodaje Jakub Kuroń. Dla łatwiejszego przenoszenie i obracania kebabczetów na ruszcie, najlepiej przed opiekaniem nabić je wzdłuż całej długości na patyczki do szaszłyków. Jako szybka przekąska w piknikowym menu świetnie sprawdzą się również klasyczne burgery. Jednak zamiast grillowania mięsa możemy je wcześniej ugotować na parze, co jest świetną opcją dla dbających o linię, a także tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym grillem. Wystarczy zmiksować w urządzeniu Thermomix? mięso z dodatkiem duszonej cebulki, bułki tartej, jajka, majonezu, musztardy oraz przypraw, następnie przełożyć na przystawkę Varoma i gotować na parze przez 30 min. Przypieczone uprzednio na grillu bułki do burgerów najlepiej przełożyć kremem paprykowym z pastą ajvar łagodną, pikantną lub czosnkową, w zależności od upodobań smakowych tłumaczy ekspert.
Błyskawiczne wege przekąski
Rodzinne barbecue nie może obyć się bez królowej letnich napojów, czyli lemoniady. W tym sezonie prym będzie wiodła lemoniada z miąższu arbuza z dodatkiem syropu z agawy. Pamiętajmy o odpowiednim jej podaniu wystarczy przystroić karafkę i rurki wyciętymi w owocach wzorkami oraz listkami mięty. Do lemoniady można dodać także zamrożone, drobne owoce (truskawki, maliny, borówki) lub podawać z zamrożonymi w kostkach lodu jadalnymi kwiatami (czarnym bzem, bratkami, stokrotkami czy begonią), które nie tylko pięknie wyglądają, ale i aromatyzują naszą lemoniadę. Każdą lemoniadę najlepiej serwować zaraz po przygotowaniu z dodatkiem kostek lodu. Grillowe party najlepiej rozpocząć od orzeźwiającego chłodnika np. z pora, selera i ziemniaków. To tzw. Vichysoiss potrawa pochodząca z centralnej Francji kremowa zupa na bazie bulionu i młodych warzyw, w której rozsmakowała się cała zachodnia Europa. Doskonale sprawdzi się podawana w małych słoiczkach. Podobnie podać możemy szybką sałatkę na bazie sezonowych i lokalnych składników – młodych ziemniaków, szparagów, pomidorów i sera korycińskiego przekonuje Jakub Kuroń.
Wszystkie przepisy na przysmaki z grilla znalazły się w kolekcji Majówka z Jakubem Kuroniem? na platformie Cookidoo?, dedykowanej urządzeniu wielofunkcyjnemu Thermomix?.
PRZEPIS: KEBABCZETY Z GRILLA
SKŁADNIKI
? 90 g cebuli, przekrojonej na pół
? 4 ząbki czosnku
? 600 g karkówki wieprzowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej lub 600 g jagnięciny gulaszowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej
? 1 jajko
? 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
? ? łyżeczki papryki ostrej, mielonej
? ? łyżeczki soli
? oliwa z oliwek, do natłuszczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2 Dodać 300 g karkówki, rozdrobnić 12 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3 Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 300 g, rozdrobnić 12 s/obr. 6. Mięso zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4 Dodać rozdrobnione wcześniej mięso z cebulą i czosnkiem, jajko, paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, zmiksować 10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.
5 Natłuszczonymi dłońmi uformować 10 wałeczków (dł. ok. 8 cm, szerokość ok. 2 cm), ułożyć na tacce do grillowania lub na talerzu, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 2 godz. Przed opiekaniem na grillu lub smażeniem na patelni grillowej, wyjąć kebabczety z lodówki na kilka min, aby osiągnęły temp. pokojową.
6 Posmarować oliwą za pomocą pędzelka, następnie grillować na mocno rozgrzanym ruszcie ok. 8 min lub smażyć na patelni grillowej 10-15 min, obracając je od czasu do czasu.
7 Kebabczety z grilla podawać z chlebkiem pita, sosem tzatziki lub ajvarem.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX?
1 Cebulę i czosnek posiekać.
2 Karkówkę posiekać i wymieszać z cebulą i czosnkiem.
3 Dodać jajko, paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, dokładnie wymieszać. Przełożyć do innego naczynia.
4 Natłuszczonymi dłońmi uformować 10 wałeczków (dł. ok. 8 cm, szerokość ok. 2 cm), ułożyć na tacce do grillowania lub na talerzu, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 2 godz. Przed opiekaniem na grillu lub smażeniem na patelni grillowej, wyjąć kebabczety z lodówki na kilka min, aby osiągnęły temp. pokojową.
5 Posmarować oliwą za pomocą pędzelka, następnie grillować na mocno rozgrzanym ruszcie ok. 8 min lub smażyć na patelni grillowej 10-15 min, obracając je od czasu do czasu.
Kebabczety z grilla podawać z chlebkiem pita, sosem tzatziki lub ajvarem.