27.10.2016, Warszawa
Informacja prasowa
Makrela i jej wyjątkowe właściwości
Makrela to prawdziwy rarytas dietetyczny, o którym powinien pamiętać każdy, kto dba o zdrowie odżywianie. Dzięki dostępnej od niedawna na naszym rynku grillowanej makreli Rio Mare włączenie tej ryby do naszej diety jest prostsze niż kiedykolwiek.
Makrela ma w Polsce niezachwianą pozycję. Tuż za śledziem i łososiem najczęściej pojawia się na naszych stołach. Lubimy ją za głęboki smak i najchętniej spożywamy w formie wędzonej, jednak nie do końca zdajemy sobie sprawę, ile dobroczynnych składników odżywczych makrela ma do zaoferowania. Makrela, którą jemy w Polsce, to przede wszystkim makrela atlantycka, uważana za najzdrowszą. Właśnie tę odmianę ma w swojej ofercie Rio Mare.
Kwasy omega-3
Makrela, obok śledzia, halibuta, łososia, sardynek, należy do grupy tłustych ryb morskich, których niepodważalnym atutem są kwasy omega-3. To istny eliksir życia i młodości, korzystnie wpływa na nasz układ krążenia i serce oraz odgrywa dużą rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego (zwłaszcza mózgu i wzroku). Kwasy omega-3 są też odpowiedzialne za układ odpornościowy, a mięso makreli zawiera ich prawie dwa razy więcej niż mięso łososia.
Selen
To, co wyróżnia tę rybę na tle innych, to selen cenny pierwiastek, który buduje naszą odporność, działając ochronnie na błony komórkowe i czerwone krwinki. Dietetycy są zgodni, że dzięki tej przewadze makrela powinna być stałym elementem diety zarówno dorosłych, jak i dzieci. Udowodniono, że selen ma także kluczowy wpływ na prawidłowy rozwój płodu i z tego też powodu przyszłe mamy nie mogą zapominać o makreli w swoim jadłospisie.
Kopalnia witamin
Makrela hojnie obdarza swymi dobrodziejstwami amatorów jej wspaniałego mięsa, które jest bogate w witaminy z grupy E, D, A oraz B. Szczególnie dużo w niej dobroczynnej witaminy B12, która koi nerwy, podnosi odporność na stres oraz zapobiega anemii. Makrela obfituje również w fosfor, wapń, miedź, cynk oraz jod mikroelementy niezbędne do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu.
Zdrowsza alternatywa
Tradycja wędzenia ryb jest silnie zakorzeniona w polskiej kulturze kulinarnej, jednak nie od dziś mówi się o negatywnych skutkach zdrowotnych spożywania wędzonej żywności. Oczywiście nie trzeba natychmiast rezygnować z tak lubianej w naszym kraju wędzonej makreli, ale na pewno warto sięgnąć po świeżą lub grillowaną tak, jak czynią to Włosi i mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego. Najwyższej jakości ryba oraz równie doskonałe dodatki, takie jak oliwa z oliwek w 100% extra vergine, są znakiem rozpoznawczym produktów kultowej włoskiej marki Rio Mare. Obecnie na rynku dostępne są trzy propozycje podania tej wyjątkowej ryby: makrela grillowana w sosie własnym, makrela grillowana w sosie barbecue i makrela grillowana w oliwie z oliwek extra vergine. To gotowe, szybkie i pełne wartościowych składników odżywczych danie. Produkt ten okazał się hitem za granicą i ma wszelkie atuty, by podbić również rynek polski. Polacy kochają makrelę i coraz częściej doceniają produkty wysokiej jakości. To idealne połączenie, które powinno znaleźć rzesze amatorów również w naszym kraju.
Smacznego!
Więcej informacji o produktach Rio Mare na stronie http://www.riomare.com/pl-pl//
__________________________________________________________________________????
O Rio Mare
Marka Rio Mare jest obecna na polskim rynku od ponad 20 lat, jednak dopiero od 2012 roku produkty Rio Mare są dystrybuowane bezpośrednio przez firmę Bolton Group i jej przedstawicielstwo Bolton Polska. Doskonałej jakości produkty są dostępne we wszystkich dużych sieciach handlowych (Carrefour, Tesco, Kaufland, Auchan, Makro, Selgros, Intermarche’, Leclerc) oraz innych sklepach sieciowych (Piotr & Paweł, Alma, Chata Polska, Stokrotka).
Wedle danych firmy Nielsen za lipiec 2016 Rio Mare jest drugą marką z udziałem 11,8 % w polskim rynku (z wyłączeniem dyskontów).