Przepisy

Lody bakaliowe i Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami

Lody bakaliowe i Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami
Informacja prasowa Warszawa, 02 lipca 2015 Bakaliowe lato Latem chętnie sięgamy po lekkie posiłki, które dodadzą nam energii, a jednocześnie orzeźwią w gorące dni. Doskonałym

Informacja prasowa
Warszawa, 02 lipca 2015

Bakaliowe lato
Latem chętnie sięgamy po lekkie posiłki, które dodadzą nam energii, a jednocześnie orzeźwią w gorące dni. Doskonałym rozwiązaniem mogą być przekąski oraz desery z wykorzystaniem owoców sezonowych i ulubionych bakalii, które stanowią pożywną i wartościową przekąskę dla każdego. Poznaj wakacyjne inspiracje z wykorzystaniem najlepszej jakości suszonych owoców Bakalland i znajdź swój ulubiony przepis na bakaliowe lato!

Lody bakaliowe
Składniki:
? 2 szklanki śmietanki kremówki
? 1 jajko
? 2 żółtka
? 1/2 szklanki cukru
? 1 łyżka migdałów łuskanych Bakalland
? 1 łyżka orzechów włoskich Chandler Bakalland (delikatnie pokruszonych)
? 3 suszone morele Bakalland
? 1 łyżka posiekanych rodzynek bursztynowych Bakalland
? 1 łyżka skórki pomarańczowej Bakalland
? 1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej
? 1 łyżeczka startej czekolady deserowej
? Ulubione bakalie Bakalland do ozdobienia gotowych porcji, np.: pistacje, migdał w płatkach bądź żurawina

Śmietankę ubijamy na sztywno to bardzo ważne, żeby masa śmietanowa nie była lejąca, ale gęsta i bardzo dobrze ubita. Jajko z żółtkami ucieramy z cukrem i powoli łączymy z ubitą wcześniej śmietaną. Powstałą masę dzielimy na cztery, równe części. Wedle uznania łączymy z przygotowanymi bakaliami jedną z orzechami i migdałami, drugą z morelami i rodzynkami, trzecią ze startą czekoladą i skórką pomarańczową, a czwartą z kawą rozpuszczoną w małej ilości wody. Tak przygotowane lody zamrażamy. Powinny postać w zamrażarce kilka godzin. Lody nakładamy do pucharków i ozdabiamy ulubionymi bakaliami.

Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
? 2 jajka
? 2 szklanki mleka
? 2 szklanki mąki
? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
? 1 łyżeczka cukru waniliowego
? 2 łyżki cukru
Nadzienie:
? 250 g sera białego
? 4 łyżki jogurtu naturalnego
? 10 dag jagód lub borówek amerykańskich
? Garść migdałów Bakalland
? Garść orzechów włoskich Chandler Bakalland
? Garść suszonych, pokrojonych moreli oraz całej żurawiny Bakalland
Składniki na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki. Ser biały łączymy z jogurtem i mieszamy na gładką konsystencję. Dodajemy jagody, suszone morele, żurawinę oraz posiekane orzechy i migdały. Na każdą porcję naleśników nakładamy nadzienie. Naleśniki zwijamy. Podawać możemy z ulubionym sosem albo cukrem pudrem. Dekorujemy bakaliami.

A to już wiesz?  Słodkie a?la tiramisu z żurawiną

Marmolada czereśniowa z płatkami migdałowymi

Składniki:
? 2 kilogramy wydrylowanych czereśni
? 200 g cukru
? 50 ml wody
? 50 g płatków migdałowych Bakalland
? 1 laska cynamonu i goździki dla smaku

Cukier, goździki oraz laskę cynamonu zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Wydrylowane i oczyszczone owoce zalewamy syropem cukrowym i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aby owoce nie przywarły do dna garnka. Gotujemy do momentu, jak masa zgęstnieje, a owoce staną się szkliste. Na koniec dodajemy płatki migdałowe Bakalland. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

Dobra rada: przed zalaniem owoców syropem dobrze jest wyjąć goździki i cynamon, dzięki temu będziemy mieć większą kontrolę nad smakiem.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy