Żywność

Specjaliści z branży spożywczej sprawdzili jakość polskich specjałów

Specjaliści z branży spożywczej sprawdzili jakość polskich specjałów
Ogólnopolski Program Promocyjny Doceń polskie? INFORMACJA PRASOWA Świadomość rodzimych producentów żywności odnosząca się do jakości proponowanych specjałów, z roku na rok jest coraz wyższa. Dlatego

Ogólnopolski Program Promocyjny Doceń polskie?

INFORMACJA PRASOWA

Świadomość rodzimych producentów żywności odnosząca się do jakości proponowanych specjałów, z roku na rok jest coraz wyższa. Dlatego też minioną, XXXIII certyfikację żywności podsumować można trzema wyrażeniami: różnorodność, wysoka jakość, ciekawe produkty. Organizowany w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie? audyt żywności odbył się 31 lipca w Sosnowcu. Każda z certyfikacji skłania zwykle do refleksji nie tylko nad dotychczasowymi audytami, ale także nad kondycją branży.

Specjaliści z branży spożywczej sprawdzili jakość polskich specjałów

Począwszy od 2011 roku specjaliści z branży spożywczej spotykają się co kwartał i oceniają artykuły spożywcze polskich firm. Celem prac Loży Ekspertów jest wyłonienie produktów wysokiej jakości, zasługujących na zdobycie znaku Doceń polskie?. Jury przyznaje punkty (od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Każdy produkt jest sprawdzany indywidualnie przez wszystkich członków Loży Ekspertów. Certyfikatem promocyjnym honorowane są artykuły z wysokimi notami (potrzebne minimum to 7,5 pkt.), zaś żywność z maksymalną liczbą punktów jest nagradzana także tytułem TOP PRODUKT. W trakcie XXXIII certyfikacji jury programu oceniło 90 produktów należących do 47 polskich firm.

W trakcie minionego audytu, w gronie ocenianych propozycji znalazły się tradycyjne wyroby
(choćby takie jak np. klasyczne wędliny, makarony, alkohole, miód oraz masło), jak i ciekawe przykłady nowoczesnego podejścia do klasycznych produktów. Mowa m.in. o chlebach z żurawiną, ekologicznych chrupkach kukurydzianych, chrupiących przekąskach czy też o szerokiej gamie smakowej pierogów. Na uwagę zasługuje także fakt, iż tym razem szeroko reprezentowana była branża mięsna.

– SpotkaliÅ›my siÄ™ już po raz 33 raz! Program dziaÅ‚a nieprzerwanie do 2011 roku, atestacje żywnoÅ›ci odbywajÄ… siÄ™ regularnie, co kwartaÅ‚. Jak widać, producenci caÅ‚y czas sÄ… zainteresowani zdobyciem certyfikatu jakoÅ›ci DoceÅ„ polskie?: chcÄ… budować swojÄ… pozycjÄ™ na rynku i podnosić prestiż. CieszÄ™ siÄ™, że program siÄ™ rozwija, a ja mogÄ™ obserwować zmiany zachodzÄ…ce w branży spożywczej także przez pryzmat produktów zakwalifikowanych do udziaÅ‚u w audycie. W ciÄ…gu tych lat mieliÅ›my do czynienia z różnymi trendami, byliÅ›my Å›wiadkami rozwoju procesów produkcji, przyglÄ…daliÅ›my siÄ™ zupeÅ‚nie nowym produktom i powrotom na rynek artykułów dostÄ™pnych przed laty. Podczas dotychczasowych certyfikacji oceniliÅ›my ogromnÄ… liczbÄ™ produktów, także na tej podstawie mogÄ™ stwierdzić jak wysoka jest jakość polskiej żywnoÅ›ci mówiÅ‚ Mirek Drewniak przewodniczÄ…cy Loży Ekspertów programu DoceÅ„ polskie?, gastronom, mistrz kuchni.

A to już wiesz?  Pysznie i zdrowo Å›ledź w ciekawej odsÅ‚onie

Jak dodaje Mirek Drewniak, wnioskiem, który szczególnie nasuwa siÄ™ po XXXIII certyfikacji jest fakt, że nawet mali producenci budujÄ… swojÄ… markÄ™ na najwyższym poziomie. – To wspaniaÅ‚e, że nawet Ci mniejsi wytwórcy swojÄ… dziaÅ‚alność opierajÄ… na najwyższej jakoÅ›ci. PoczynajÄ…c od wysokiej klasy produktów, poprzez dbaÅ‚ość o klienta. na opakowaniach i oznakowaniu etykiet koÅ„czÄ…c! Produkty naprawdÄ™ niczym nie odbiegajÄ… od tych specjałów, które nazywamy mianem domowych?. Jeżeli Ci producenci zachowajÄ… powtarzalność oraz co jakiÅ› czas wprowadzać do oferty bÄ™dÄ… nowe wyroby, na pewno utrzymajÄ… swój wysoki poziom. Od lat wyraźnie widzimy, że polscy wytwórcy stawiajÄ… na nowoczesne technologie, dbaÅ‚ość o konsumenta, jak najlepszy smak a także na budowanie marki i obserwacje panujÄ…cych w branży trendów dodaje przewodniczÄ…cy Loży Ekspertów programu DoceÅ„ polskie?.

? Sami także jesteÅ›my konsumentami i choć żywność oceniamy bazujÄ…c na naszej wiedzy, patrzymy na nie także przez pryzmat kupujÄ…cych. Polskie artykuÅ‚y spożywcze prezentujÄ… wysokÄ… jakość, możemy być dumni m.in. z nabiaÅ‚u, miÄ™s rodzimych producentów oraz tÅ‚oczonych soków owocowych wyliczyÅ‚a Celina Nierodkiewicz, która także zasiada w Loży Ekspertów programu DoceÅ„ polskie?. – To budujÄ…ce, że inicjatywa propagujÄ…ca polskie produkty realizowana od tylu lat i wciąż cieszy siÄ™ zainteresowaniem producentów. Rodzime artykuÅ‚y spożywcze należy promować dodaÅ‚a Celina Nierodkiewicz.

W trakcie trzeciej w tym roku certyfikacji, w jury zasiadł Bartłomiej Kornacki, Szef Kuchni Restauracji Warszawskiej, Hotelu Centrum w Sosnowcu. Audyty obrazują panujące trendy kulinarne. Do oceny zgłoszono chociażby bogatą gamę przetworów różnego typu, dań gotowych (w tym szeroki wybór pierogów w bardzo ciekawych smakach), ale także nowatorskie i zdrowe przekąski, które doskonale sprawdzą się w przypadku opornych dzieci! Sam będąc ojcem doskonale wiem jak w niektórych wypadkach wygląda żywienie najmłodszych. Co więcej, wytwórcy muszą wychodzić naprzeciw zróżnicowanym oczekiwaniom kupujących, podczas audytów jest to wyraźnie widoczne podkreśla Szef Kuchni Restauracji Warszawskiej (mieści się ona w Hotelu Centrum Sosnowiec, gdzie odbywał się audyt żywności)

A to już wiesz?  SzaszÅ‚yki z hummusem idealne danie na sezon grillowy

Wszystkie produkty, bez wzglÄ™du na rodzaj, czy pochodzenie podlegajÄ… tym samym zasadom oceny. Każdy czÅ‚onek jury ma do dyspozycji punkty w skali od 1 do 10. Oceniane sÄ… smak, wyglÄ…d i stosunek jakoÅ›ci o ceny. Certyfikat programu jest przyznawany tylko artykuÅ‚om, które otrzymajÄ… minimum 7,5 pkt. Å»ywność z maksymalnymi notami jest honorowana dodatkowo tytuÅ‚em TOP PRODUKT wyjaÅ›nia Katarzyna Salomon, która w Loży Ekspertów reprezentuje organizatora Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego DoceÅ„ polskie?. – Konsumenci poÅ›wiÄ™cajÄ… wiÄ™kszÄ… uwagÄ™ produktom, które trafiÄ… na ich stoÅ‚y, a przy tym majÄ… do dyspozycji coraz bogatszy wachlarz możliwoÅ›ci, czego potwierdzeniem sÄ… także produkty zgÅ‚aszane do oceny. Każdorazowo oceniamy bardzo różnorodne wyroby, zarówno te tradycyjne, jak i nowe propozycje, czÄ™sto bÄ™dÄ…ce wariacjami na temat klasycznych produktów – dodaje Katarzyna Salomon.

Dzień Polskiej Żywności już 25 sierpnia

Mnogość propozycji polskim wytwórców żywności skłoniła twórców programu Doceń polskie? do zainicjowania Dnia polskiej żywności. Nietypowe święto? przypada 25 sierpnia; w okresie dożynek, kiedy to możemy cieszyć się smakiem wielu sezonowych warzyw i owoców.
? Nie chodzi o to, aby wyróżnić konkretny produkt, ale podkreślić bogactwo całej branży. Od 2011 roku, kiedy to rozpoczęliśmy realizację programu, zachęcamy, by po rodzime produkty sięgać codziennie. Dzień polskiej żywności ma w szczególny sposób podkreślać znaczenie propozycji krajowych producentów. Można na tę okoliczność patrzeć z przymrużeniem oka, ale reakcje na dotychczasowe odsłony tego święta? dowodzą, że takie wydarzenie sprzyja poszukiwaniom nowych smaków, czy odkrywaniu na nowo dobrze znanych nam wyrobów podkreśla Marek Bielski, twórca programu promocyjnego Doceń polskie?.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny Doceń polskie?
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu Doceń polskie? jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu Doceń polskie? zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu Doceń polskie? jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

A to już wiesz?  Wiosna w kuchni - czas na zdrowe nawyki!

* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny Doceń polskie?
www.docenpolskie.pl

0 0 votes
Ocena

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x