Menopauza Menopauza a depresja Menopauza a otępienie Menopauza objawy Wiadomości Branżowe

Najnowsze wyniki badań potwierdzają korzystne właściwości odżywcze śliwek suszonych

Najnowsze wyniki badań potwierdzają korzystne właściwości odżywcze śliwek suszonych
Wyniki nowych, licznych badań zaprezentowanych na konferencji „Experimental Biology 2015” w Bostonie sugerują korzyści związane ze spożywaniem śliwek kalifornijskich.Nowe badania, których wyniki zaprezentowano na konferencji „Experimental Biology 2015” w Bostonie, przynoszą kolejne dowody sugerujące, że spożywanie suszonych śliwek może pomagać w zachowaniu zdrowych kości u kobiet w wieku pomenopauzalnym. Jest to jedno z czterech odrębnych badań, których wyniki dostarczają kolejnych dowodów na istnienie korzyści ze spożywania suszonych śliwek w ramach zbilansowanej diety. Badania nad pozytywnymi żywieniowymi właściwościami suszonych śliwek wpisują się w działalność California Prune Board. W 2013 roku decyzją UE ogłoszono, że spożywanie 100g śliwek kalifornijskich pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie jelit. Oznacza to, że śliwki suszone są jedynym naturalnym suszonym owocem, posiadającym autoryzowane oświadczenie zdrowotne w Europie.Wyniki badań zaprezentowane na amerykańskiej konferencji „Experimental Biology 2015” stanowią podstawę do możliwości zaprezentowania potencjalnych korzyści zdrowotnych śliwek suszonych.

Wyniki nowych, licznych badań zaprezentowanych na konferencji Experimental Biology 2015? w Bostonie sugerują korzyści związane ze spożywaniem śliwek kalifornijskich.

Nowe badania, których wyniki zaprezentowano na konferencji Experimental Biology 2015? w Bostonie, przynoszą kolejne dowody sugerujące, że spożywanie suszonych śliwek może pomagać w zachowaniu zdrowych kości u kobiet w wieku pomenopauzalnym.

Jest to jedno z czterech odrębnych badań, których wyniki dostarczają kolejnych dowodów na istnienie korzyści ze spożywania suszonych śliwek w ramach zbilansowanej diety. Badania nad pozytywnymi żywieniowymi właściwościami suszonych śliwek wpisują się w działalność California Prune Board. W 2013 roku decyzją UE ogłoszono, że spożywanie 100g śliwek kalifornijskich pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie jelit. Oznacza to, że śliwki suszone są jedynym naturalnym suszonym owocem, posiadającym autoryzowane oświadczenie zdrowotne w Europie.

Wyniki badań zaprezentowane na amerykańskiej konferencji Experimental Biology 2015? stanowią podstawę do możliwości zaprezentowania potencjalnych korzyści zdrowotnych śliwek suszonych.

Codzienne spożycie porcji suszonych śliwek może pomagać w zachowaniu zdrowia kości u kobiet w wieku pomenopauzalnym

Pojawiają się badania świadczące, że jedzenie suszonych śliwek może mieć korzystny wpływ na zdrowie kości. Wcześniejsze wyniki badania pokazują, że spożycie 100g (około 8-10 sztuk) śliwek kalifornijskich przez rok, przyczynia się do zwiększenia gęstości mineralnej kości u kobiet w wieku pomenopauzalnym. Celem najnowszego badania było sprawdzenie, czy 50g (4-5 sztuk) śliwek kalifornijskich jest równie skuteczne jak ich większa dawka. Wyniki badań sugerują, że 50g suszonych śliwek może być równie skuteczne w zapobieganiu zanikowi tkanki kostnej u starszych kobiet w wieku pomenopauzalnym, u których gęstość mineralna kości jest niższa niż normalnie.

?Jest to bardzo ważne, ponieważ osteoporoza stanowi poważny problem, zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet. Suszone śliwki dają obiecujące efekty w zapobieganiu zanikowi tkanki kostnej.  Suszone owoce, które łatwo wprowadzić do codziennej diety jako wygodną przekąskę, mogą pomóc w zapobieganiu dalszemu zanikowi tkanki kostnej. To niesamowite odkrycie.?   mówi dr Shirin Hooshmand, adiunkt San Diego State University na wydziale wychowania fizycznego i dietetyki.

A to już wiesz?  Diosminex Kobiecą Marką Roku 2018!

Dieta zawierająca suszone śliwki pomaga zachować korzystną mikroflorę w okrężnicy, co może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu okrężnicy u szczurów

Suszone śliwki są bogate w błonnik, co rodzi zainteresowanie nad ich wpływem na mikroflorę jelitową. Nowe badania prowadzone na zwierzętach skupione były nad tym, jak dieta zawierająca suszone śliwki prowadzi do pozytywnej zmiany w stosunku liczby różnych bakterii, które przyczyniają się do zredukowania rozwoju wywoływanej procesami chemicznymi karcynogenezy w okrężnicy szczurów.

?Należy przeprowadzić jeszcze dodatkowe badania, jednak wyniki tych są bardzo ciekawe, ponieważ pokazują, że spożywanie suszonych śliwek może być doskonałym postępowaniem dietetycznym zapobiegającym powstaniu nowotworów jelita grubego.?   mówi dr Nancy Turner, profesor Texas A&M University, pracująca na wydziale dietetyki i badań nad żywnością.

Suszone śliwki korzystnie podnoszą zdolności antyoksydacyjne organizmu

Spożywanie pokarmów, takich jak suszone śliwki, które są bogate w ochronne związki fitochemiczne, również te z antyoksydacyjnymi właściwościami, jest powszechnie uważane za korzystne dla zdrowia. Niewielkie badanie zostało przeprowadzone na grupie 20 osób 14 niepalących i 6 palących w wieku 18-45 lat w dwóch próbach. Pierwsza z nich mierzyła wpływ suszonych śliwek na zdolności antyoksydacyjne. Jak wynika z badania, konsumpcja śliwek suszonych wpłynęła na znaczący wzrost zdolności antyoksydacyjnych organizmu zarówno u osób niepalących, jak i palaczy.

?Jako że suszone śliwki zawierają związki o właściwościach antyoksydacyjnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, spożywanie suszonych śliwek w formie przekąski, zastępującej produkty mniej odżywcze może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób u palaczy, którzy starają się zerwać z nałogiem.? mów dr Mark Kern, profesor San Diego State University na wydziale wychowania fizycznego i dietetyki.

Suszone śliwki obniżają poziom elastazy, czyli markera stanów zapalnych świadczącego o rozwoju rozedmy u palaczy

To samo badanie przeprowadzone przez naukowców San Diego State University wśród palaczy pokazuje wpływ śliwek suszonych na poziom elastazy neutrofilowej, czyli markera stanów zapalnych, który jest uwalniany w ciągu kilku minut od zapalenia papierosa.

A to już wiesz?  Choroby dziąseł a cukrzyca - dość słodzenia, pora poznać prawdę

Wyniki badań dowodzą, że u palaczy wystąpił zmniejszony poziom elastazy neutrofilowej w czasie 90 minut od spożycia suszonych śliwek, który nie wystąpił w przypadku spożycia produktów z grupy kontrolnej. Rezultaty pozwalają twierdzić, że spożywanie suszonych śliwek  może mieć korzystną rolę w łagodzeniu efektów elastazy neutrofilowej u palaczy.

Źródła:

  • Seidel et al. Dried Plums Modify Colon Microbiota Composition and Spatial Distribution, and Protect Against Chemically-Induced Carcinogenesis.
  • Metti et al. Effects of Low Dose of Dried Plum (50 g) on Bone Mineral Density and Bone Biomarkers in Older Postmenopausal Women.
  • Zawilski et al. Dried Plums Promote Increased Antioxidant Capacity in Smokers and Nonsmokers.
  • Nelson et al. Neutrophil Elastase Responses in Smokers and Nonsmokers Consuming Dried Plums.
  • Hooshmand A, Brisco JRY, Arjmandi BH. (2014) The effect of dried plum on serum levels of receptor activator of NF-kB ligand, osteoprotegerin and sclerostin in osteopenic postmenopausal women: a randomised controlled trial. BJN. 112; 55-60
  • Hooshmand S, Chai S, Saadat R, Payton M, Brummel-Smith K, Arjmandi B (2011) Comparative effects of dried plum and dried apple on bone in postmenopausal women. Br J Nutr. 106; 923-30.

Linki do wyników badań prezentowanych podczas konferencji Experimental Biology? są dostępne pod linkiem: http://experimentalbiology.org/2015/Program-Information/Society-Programs.aspx Abstrakty zostaną opublikowane w kwietniu na stronie http://www.fasebj.org/

California Prune Board częściowo uczestniczyła w finansowaniu opisanych badań oraz dostarczała produktów do badań.


dostarczył infoWire.pl

Źródło California Prune Board. Dostarczył

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy