Żywność

Domowa pizza z duszkami idealna na Halloween

Domowa pizza z duszkami idealna na Halloween
Jak nie najeść się strachu w kuchni: Domowa pizza z duszkami idealna na Halloween Dawniej znane jedynie z amerykańskich filmów, a dziś obecne nawet w

Jak nie najeść się strachu w kuchni: Domowa pizza z duszkami idealna na Halloween

Dawniej znane jedynie z amerykańskich filmów, a dziś obecne nawet w naszej rodzimej kulturze Halloween to przede wszystkim okazja do przyjęć z przymrużeniem oka. Nieodłącznym atrybutem zainspirowanych scenerią rodem z horroru maskarad jest bufet z koszmarnym? menu. Wygląd w żadnym wypadku nie determinuje smaku przygotowywanych potraw, ponieważ halloweenowe specjały w niczym nie ustępują żadnej innej świątecznej uczcie. Imprezowym hitem stanie się pizza z duszkami serowymi, uzupełniona kultowym amerykańskim dodatkiem pikantną kiełbasą pepperoni oraz prawdziwie jesiennym dodatkiem pod postacią utartej dyni. Prosta, szybka i strasznie pyszna!

Składniki na ciasto:
? 1 kg mąki pszennej
? 30 g drożdży
? 0,6 l letniej wody
? 5 łyżek oleju rzepakowego
? szczypta cukru
? 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:
? 300 g pomidorów krojonych pelati
? 1 łyżeczka oregano
? 1 łyżeczka cukru
? sól, pieprz do smaku

Dodatki do pizzy:
? 300 g utartego sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki oraz kilka plastrów
? 5 plastrów kiełbasy pepperoni
? 2 garście czarnych oliwek
? 0,5 kg miąższu dyni

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać całość startym serem żółtym i dodatkowo sam środek wiórkami utartej na grubych oczkach dyni. Na wierzch ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki plasterki kiełbasy pepperoni. Następnie z plastrów sera żółtego wyciąć foremką do ciastek duszki. Część oliwek przekroić na pół a część w mniejsze kawałki i udekorować nimi pizzę na wzór małych pajączków.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

A to już wiesz?  Arbuzowy raj czy jaśminowy ogród? Herbaciane drinki na gorące wieczory

Więcej inspirujących przepisów na www.msm-monki.pl.

Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy