Aktualności Dziecko LIFESTYLE

Rola śniadania w diecie dzieci – opinie ekspertów.

Rola śniadania w diecie dzieci – opinie ekspertów.
Zdrowe śniadanie powinno bazować na różnorodności. Z okazji zbliżającego się Dnia Zdrowego Śniadania zapytaliśmy ekspertów, dlaczego warto zadbać o ten

Data publikacji: 2017-11-06
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Rola śniadania w diecie dzieci – opinie ekspertów.
Kategoria: Dziecko, LIFESTYLE

Zdrowe śniadanie powinno bazować na różnorodności. Z okazji zbliżającego się Dnia Zdrowego Śniadania zapytaliśmy ekspertów, dlaczego warto zadbać o ten posiłek.

Rola śniadania w diecie dzieci - opinie ekspertów. Dziecko, LIFESTYLE - Zdrowe śniadanie powinno bazować na różnorodności. Z okazji zbliżającego się Dnia Zdrowego Śniadania zapytaliśmy ekspertów, dlaczego warto zadbać o ten posiłek.

8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania posiłku o bardzo istotnym znaczeniu w codziennej diecie. To zdrowe śniadanie powinno bazować na różnorodności pochodzącej z naturalnych produktów: owoców, warzyw, produktów zbożowych czy nabiału. Taki posiłek zapewnia nam udany start w nowy dzień. Dla 66% badanych mam zjedzenie go wspólnie z dzieckiem to pewność, że ich pociecha poszła do szkoły odpowiednio odżywiona*. Z okazji zbliżającego się Dnia Zdrowego Śniadania zapytaliśmy ekspertów współpracujących z marką Lubella, dlaczego warto zadbać o ten posiłek.

 

Dietetyk siła ze zbóż na dobry dzień

Rosnący i rozwijający się nieustannie organizm dzieci potrzebuje różnorodnych składników odżywczych witamin i substancji mineralnych. Dlatego podobnie, jak w całej dziecięcej diecie także przy komponowaniu śniadania powinniśmy zadbać o to, by na talerzu znalazły się naturalne składniki z najważniejszych grup produktów spożywczych, m. in.: owoce i warzywa, produkty zbożowe i nabiał mówi dietetyk Aneta Strelau. I podkreśla  Szczególnie ważną rolę w zdrowym śniadaniu pełnią produkty zbożowe. Są jego podstawą, ponieważ o poranku cały organizm także mózg potrzebuje energii do tego, by zacząć właściwie działać. Proponuję sięgać po produkty z pełnego ziarna, np. razowe pieczywo czy pełnoziarniste płatki zbożowe. Nie tylko doskonale rozbudzą organizm, ale też uwalniając stopniowo energię przez kolejne godziny, spowodują, że dziecko dłużej będzie mogło skupić się podczas zajęć w szkole i łatwiej będzie mu wytrwać do momentu, gdy zje drugie śniadanie.

 

Psycholog, coach kształtujmy prawidłowe nawyki żywieniowe

Anna Słaboń, psycholog, dyplomowany coach i ekspert współpracujący z marką Lubella Mlekołaki Zachęcam do świętowania Dnia Zdrowego Śniadania nie tylko 8 listopada, ale codziennie i to całą rodziną. Dzieci uczą się od rodziców przede wszystkim przez naśladowanie. A to oznacza, że bardziej od tego co do nich mówimy, przemawiają do nich nasze własne działania. Co więcej, wspólne posiłki stanowią doskonałą okazję do wspólnego spędzania czasu i budowania rodzinnych więzi. Warto zadbać o to, by były integralną częścią naszej codzienności.

A to już wiesz?  Brak apetytu u dziecka

Dla 64% badanych na zlecenie marki Lubella matek śniadanie to także dobry moment na chwilę rozmowy ze swoją pociechą.* Ze wspólnymi posiłkami wiąże się jeszcze jeden ważny element wspólne ich przygotowywanie. Dzieci potrzebują czuć, że są ważną częścią rodzinnej społeczności. Chcą wiedzieć, że wnoszą istotny wkład w życie rodziny. Co by było, gdyby wspólnie z rodzicami mogły przygotować śniadania lub nakrywać do stołu? Umożliwianie dzieciom aktywnego uczestnictwa w przygotowywaniu posiłków, daje im szansę rozwoju własnej samodzielności, zdobywania nowych kompetencji i budowania poczucia własnej wartości i pewności siebie podkreśla ekspert.

 

Pedagog nie zapominajmy o drugim śniadaniu!

Dzień Zdrowego Śniadania to także doskonała okazja do tego, by przypomnieć o drugim śniadaniu i roli jaką pełni ono w codziennym jadłospisie, zwłaszcza najmłodszych. Dzieci spędzają w szkole dużo czasu. Podczas lekcji uczą się, przyswajają i zapamiętują spore ilości nowego materiału. Ważne więc, by były skoncentrowane na tym, co dzieje się w klasie mówi pedagog, Wioletta Krzyżanowska, Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 323 w Warszawie Dlatego w Dniu Zdrowego Śniadania chciałabym przypomnieć także o tym drugim, przynoszonym przez dzieci do szkoły śniadaniu. Ono także daje najmłodszym siły i energię do nauki, zabawy w czasie przerw czy aktywności fizycznej na lekcji w-f. Nie zapominajmy, że czasem jest spożywane np. na korytarzu, w atmosferze zabawy, w towarzystwie kolegów i koleżanek. Dlatego najlepiej jeśli drugie śniadanie będzie nie tylko zdrowe, ale też proste i łatwe do spożycia.

 

Pamiętajmy przygotowując śniadanie dla dziecka postawmy na różnorodność i produkty zbożowe. Nie zapominajmy też o pełnowartościowym drugim śniadaniu. Dzięki temu zadbamy o zdrowie naszego malucha teraz i wykształcimy w nim prawidłowe nawyki żywieniowe, które towarzyszyć mu będą także w przyszłości.

Smaczne propozycje od Lubelli

Marka Lubella proponuje pyszne przepisy na pożywne śniadania z płatkami Lubella Corn Flakes dla całej rodziny oraz lubianymi szczególnie przez jej najmłodszych członków Lubella Mlekołakami. Każdy domownik znajdzie wśród nich coś dla siebie. Wszystkie płatki od Lubelli zostały stworzone z naturalnych produktów, zawierają wartościowy błonnik i minerały. To doskonały wybór i gwarancja siły zbóż na cały dzień!

A to już wiesz?  Polskie start-upy i instytucje szukają innowacji do walki z koronawirusem. Mogą pozyskać miliony złotych

 

*Opinie matek dzieci 6-12 lat na temat śniadań. Badanie przeprowadzone w maju 2017 roku przez IQS Sp. z o. o., na zlecenie marki Lubella. Badanie zostało przeprowadzone metodą CAWI na grupie osób pełnoletnich. Wielkość próby N = 180.

Placuszki z Lubella Mlekołaki Cinisy

 

POTRZEBUJESZ:

3 łyżki Lubella Mlekołaki Cinisy
1 banan
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju roślinnego

 

Banana rozgnieć widelcem, dodaj do niego roztrzepane jajko i jogurt. Do masy dodaj pokruszone płatki Lubella Mlekołaki Cinisy. Placuszki smaż równomiernie z obu stron, a następnie odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Placuszki polej miodem i podaj z ulubionymi owocami.

 

Trufle z płatków Lubella Mlokołaki Choco Muszelki

POTRZEBUJESZ:

1 szklanka płatków Lubella Mlekołaki Choco Muszelki
150g gorzkiej czekolady
2 łyżki rodzynek
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki wiórków kokosowych

 

Roztop czekoladę. Do miski wsyp płatki i bakalie. Wlej czekoladę do miski i wymieszaj składniki. Nałóż porcje do papilotek. Pozostaw w lodówce przez 30 min. 

 

Owocowo-jogurtowe śniadanie z płatkami Lubella Corn Flakes Klasyczne

 

 

POTRZEBUJESZ (na 4 porcje):

? 4 szklanki płatków Lubella Corn Flakes Klasyczne

? 300 g serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego

? 3 szklanki malin 

? 3 sztuki kiwi

? 8 moreli 

? owoce jeżyny i listki mięty do dekoracji

? opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

? 4 słoiczki lub pucharki

 

3 szklanki płatków kukurydzianych zblenduj lub pokrusz. Opłukane maliny zmiksuj – można dodać łyżeczkę miodu lub syropu klonowego. Kiwi, morele obierz i także zmiksuj na puree. Każde owoce osobno. Układaj warstwami w naczyniu. Udekoruj pozostałymi płatkami, owocami i miętą. 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Rola śniadania w diecie dzieci - opinie ekspertów. Dziecko, LIFESTYLE - Zdrowe śniadanie powinno bazować na różnorodności. Z okazji zbliżającego się Dnia Zdrowego Śniadania zapytaliśmy ekspertów, dlaczego warto zadbać o ten posiłek.
Hashtagi: #Dziecko #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy