Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na sałatkę:
? 200 g mięsa z uda kurczaka
? 4 ziemniaki
? 3 jajka
? 2 szt. awokado
? 4 szalotki
? 50 g świeżego szpinaku
? 2 łyżki oleju rzepakowego
? sól, pieprz
Składniki na sos:
? 100 ml Kefiru 2% od OSM Piątnica
? 1 łyżka pasty sezamowej tahini
? 1 łyżka chrzanu tartego
? 2 łyżki majonezu
? ? łyżeczki cukru
? otarta skórka z 1 limonki
Wykonanie:
1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju.
2. Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.
3. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu.
Smacznego!