Proponujemy towar na problem dań gotowych również ich nacisku na zdrowie. Jakie z dań mają szereg substancji, jakich powinniśmy unikać? Co pokrywa się w słoikach Lub w daniach z proszku? Czy możliwe jest aby dania gotowe istniały zawsze bogate i naturalne?
Dania gotowe zdrowe vs niezdrowe czytaj etykiety, bądź odpowiedzialnym konsumentem!
Coraz częściej korzystamy po dania gotowe. Kiedyś korzystaliśmy spośród nich głównie podczas wakacji. Teraz mimo tego, że nie cieszą się dobrą marką a naprawdę daleko często mają codzienny, jedyny ciepły posiłek dużo osób. Wokół dań gotowych narosło wiele mitów nie jest co ukrywać wcale nie zastąpią krajowej i nowoczesnej kuchni. Inną stroną medalu istnieje jednak to, że niezależnie, jak daleko dietetycy będą w tej spraw ćwiczyć na alarm, więc dodatkowo faktycznie będziemy po te artykuły sięgać. Czynimy to ciągle z braku czasu, ze zmęczenia, z braku pomysłu lub z prawdziwego głodu, który potrzebujemy natychmiast zaspokoić. Spośród ostatniego obecnie powodu producenci dań gotowych prześcigają się w możliwościach do wyboru jesteśmy dania suszone, liofilizowane, pasteryzowane oraz mrożone. Co zawierają? Co naprawdę naprawdę jemy? Jak wybrać dania gotowe, jakie można jadać bez straty dla zdrowia?
Dania gotowe, podobnie jak wszystkie przetworzone produkty muszą spełniać określone standardy wyznaczone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który ustanawia procedury w kwestii bezpieczeństwa żywnościowego. Wszystkie produkty gotowe dopuszczone do obrotu na targu są uznane za bezpieczne dla zdrowia. Nie polepsza to przecież faktu, że pewne spośród nich pod względem składników odżywczych nie ustępują przygotowanym samodzielnie, inne a poza substancjami dodanymi w części konserwantów, wzmacniaczy smaku itp. nie dostarczają organizmowi prawie niczego.
Gotowe dania z torebki
To zazwyczaj zupy instant, zupki chińskie czyli potrawy do zalania gorącą wodą. Niektóre z dań z torebki wystarczy zalać wrzącą wodą, inne potrawy trzeba gotować ich wartość odżywcza nie zależy wyłącznie od rodzaju produkcji. Ten rodzaj dań gotowych najczęściej naszpikowany jest chemią – mają dużo barwników, konserwantów, zagęszczaczy, emulgatorów, stabilizatorów, ulepszaczy oraz gumy spożywcze i substancje słodzące. Mają też zazwyczaj bardzo dużo soli, a jej nadmiar ma negatywny pomysł na polskie zdrowie. Jeśli wybrana przez nas zupa zawiera głównie substancje smakowo-zapachowe (glutaminian sodu, hydrolizaty białek), zapachy i kolory spożywcze, emulgatory, substancje zagęszczające i stabilizujące, oraz makaron i przyprawy toż w podstawie nie przechodzi w niej żadnych witamin ani minerałów. Wybierając danie instant warto spróbować, bądź w porządku potrawy wybierają się suszone warzywa, mięso lub owoce. Takie dania zwykle dostarczają trochę składników odżywczych np. minerałów, chwila istnieje w nich natomiast witamin, zwłaszcza witaminy C jej klęski w ciągu suszenia dochodzą nawet do 80?100 proc.
Dania gotowe ze słoików i puszek
Wielką część stanowią potrawy pasteryzowane (sterylizowane) w słoikach. Te gotowe dania na pierwszy etap oka dają się być większe od dań instant. Tutaj podobnie kiedy w starym przypadku trzeba uważnie przeczytać skład na kartce produktu. Dania gotowe w słoikach równie często potrafią stanowić naszpikowane konserwantami, których poleceniem jest pomoc przed uszkodzeniem i polepszaczami smaku, jakie są przypominać smak domowych potraw. Jeśli danie jest duży termin przydatności do użytkowania daje więc o tym, że stało poddane intensywnej obróbce technicznej i termicznej, która przynosi szkody w składnikach wartościowych i mineralnych. Bazą mięsnych i mięsno warzywnych dań w słoikach przeważnie jest „masa mięsna”. Jej sylwetką jest MOM czyli mięso oddzielane mechanicznie – miks odpadków mięsnych, tłuszczu i resztek kostnych. Potrawy mięsno-warzywne mogą spowodować naszemu układowi pewnej ilości białka, cukrów i minerałów, ale zawierają też bardzo dużo niezdrowego tłuszczu i soli.
Nie można natomiast wszystkich dań gotowych w słoikach wrzucać do indywidualnego wora na targu są dostępne dania gotowe, jakie nie zawierają środków konserwujących i polepszaczy smaku. Jest toż możliwe, dzięki zachowaniu odpowiedniej technologii. Jeśli dodatkowo zdecydujemy się na danie bezmięsne unikamy ryzyka spożywania MOM. Takie dania gotowe można pozwolić za dobry i pełnowartościowy posiłek. Jeśli zatem nie jesteśmy terminu na własne przygotowywanie obiadów wybierajmy dania bezmięsne, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku, tak z krótkim czasem przydatności do użytkowania. Najważniejsze to czytać etykiety radzi Technolog żywności Ewa Janicka z firmy Primavika. Dania gotowe same w sobie nie są złe pod warunkiem, że nie zawierają substancji dodatkowych, jakie potrafią wpłynąć źle na system, jak np. glutaminian sodu, który może wywołać uczulenie czy za wysoka zawartość kwasów tłuszczowych typu trans – dobra ich kwotę to niemal niż 1 g na 100 g produktu. Produkt nie powinien mieć sztucznych barwników, aromatów. Naprawdę nie jest ciężko znaleźć na targu delikatne i dobre dania gotowe – nasza firma promuje zdrowie, zdrowy sposób trwania oraz żywienia, dlatego swoje artykuły z treści nie zawierają konserwantów i oryginalnych barwników. Szukając dobrych i pożywnych dań gotowych należy mieć, że kluczem do ważnego wyboru nie jest płacenie na oko?, ale wnikliwe nauczenie się ze zespołem dodaje z Pirimaviki. Istotnie też jest istotne sprawdzanie terminu przydatności materiału do użytkowania. Opakowanie powinno stanowić ściśle zamknięte. Wybrzuszone wieczko może mówić o rozwoju bakterii taki wynik nie przyznaje się teraz do życia.
Mimo bardzo niskiej obiegowej opinii na problem dań gotowych mnóstwo kobiet spośród bogatych powodów, takich jak choćby brak czasu, chęci czy zdolności kulinarnych a tak po nie sięga, angażując się na ich bezwartościowy skład. Często użytkownicy dań gotowych nie wiedzą nawet, że mają wybór – zdrowszą alternatywę, równie smaczną, bezpieczną oraz dużą w wykonaniu, której wystarczy poszukać na półce ze dużą żywnością. Reasumując NIE CAŁE DANIA GOTOWE TO ZŁO! Dania gotowe potrafią być swym partnerem, warunkiem istnieje zawsze czytanie etykiet i wybór tych potraw, jakie nie zwierają chemii, konserwantów, wzmacniaczy smaków itp. Warto poświecić chwilkę, aby odkryć w sklepie odpowiedni produkt, wczytać się w sklep i bez wyrzutów sumienia postawić sobie błyskawiczny, gotowy a dodatkowo mocny i pozytywny posiłek.
www.primavika.pl