Warzywa Źywienie Żywność

Burak z cebulą, a na deser porzeczka czyli co jeść, aby nie chorować?

Burak z cebulą, a na deser porzeczka czyli co jeść, aby nie chorować?
Informacja prasowa, 17 października 2016 r. Burak z cebulą, a na deser porzeczka czyli co jeść, aby nie chorować? Budowanie odporności to długotrwały i niełatwy

Informacja prasowa, 17 października 2016 r.

Burak z cebulą, a na deser porzeczka czyli co jeść, aby nie chorować?

Budowanie odporności to długotrwały i niełatwy proces. Na co dzień można ją wspomóc dbając o prawidłowo zbilansowaną i urozmaiconą dietę. Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk i ekspert kampanii Pora na pomidora? powie, jakie polskie warzywa i owoce zasłużyły na miano naturalnych farmaceutyków i wzmacniają organizm podczas niesprzyjającej aury.

Bomba witaminowa
W okresie jesienno-zimowym organizm jest szczególnie narażony na drobnoustroje chorobotwórcze. W tym czasie warto sięgać po produkty obfitujące w wit. C, która zwiększa naturalną odporność organizmu oraz pomaga obniżyć ryzyko przeziębień, a także skraca czas ich trwania.

Kwas askorbinowy (wit. C) można znaleźć w większości rodzimych warzyw i owoców. Wśród nich największe jego ilości zawierają: papryka, brukselka, kapusta (w tym kiszona), kalafior, szpinak, natka pietruszki, pomidory, ziemniaki, truskawki i żurawina. Wchłanianie
i długość działania wit. C wspiera kwercetyna silny przeciwutleniacz obecny w wielu owocach i warzywach takich jak: winogrona, truskawki, jabłka, porzeczki, czosnek, cebula czy brokuły.

W zapobieganiu i leczeniu objawów przeziębienia oraz grypy pomocne będą maliny
(np. w postaci soku lub mrożone), gdyż oprócz dużej zawartości wit. C są skutecznym środkiem przeciwgorączkowym. Dodatkowo owoce malin i ich liście działają przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie, a ich olejki eteryczne rozgrzewająco. Korzystnie zadziała też sok z czarnej porzeczki, który zawiera rekordowe ilości wit. C, a także oczyszcza organizm z toksyn, hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów oraz pomaga obniżyć gorączkę.

W walce z jesienną aurą
W sezonowych przeziębieniach i grypie pomocna będzie również rutyna. Substancja
ta uszczelnia naczynia krwionośne oraz ma właściwości przeciwzapalne. W połączeniu
z wit. C leczy pierwsze objawy przeziębienia zmniejsza katar i wpływa na ogólną poprawę odporności organizmu. Dużą dawkę rutyny można znaleźć w cebuli, pomidorach, marchewce oraz jagodach, winogronach, wiśniach i porzeczkach. Na uwagę zasługuje także burak, który znacząco wzmacnia wewnętrzną ochronę. Jarzyna ta łagodzi objawy wielu chorób, zwłaszcza wirusowych, jak np. grypa. Ponadto buraki mają działanie wykrztuśne, dzięki czemu pomagają
w walce z uciążliwym kaszlem.

A to już wiesz?  8 Smaków Europy i przepis na szaszłyk z karmelizowanych bananów i polędwicy wieprzowej

Warzywne probiotyki
Naturalną odporność wzmacniają probiotyki, do których należą nasze polskie kiszonki ogórki czy kapusta kiszona, zawierające duże ilości wit. C. W czasie fermentacji tych warzyw powstaje kwas mlekowy regulujący florę bakteryjną w jelitach. Wspomaga on również trawienie
i wchłanianie produktów przemiany materii, oczyszcza i wzmacnia system odpornościowy, chroniąc organizm przed chorobami. Kiszonki można przemycić do diety w postaci zupy ogórkowej czy kapuśniaku. Silne działanie antybakteryjne i właściwości probiotycznie posiada też żurawina.

Antybiotyki z domowej spiżarni
Należy również pamiętać o naturalnych antybiotykach czosnku i cebuli. Ten pierwszy,
ze względu na swoje drogocenne właściwości, zaliczany jest do polskich superfoods?. Czosnek wzmacnia odporność organizmu oraz skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i wspomaga ich leczenie. Swoje działanie zawdzięcza związkom siarkowym, między innymi allicynie, która hamuje rozwój bakterii, nie niszcząc przy tym naturalnej flory bakteryjnej co ma miejsce przy typowej antybiotykoterapii.

Cebula, podobnie jak czosnek, zawiera związki siarki fitoncydy. Posiada właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, a także ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, co ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle. Warzywo to jest szczególnie polecane
w leczeniu zapalenia zatok, krtani czy gardła, zapalenia oskrzeli, kaszlu czy przy gorączce.

Działania sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji na stronie internetowej kampanii oraz na profilu na Facebooku:
www.poranapomidora.com; www.facebook.com/PoranaPomidora

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy