Przepisy

Przepis na bucatini z warzywami

Neapolitańskie przysmaki – bucatini z warzywami Neapol to kwintesencja włoskiej kuchni to właśnie w tym regionie Italii wynaleziono makaron z sosem pomidorowym oraz pizzę. Z

Neapolitańskie przysmaki – bucatini z warzywami

Neapol to kwintesencja włoskiej kuchni to właśnie w tym regionie Italii wynaleziono makaron z sosem pomidorowym oraz pizzę. Z Neapolu pochodzi także makaron bucatini, czyli długie nitki przypominające pręt – z otworem w środku.

Bucatini to jedyny makaron wytwarzany przy użyciu foremek z brązu. Ma chropowatą powierzchnię, co sprawia, że świetnie łączy się z każdym sosem. Makaron ten zwykle używany jest do słynnego Bucatini all’Amatriciana, czyli sosu pomidorowego z boczkiem, jednak kulinarnych wariacji z bucatini jest znacznie więcej dziś proponujemy kolorowe jak włoska flaga bucatini z warzywami.

Składniki dla 4 osób:

*400g makaronu bucatini De Cecco,
*3 młode małe cukinie – pokrojone w cieniutkie paseczki,
*zółta papryka – pokrojona w cieniutkie paseczki,
*bakłażan – pokrojony w kostkę,
*1 cebula – drobno pokrojona,
*pół ząbku czosnku,
*4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia,
*30 g masła,
*garść listków bazylii,
*sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Zeszklij czosnek i cebulę na dużej patelni na oliwie z oliwek i maśle. Dodaj pokrojone warzywa i zarumień je na dużym ogniu nieustannie mieszając. Dodaj sól i pieprz do smaku, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze 15 min.

Ugotuj makaron bucatini al dente, odcedź i zmieszaj dokładnie z warzywami i bazylią. Podawaj pokropione aromatyczną oliwą z oliwek.

Smacznego!

więcej inspirujących produktów i sprawdzonych przepisów znajdziesz na www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

A to już wiesz?  Historia pierogów

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy