Żywność

Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi

Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi
Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi idealne na świąteczny stół lub karnawałową przekąskę. Prosty przepis na pyszne śledzie z oryginalnymi dodatkami

Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi idealne na świąteczny stół lub karnawałową przekąskę.

Prosty przepis na pyszne śledzie z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwym hitem w świątecznym czy karnawałowym menu. Taka przekąska będzie także doskonała nie tylko od święta ale zawsze, gdy przyjdzie ochota na pyszne śledzie. Oryginalne połączenie wyrazistych śledzi z suszonymi śliwkami i żurawiną tworzy wyjątkową komkpozycję smakową, przełamaną lekko chrupiącymi orzechami włoskimi i cebulką. Całość zanurzona w pełnym wartości oleju zimnotłoczonym z lnianki tworzy danie niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe, które świetnie się prezentuje i z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza.

Składniki:
? 7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
? garść suszonych śliwek
? garść owoców suszonej żurawiny
? 1 duża cebula czerwona lub biała
? kilka włoskich orzechów
? świeżo mielony pieprz
? 2 małe ziarenka ziela angielskiego
? 2 małe goździki
? 1 istek laurowy
? 200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol?Vita

Przygotowanie
? Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
? Cebulę cieniutko pokroić
? Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na ok 2 cm kawałki
? Posiekać orzechy
? Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
? Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami
? Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warsztwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny
Porada:
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.

Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl

A to już wiesz?  Cukier i cukrzany elementarz

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy