Ogólnopolski Program Promocyjny Doceń polskie?
W upalne dni istotną rolę w kuchni odgrywa lodówka. Jesienią uwaga miłośników gotowania skupia się zaś na piekarniku. Z jego pomocą można bowiem przygotować ciepłe dania, idealne na chłodniejsze dni. W dzisiejszym jadłospisie zagoszczą pieczone ziemniaki, pieczarki faszerowane kiełbasą i pieczone jabłko.
Bez piekarnika ani rusz. Trzy przepisy na pieczone smakowitości
Nie trzeba być wyjątkowym zmarzluchem, by jesienią marzyć o ciepłych, przyjemnie rozgrzewających daniach. Po okresie szukania chłodzących dań przyszedł czas na potrawy z piekarnika. Swoimi propozycjami na jesienne dni dzielą się polscy producenci żywności, laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie?. Członkowie Loży Ekspertów programu Doceń polskie? potwierdzili, że specjały z oferty poniższych firm cechują się odpowiednim wyglądem i smakiem, a także ceną adekwatną do jakości. Mając do dyspozycji rodzime składniki najwyższej jakości można zabrać się za gotowanie.
I. Ziemniaki pieczone w gęsim smalcu
Propozycja Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowego Agro-Top?, producenta nagrodzonego przez jury Doceń polskie? smalcu gęsiego.
Składniki:
– 4-5 dużych ziemniaków
– świeży rozmaryn
– 1 szklanka Smalcu gęsiego Agro-Top? nagrodzonego przez Lożę Ekspertów programu Doceń polskie? certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT
Przygotowanie:
Tłuszcz gęsi umieszczamy w brytfance, a następnie naczynie przekładamy do piekarnika i rozgrzewamy go do temp. 250 stopni Celsjusza. Ziemniaki kroimy w ćwiartki lub ósemki, po czym gotujemy je około 8 minut w osolonej wodzie. Warzywa powinny być delikatnie podgotowane, nie mogą być jednak surowe.
Ziemniaki wyjmujemy z wody, bardzo dokładnie je osuszamy i układamy w rozgrzanej brytfance, polewamy gorącym tłuszczem i pieczemy 10-15 minut w temp. 250 st. Po upływie tego czasu obracamy ziemniaki na drugą stronę, oprószamy solą i rozmarynem, a następnie pieczemy je przez kolejnych 10-15 minut. Ziemniaki pieczmy aż się zarumienią, a ich skórka będzie chrupiąca.
II. Pieczarki faszerowane kiełbasą
Przepis pochodzi z bloga SmacznePrzepisy.com.pl. Jednym ze składników dania jest specjał laureata programu Doceń polskie?, Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Hańderek.
Składniki :
– 15 średnich pieczarek
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– 250g Z Polskiego Dwora Kiełbasy Herbowej (specjał Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Hańderek zdobył od ekspertów certyfikat jakości Doceń polskie? i tytuł TOP PRODUKT)
– 200g sera żółtego
– 2 jajka
– sól (opcjonalnie)
– pieprz
– oregano
– olej
Przygotowanie :
Pieczarki obieramy, myjemy, usuwamy ogonki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy na małe kawałki. Cebulę szklimy z papryką na gorącym oleju. Następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę przesmażamy i zdejmujemy z ognia. Dokładamy starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty (odkładając odrobinę do posypania).Wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy do smaku oregano, pieprzem i solą pamiętając o tym, że ser i kiełbasa już są słone. Wierzch posypujemy odrobiną startego żółtego sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. 20-30 minut. Podajemy na ciepło.
III. Pieczone jabłko z Pigwą w Syropie
Pomysłem na szybki i prosty deser dzieli się firma ETERNO, laureat programu Doceń polskie?.
Składniki:
– 1 kwaskowe jabłko
– 1 słoiczek Pigwy w Syropie ETERNO nagrodzonej trzykrotnie godłem Doceń polskie? i tytułem TOP PRODUKT
– cynamon
Przygotowanie:
Z jabłka wydrążamy gniazdo nasienne, uważając przy tym, aby nie przebić owocu na wylot. Wypełniamy jabłko plastrami pigwy, dopełniamy syropem, a następnie całość obficie posypujemy cynamonem. Tak przygotowanie jabłka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w temperaturze ok. 180 st. Celsjusza, obserwując owoc, aby go nie przypalić.
Więcej przepisów można znaleźć na blogu programu Doceń polskie?, w zakładce Przepisy?.
* * *
Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny Doceń polskie?
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu Doceń polskie? jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu Doceń polskie? zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu Doceń polskie? jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *