Przepis kulinarny
Sałatka z dorszem, warzywami i kaszą bulgur BIO
Składniki:
? 1 opakowanie kaszy bulgur BIO (np. marki Halina BIO)
? 2 filety dorsza ze skórą
? 1 czerwona cebula drobno posiekana
? 2 ząbki czosnku drobno posiekane
? 1 ogórek pokrojony w średnią kostkę
? 10 oliwek
? 1 mała papryka pokrojona w średnią kostkę
? 1 pomidor pokrojony w średnią kostkę
? 100 ml przecieru pomidorowego
? 1 łyżka posiekanych liści mięty
? 1 łyżka posiekanych liści kolendry
? 1 limonka
? 1 łyżeczka mielonego kuminu
? mielone chili (według uznania)
? mąka pszenna
? oliwa
Wykonanie:
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, i oliwki i smażyć przez 3 minuty. Dodać kaszę i przecier pomidorowy. Doprawić mielonym kminem rzymskim, chili i solą. Na koniec dodać ogórka, pomidora, sok z połowy limonki, posiekana miętę i kolendrę.
3. Rybę od strony skóry obtoczyć w mącę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć od strony skóry na rozgrzanej oliwie aż się delikatnie przyrumieni. Obrócić na drugą stronę zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze parę minut.
Smacznego!