Espresso bez tajemnic
Esencjonalny bukiet, intensywny aromat i gęsta crema kawosze na całym świecie traktują espresso jako kwintesencję kawowego smaku. Ten 25-mililitrowy napój przygotowany z 7 gramów mieszanki w czasie 25 sekundowej ekstrakcji cechuje nie tylko bogata historia, ale także mnogość oryginalnych odmian. Co warto wiedzieć o tej klasycznej, włoskiej propozycji?
Historia espresso sięga początków XX wieku, kiedy to mediolańczyk Luigi Bezzera wynalazł pierwszy ekspres o działaniu opartym na przepływie pary wodnej. Dwa lata później ulepszona wersja urządzenia zaczęła zdobywać popularność także w innych państwach, propagując tym samym włoski sposób przygotowywania esencjonalnej kawy. Dziś, jak potwierdza Christian Tirro, barista marki Segafredo Zanetti, espresso jest jedyną rzeczą, która łączy wszystkich Włochów piją je bowiem wszyscy mieszkańcy, od północy do południa kraju. Tradycyjna receptura podaje, że kawę tę przyrządzamy poprzez przepuszczenie gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez 7 gramów drobno zmielonej mieszanki. Uzyskany w ten sposób napój o objętości 25 ml serwujemy w porcelanowej filiżance lub kieliszku o objętości 100 ml. Klasyczne espresso pozbawione jest dodatków, a o jego wyśmienitym smaku decyduje odpowiednio skomponowane połączenie kilku rodzajów ziaren. Z uwagi na różnorodność lokalnych kuchni, w poszczególnych regionach Włoch przepis został wzbogacony o intensyfikujące smak dodatki. I tak, podróżując po słonecznej Italii spróbować można espresso z dodatkiem szafranu lub pieprzu. Jakie jeszcze kompozycje znajdą uznanie wielbicieli włoskich smaków?
Ristretto i Lungo, czyli mniej lub więcej
Przegląd różnych odmian espresso warto zacząć od przypomnienia różnicy pomiędzy tradycyjnymi włoskimi wersjami – Ristretto i Lungo. Pierwsza z nich to tak zwane espresso skrócone?. Do jego przygotowania wykorzystywane jest 7 gramów mieszanki, ale zmianie ulega długość parzenia oraz ilość uzyskanego napoju. W czasie 20 sekundowej ekstrakcji otrzymujemy 20 ml esencjonalnej kawy. W przypadku Lungo, czyli espresso przedłużonego?, parzenie trwa 30 sekund, a jego efektem jest napój o objętości 30 ml. Bez względu na wielkość, propozycje te serwujemy w 100 ml filiżankach lub szklanych kieliszkach.
Monte Bianco, czyli espresso przełamane mlekiem
Zwolennikom propozycji zabielanych do gustu przypadnie espresso w wersji Monte Bianco. Esencjonalna kawa uzupełniania jest gęstą mleczną pianką o temperaturze 60?C. Aby na dłużej utrzymała ona swoją trwałą konsystencję, warto do spieniania wykorzystać mleko o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2%. Monte Bianco serwuje się w 100-mililitrowym szklanym kieliszku tak, by widoczne było estetyczne połączenie warstwy czarnej kawy z białą pianką.
Marocchino, czyli mleczne espresso z nutą kakao
Podobną do Monte Bianco kompozycją cechuje się Marocchino,. Wyróżnia je użycie wzbogacającej smak kakaowej posypki. Przygotowanie tej propozycji rozpoczynamy od zwilżenia parą wodną ścianek szklaneczki o objętości 100 ml. Następnie oprószamy je kakao tak, by po wlaniu espresso i mlecznej pianki, tworzyło słodką bazę. Całość obficie wykańczamy posypką lub startą czekoladą.
Caffé Viennese, czyli espresso w wersji deserowej
Espresso po wiedeńsku znajdzie natomiast uznanie zwolenników kaw w efektowym, deserowym wydaniu. O jego nietypowym charakterze świadczy kompozycja słodkich dodatków, tworzących estetyczną całość. Przygotowanie Caffé Viennese rozpoczynamy od przyrządzenia 20 ml gorącej czekolady typu fondente i wlaniu jej do 100-militrowego kieliszka. Następnie dolewamy esencjonalne espresso i ozdabiamy bitą śmietanę. Produkt nakładamy najpierw na wewnętrze ścianki, a na końcu wykańczamy środek. Całość obsypujemy kakao. Taka propozycja znajdzie zastosowanie na domowych przyjęciach jako alternatywa dla klasycznej kawy i oryginalny pomysł na deser.
Espresso Romano, czyli cytrusowe pobudzenie
Ciekawą recepturą, która wśród wielbicieli tradycyjnego, kawowego smaku może wzbudzać zdziwienie jest Espresso Romano, czyli esencjonalny napój z dodatkiem cytryny. Serwowane w 100 ml filiżance, podawane jest z plastrem owocu na talerzyku. Do włożeniu go do kawy i wymieszaniu, otrzymamy orzeźwiającą i pobudzającą kompozycję, która z powodzeniem może pełnić rolę naturalnej alternatywy dla tabletek przeciwbólowych. Dzięki połączeniu kofeiny i witaminy C, kawa ta skutecznie łagodzi bóle głowy.
Caffé Corretto, czyli espresso z alkoholowym posmakiem
Popularną we Włoszech alternatywą dla tradycyjnego espresso jest również Caffé Corretto, czyli kawa z dodatkiem aromatycznego alkoholu. – Najczęściej wybieranym do jej przyrządzenia trunkiem jest grappa 37-procentowy napój produkowany z przefermentowanych pestek i pozostałości po wyciśniętych winogronach. Zamiennie stosuje się również brandy lub sambukę likier o anyżowym, ziołowym i owocowym posmaku podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Caffé Corretto przygotowuje się poprzez dodatnie do aromaty