Ziemniak niecodzienny, czyli Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi
Ziemniak powszechnie uważany jest za tak pospolity a nawet nudny, że właściwie trudno wyobrazić sobie jakieś ciekawe danie z jego udziałem. Czemu tak jest? Trudno powiedzieć, bo przecież ziemniak to warzywo o zróżnicowanym, w zależności od odmiany smaku! Na dodatek jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym produktem, z którego przyrządzić można także wykwintne dania, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości. Jednym z nich może być np.
Zupa-krem z paluszkami paprykowymi. Oto przepis na 4 porcje:
*400 g ziemniaków ,
*1 l bulionu warzywnego,
*60 g cebuli,
*20 g mąki,
*sól i pieprz,
100 ml świeżej śmietany,
*15 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia,
*1 żółtko,
*Glassa Gastronomica Ponti,
*majeranek,
*150 g gotowego ciasta francuskiego,
*30 g parmezanu,
*papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania zupy:
Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i rumienić całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Wlać bulion i gotować przez 40 minut.
Po zakończeniu zupę zblendować tak, by miała kremową konsystencję, na koniec dodać śmietanę. Przygotowanie paluszków: Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować żółtkiem, posmarować parmezanem i słodką papryką. Następnie wyciąć z ciasta paski i owinąć je wzdłuż siebie tworząc ,,warkocze?. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez ok. 12 minut.
Krem z ziemniaków podawać udekorowany Glassą Ponti, szczyptą majeranku w towarzystwie chrupkich paluszków.
Smacznego!
Więcej inspirujących produktów i sprawdzonych przepisów znajdziesz na www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska