Marco Ghia Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:
? Zimną zupę z Awokado
? Gazpacho
? Czas przygotowania: 25 minut
? Poziom: średni
Składniki:
o 4 ogórki, obrane, bez nasion i posiekane
? 2 awokado, obrane i pokrojone na kawałki
? garść natki pietruszki
? garść świeżych liści mięty
? 1 mała cebula, posiekana
? sok z cytryny
? 250 g jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
? 200 g zimnej wody
? sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Umyj i osusz warzywa i zioła. Obierz ogórki, awokado oraz cebulę. Wszystkie składniki umieść w malakserze i miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Trzymając robota włączonego, powoli wlewaj wodę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dodaj sól i pieprz do smaku. Schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny przed podaniem.
GAZPACHO
? Czas przygotowania: 30 minut
? Poziom: łatwy
Składniki:
? 700 g pomidorów
? 2 ogórki
? 1 żółta papryka
? 1 zielona papryka
? 2 cebule
? 1 ząbek czosnku
? 4 kromki czerstwego chleba
? 6 łyżek oliwy extra virgin
? 1 łyżka octu
? sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kto powiedział, że zupa musi być gorącym daniem serwowanym tylko w okresie jesienno-zimowym? Dzięki starannie dobranym składnikom oraz recepturze zimna zupa to doskonałe danie na lato!
Namoczony wcześniej chleb zmiksuj z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodaj oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej zupę do dużej miski i studź w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podawaj udekorowane paseczkami pomidora, papryki i cebuli.
Smacznego!
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl