Inspiracje kulinarne
Warszawa, 20 listopada 2015
Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią
Każdy, nawet początkujący kucharz ma w swoim repertuarze danie popisowe. Taka potrawa jest prosta, ale efektowna i zawsze się udaje. Ważny jest pomysł i dobór wysokiej jakości składników. Delikatny kurczak, kremowa dynia i soczysta żurawina, podkręcone szałwią i ostrą papryczką to uczta godna? Twoich gości!
Składniki:
? dynia piżmowa i hokkaido 1 kg
? kurczak cały 1 szt.
? żurawina Bakalland 100 g
? opcjonalnie Złote owoce Bakalland 60 g
? białe wino 100 ml
? miód 1 łyżka
? cebula 3 szt.
? czosnek 1 zÄ…bek
? papryczka chilli 1 szt.
? sól
? pieprz
? szałwia świeża
? olej do smażenia
Przygotowanie:
Na oleju lub maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek i dodajemy listki szałwii. Umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie mięso dodajemy na patelnię do delikatnie podsmażonej cebuli i dosypujemy suszone owoce żurawiny. Aby nadać potrawie delikatnej kwaskowości możemy również dodać Złote owoce. Całość podlewamy winem i krótko odparowujemy. W międzyczasie umytą i obraną dynię (dyni hokkaido nie musimy obierać) kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do kurczaka razem z miodem i pokrojoną papryczką chilli, a następnie przyprawiamy danie solą. Całość dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Potrawę podajemy z pieczywem.
https://www.youtube.com/watch?v=bQSfDMBiAEg