Zupy

Przepisy z octem, czym zakwasić zupę?

Przepisy z octem, czym zakwasić zupę?
Informacja prasowa Poznań, 30 czerwca 2016 Czym zakwasić zupę? O occie słów kilka Są pyszne, lekkie i przede wszystkim zdrowe nie powinniśmy zatem rezygnować z

Informacja prasowa
Poznań, 30 czerwca 2016

Czym zakwasić zupę? O occie słów kilka

Są pyszne, lekkie i przede wszystkim zdrowe nie powinniśmy zatem rezygnować z zup w codziennym menu. Niektóre z nich, także te kwaśne z natury, potrzebują jednak do pełni smaku zakwaszenia. W tym celu użyjmy octu już kilka kropel tego sekretnego składnika sprawi, że każda zupa zachwyci nas wyjątkowym aromatem.

Sezon na? kwaśny smak
Smaczne lato to takie, w którym królują delikatne i pożywne zupy przyrządzane z sezonowych warzyw. Jedną z nich jest hiszpańskie gazpacho, którego bazę stanowią soczyste pomidory, papryka, ogórki, pokruszony chleb, a także odrobina octu. Choć ten cierpki dodatek zawsze odgrywa rolę drugoplanową, często to właśnie on decyduje o tym, że danie smakuje wyjątkowo. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale także zwiększa ich walory zdrowotne pobudza procesy trawienne, odtruwa i odkwasza organizm. Oprócz standardowego octu jabłkowego, na rynku można spotkać wiele unikalnych i naturalnych aromatów. Wśród propozycji marki Kuhne znajdują się delikatne octy smakowe z dodatkiem dojrzewających w słońcu owoców, m.in. Ocet Mirabelkowy, Ocet Malinowy i Ocet Orzech Włoski. Każdy z nich ma inny smak, zapach, nie zawiera glutenu, konserwantów i sztucznych aromatów. Kulinarny raj dla prawdziwych smakoszy.

Przepisy z octową nutą
Cebulowa, ogórkowa, a może krem z pomidorów? Lista zup, które idealnie nadają się na upalne dni jest długa. Wszystko zależy od preferencji gości i gospodarzy. Oto kilka inspiracji z wykorzystaniem smakowitych octów.

Smaki Hiszpanii: gazpacho

Składniki:
? 1 łyżka octu balsamicznego, np. marki Kuhne
? 6 dojrzałych pomidorów
? 3 czerwone papryki
? 1 kiszony ogórek
? 1 cebula
? garść pietruszki
? 1 kromka chleba pszennego (namoczona w wodzie)
? 2 łyżki oliwy z oliwek
? przyprawy: pieprz i sól
? 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy i blendujemy na gładką masę (ok. 7-10 minut). Dodajemy namoczony chleb, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy na zimno posypaną pietruszką.

A to już wiesz?  Letnia dieta i lekkie chłodniki

Bestseller z octem ziołowym

Składniki:
? 3 łyżki octu ziołowego, np. marki Kuhne
? 1 seler naciowy
? 2 marchewki
? 1 cebula
? 2 ząbki czosnku
? łyżka oliwy z oliwek
? 4 łyżki kwaśnej śmietany
? 500 ml bulionu warzywnego
? 1 łyżka koncentratu pomidorowego
? przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól
? grzanki

Przygotowanie:
Warzywa kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez około 25-30 minut. Zupę lekko przestudzamy, dodajemy kwaśną śmietanę, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek oraz ocet ziołowy. Całość blendujemy i podajemy z grzankami.
Smacznego!

Więcej informacji o Kuhne
Firma Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.
Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Smaczna, zdrowa i idealna

Więcej informacji o LEVANT FOODS
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali na znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy