Przepisy Przepisy dla dzieci

Smak lata zamknięty w słoiku – hygge po polsku

Smak lata zamknięty w słoiku – hygge po polsku
Warszawa, 8 sierpnia 2018 r. Informacja prasowa Smak lata zamknięty w słoiku Delecta zdradza przepis na dżemowe hygge po polsku? Chociaż żar za oknem doskwiera,

Warszawa, 8 sierpnia 2018 r.
Informacja prasowa

Smak lata zamknięty w słoiku
Delecta zdradza przepis na dżemowe hygge po polsku?

Chociaż żar za oknem doskwiera, to właśnie on sprawia, że owoce w tym roku są wyjątkowo słodkie i jest ich znacznie więcej niż w latach ubiegłych. Efekt? Agrest, śliwki czy jabłka już dawno nie były tak tanie . Dlatego wiele osób decyduje się na zamrożenie owoców bądź ich zawekowanie, by móc delektować się smakami lata podczas długich, jesiennych i zimowych wieczorów. Konfitury kojarzą nam się najczęściej z dzieciństwem, beztroską, wakacjami u babci, dlatego tak bardzo je lubimy. Mało kto zastanawia się jednak, jaka jest ich prawdziwa historia.

Dżemy towarzyszą ludzkości od setek lat. Pierwsze zapiski Gaiusa Pliniusa Secundusa dotyczące przepisów pochodzą już z I wieku n.e . Słodki i jednocześnie zdrowy przysmak stanowił obiekt zainteresowania również samego Nostradamusa. Jedną z jego pierwszych publikacji była książka kucharska Traité des Fardements et des Confitures? o galaretkach, grzanym winie i? dżemie.
Mimo, że w ostatnich latach tempo życia znacznie przyspieszyło i coraz częściej sięgamy po gotowe produkty, na fali popularności idei slow life?, coraz więcej osób próbuje przyrządzić własne przetwory.

Czy w dzisiejszych czasach warto robić przetwory?
Żyjemy w czasach, kiedy bez względu na porę roku, można kupić niemal wszystko. Czasochłonne przygotowywanie przetworów, w zderzeniu z szybkim stylem życia, może dodatkowo zniechęcać do robienia dżemów, konfitur, soków i innych spiżarnianych smakołyków. Samodzielne wekowanie ma jednak kilka istotnych zalet. Praca przy ich przyrządzaniu stanowi okazję do spotkania rodzinnego, podczas którego można poznać tajniki receptur przekazywane z pokolenia na pokolenie, jak również aktywnie spędzić czas w gronie najbliższych.

Według sondażu CBOS, Polacy chętnie spędzają czas z najbliższymi: rodziną (37 proc.), partnerem (23 proc.), a także przyjaciółmi (12 proc.) . Wspólne przygotowywanie powideł czy konfitur to świetny pomysł na spędzenie czasu w niecodzienny sposób, którego zwieńczeniem są słodkie i zdrowe przetwory. Co więcej mogą one zostać wykorzystane podczas kolejnych wspólnych spotkań, bądź stanowić własnoręczny upominek. Na przykład dżem ananasowy lub z dodatkiem chilli może okazać się nowoczesnym i zaskakującym prezentem prosto z serca dla babci, która w dzieciństwie sama przygotowywała dla nas smaczne przetwory. Poza aspektem emocjonalnym, ważny jest również aspekt ekonomiczny. Samodzielnie przygotowane przetwory są tańsze niż te ze sklepowej półki (o niejednokrotnie nieznanym składzie i jakości).

A to już wiesz?  Wybory z myślą o maluszku jak poradzić sobie w roli mamy?

Przetwory XXI wieku
Własnoręczne przygotowanie dżemu w dzisiejszych czasach jest znacznie łatwiejsze niż przed laty. Konsumenci są otoczeni urządzeniami, mogącymi ułatwić przyrządzenie przetworów, czyli automatycznymi obieraczkami, blenderami, a nawet zmywarkami, w których mogą wyparzyć słoiki. Istnieją też produkty usprawniające sam proces gotowania owoców.

– Cukier żelujący, bądź Dżemix znacznie przyspieszają proces powstawania pysznych dżemów i konfitur, nadając im gęstą konsystencję oraz soczysty kolor, który przetrwa całą zimę. Pektyna, która ma właściwości żelujące, jednocześnie skraca gotowanie, dzięki czemu owoce zachowują więcej swoich wartości zdrowotnych komentuje Monika Rożnowska, Senior Brand Manager Delecta. – Nasza oferta obejmuje mieszankę uniwersalną Dżemix oraz Cukry żelujące w proporcjach 2:1 i 3:1, które w jasny sposób instruują konsumenta jakie powinien zastosować proporcje cukru do owoców. Warto też zaznaczyć, że dostępny wariant niskosłodzony (3:1) zwiększa grono sympatyków, gdyż odpowiada na potrzeby tych klientów, którzy chcą ograniczyć ilość cukru w codziennej diecie dodaje Monika Rożnowska.

Współczesna spiżarnia wcale nie musi znacznie odbiegać od tej, w których myszkowaliśmy podczas wakacji u babci, ale nowoczesne rozwiązania pomogą nam cieszyć się smakami dzieciństwa, a przy tym zaoszczędzą nasz cenny czas i ułatwią przygotowanie przetworów, które zwykle kojarzą się z czymś trudnym i pracochłonnym.

Smacznie, zdrowo i nowocześnie
Poza aspektami ekonomicznymi i zdrowotnymi, przy przyrządzaniu weków, nie sposób pominąć kwestii zmieniającego się stylu życia. Słoik przetworów od mam i babć przestał być kojarzony z osobami emigrującymi z mniejszych ośrodków do dużych miast. Coraz mocniej podkreśla się znaczenie less waste? i racjonalnego dzielenia zasobami. Korzystanie z bogactwa sezonu owocowego i przygotowywanie na ich bazie przetworów i weków, umożliwia efektywne wykorzystanie owoców, które w przeciwnym razie mogłyby się zepsuć. Dodatkowo, czas spędzony na przyrządzaniu smacznych konfitur, by następnie zjeść je ze smakiem podczas leniwego niedzielnego śniadania lub jako dodatek do ciasta, w pełni wpisuje się w popularną ideę duńskiego hygge? czy szwedzkiego lagom?, czyli jest jak najbardziej trendy i na czasie. Wekujmy więc bez ograniczeń, w dowolnym stylu, korzystając z polskich produktów i owoców.
Dodatkowe informacje:

A to już wiesz?  Rak jajnika - Diagnostyka jajnika - Rzuć cień podejrzenia na swoje jajniki

Delecta to marka spożywcza z wieloletnią tradycją, ciesząca się zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów. Choć firma w tym roku obchodzi 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja sięga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleźć można również markę Anatol niskoprzetworzoną, zbożową kawę ekspresową w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowując go do dynamicznie zmieniających się upodobań klientów. Dbałość o doskonały smak oraz czysty skład, to motto, przyświecające wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skład grupy kapitałowej Bakalland.
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl
Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleźć tutaj: www.delektujemy.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy