Żywność

Orzeźwienie w pełnym słońcu postaw na letnie koktajle

Orzeźwienie w pełnym słońcu postaw na letnie koktajle
Informacja prasowa Warszawa, 9 sierpnia 2018 r. W tym roku lato jest dla nas wyjątkowo łaskawe pogoda dopisuje, a my możemy do woli korzystać ze

Informacja prasowa
Warszawa, 9 sierpnia 2018 r.

W tym roku lato jest dla nas wyjątkowo łaskawe pogoda dopisuje, a my możemy do woli korzystać ze słońca i spędzać czas na świeżym powietrzu. Kto z nas nie marzy o chwili relaksu na leżaku, najlepiej w otoczeniu zieleni, z orzeźwiającym, zimnym koktajlem w ręku? Podpowiadamy jak przygotować takie napoje, by były nie tylko smaczne, ale i zdrowe, dzięki połączeniu świeżych owoców z orzechami.
Gdy lato w pełni, przez upały często praktycznie nie mamy ochoty na jedzenie. Nie możemy jednak zapominać o tym, by w taką pogodę odpowiednio nawadniać i schładzać organizm oraz dostarczać mu odpowiedniej dawki energii. Idealnym odżywczym połączeniem są więc koktajle. Wykorzystując to, co w sezonie mamy pod ręką świeże warzywa czy owoce i łącząc je z pełnowartościowymi, bogatymi w składniki odżywcze produktami takimi jak np. orzechy, uzyskujemy efekt idealny. Taki napój z powodzeniem może towarzyszyć nam w chwilach wakacyjnego relaksu, a nawet, zależnie od składników, stanowić odżywcze, pełne witamin śniadanie.

Owocowy koktajl z mlekiem z orzechów nerkowca
Składniki:
? 2 banany
? 250 g jeżyn
? 75 g Orzechów Nerkowca Bakalland
? 4 szklanki wody
? 1 łyżeczka syropu klonowego
? Kilka listków mięty
Przygotowując domowe mleko z nerkowców, orzechy przekładamy do naczynia blendera i zalewamy wodą. Miksujemy bardzo dokładnie, aż uzyskamy kremową konsystencję. Owoce myjemy, banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do mleka, dosładzamy odrobiną syropu klonowego i ponownie blendujemy. Koktajle podajemy z listkiem mięty.

Mrożone latte z migdałami
Składniki:
? 150 ml schłodzonego mleka
? Kilka kostek lodu
? 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
? 100 ml gorącej wody
? 100 ml śmietanki kremówki 30%
? 100 g Migdałów Bakalland
? 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Kawę zaparzamy w 100 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy w niewielkim garnku tak, by powstała bita śmietana. Mleko, wystudzoną kawę, migdały i cukier trzcinowy blendujemy i przelewamy do wysokiej szklanki. Dodajemy kostki lodu, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy pokruszonymi migdałami.

A to już wiesz?  Nasiona w menu niepozorny sekret zdrowia i smaku

Zielony koktajl pistacjowy
Składniki:
? 2 kiwi
? 1 awokado
? 20 g liści szpinaku
? 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
? 200 ml wody
? Łyżka miodu
? Kilka listków mięty
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ z każdej połówki. Pistacje wyjmujemy z łupinek. Wszystkie składniki przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy wodę i łyżkę miodu. Blendujemy na gładki koktajl. Podajemy z miętą i posiekanymi pistacjami.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy