Zmiany w organizmie kobiety w czasie ciąży
W czasie trwania ciąży następuje wiele zmian w organizmie kobiety:
1) następuje wzrost objętości osocza krwi o około 1,5 litra
2) zwiększa się ilość krwinek czerwonych, krwinek białych, odczyn opadania krwinek (OB)
3) ciśnienie krwi nieznacznie obniża się na początku ciąży, a pod koniec ma znów wartości prawidłowe
4) zwiększa się zapotrzebowanie na żelazo, dlatego w drugiej połowie ciąży konieczne jest przyjmowanie preparatów zawierających ten pierwiastek, ale tylko pod kontrolą lekarza
5) następuje wzrost stężenia cholesterolu i lipidów
6) następuje zwiększenie ilości oddechów i ich pogłębienie, wzrasta zapotrzebowanie na tlen, pod koniec ciąży połowa tlenu jest przeznaczona dla płodu
7) rozrastająca się macica powoduje przesuwanie i uciskanie jelit, co zwalnia pasaż treści pokarmowej i może być przyczyną zgagi
8) masa ciała zwiększa się o 10 12 kilogramów, przyrost powyżej 15 16 kilogramów uważa się za nadmierny i sprzyja tylko przyrostowi zbędnej tkanki tłuszczowej matki i dziecka. Zbyt mały przyrost masy powoduje upośledzenie rozwoju płodu.
9) wzrasta również zapotrzebowanie energetyczne o ok.250 kcal na dzień, większe pod koniec ciąży ok. 500 kcal