Dieta

Produkty bez laktozy – co warto o nich wiedzieć i kiedy sięgnąć?

Produkty bez laktozy – co warto o nich wiedzieć i kiedy sięgnąć?
Problemy związane ze spożywaniem nabiału są coraz powszechniejsze i mogą oznaczać nietolerancję laktozy - białka znajdującego się w żywności wyprodukowanej na bazie mleka. Ich rozwiązaniem są produkty bez laktozy, które pozwalają na zachowanie w swojej diecie takich popularnych produktów, jak mleko, śmietana, jogurty i słodkości w wersji bez laktozy. Czym charakteryzuje się dieta bez laktozy i kiedy warto ją wdrożyć do swojego codziennego jadłospisu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Artykuł sponsorowany.

Problemy związane ze spożywaniem nabiału są coraz powszechniejsze i mogą oznaczać nietolerancję laktozy – białka znajdującego się w żywności wyprodukowanej na bazie mleka. Ich rozwiązaniem są produkty bez laktozy, które pozwalają na zachowanie w swojej diecie takich popularnych produktów, jak mleko, śmietana, jogurty i słodkości w wersji bez laktozy. Czym charakteryzuje się dieta bez laktozy i kiedy warto ją wdrożyć do swojego codziennego jadłospisu – odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Czym jest laktoza i kiedy może nam szkodzić?

Laktoza to cukier, który znajduje się w mleku oraz produktach mlecznych powstających na jego bazie. Codziennie spożywamy sporo tego składnika, gdyż występuje on bardzo powszechnie – znajdziemy go m. in. w jogurtach, kefirach, serach, lodach, śmietankach, a nawet w wybranych rodzajach pieczywa, sosach i zupkach instant oraz słodyczach. Co istotne, laktoza jest również zawarta w wielu lekach. Jest więc bardzo trudno jej unikać, jeśli dostrzegamy u siebie objawy mogące świadczyć o nietolerancji tego składnika. Na ratunek przychodzą nam jednak coraz lepiej dostępne produkty bez laktozy. Kiedy warto po nie sięgnąć?

Produkty bez laktozy są polecane osobom, które nie wytwarzają laktazy (eznymu biorącego udział w procesie trawienia laktozy). Po spożyciu produktów zawierających laktozę, cierpią na bóle brzucha, problemy jelitowe, kolki, wzdęcia oraz inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Znikają one natomiast, kiedy ostawione zostaną produkty z laktozą lub zastąpimy je ich odpowiednikami pozbawionymi tego cukru. Produkty bez laktozy cieszą się coraz większą popularnością i są wybierane nie tylko przez osoby cierpiące na nietolerancję tego składnika. Są dostępne w praktycznie wszystkich supermarketach oraz w sklepach ze zdrową żywnością, w tym także tych online.

Jakie produkty bez laktozy są dostępne w sprzedaży i kiedy warto je kupować?

Pomimo panującej w dzisiejszych czasach mody na produkty bez laktozy, sięgać po nie powinny głównie osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Jeśli spożywanie „zwykłego” mleka i jego pochodnych nie wywołuje u nas negatywnych reakcji ze strony układu pokarmowego, nie należy ich pod wpływem aktualnie panujących trendów odstawiać „na siłę”. Warto mieć także świadomość, że wyeliminowanie laktozy nie ma wpływu na kaloryczność danego produktu, która pozostaje taka sama – ich stosowanie nie ma więc sensu w przypadku diety odchudzającej.

A to już wiesz?  Odchudzanie - fakty i mity

Produkty bez laktozy z zasady nie są również ani zdrowsze, ani bardziej pełnowartościowe – zostały opracowane specjalnie z myślą o potrzebach osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Ci z kolei mają bardzo szeroki wybór artykułów żywnościowych idealnie dostosowanych do ich potrzeb. Najbardziej znane produkty bez laktozy to nie tylko popularne i mające wiele zastosowań mleko, ale także śmietany, kefiry, maślanki i jogurty, lody, cukierki, powidła i dżemy oraz wiele innych. Wszystkie łączy brak zawartości laktozy oraz bezpieczeństwo stosowania w przypadku osób cierpiących na nietolerancję tego składnika. Produkty bez laktozy poznamy po odpowiednim oznaczeniu na etykiecie, którym warto się kierować podczas robienia zakupów.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy