Przepisy

Zupa grzybowa – tradycyjna potrawa wigilijna

Zupa grzybowa – tradycyjna potrawa wigilijna
Aromatyczna, aksamitna zupa grzybowa smak Świąt Bożego Narodzenia! Święta zbliżają się szybkimi krokami. Powoli zaczyna się okres bożonarodzeniowej gorączki, zakupów w amoku, nagle pojawiającej się

Aromatyczna, aksamitna zupa grzybowa smak Świąt Bożego Narodzenia!

Święta zbliżają się szybkimi krokami. Powoli zaczyna się okres bożonarodzeniowej gorączki, zakupów w amoku, nagle pojawiającej się potrzeby umycia okien i planowania wigilijnego menu. Przychodzimy z pomocą i podsuwamy przepis na fenomenalną zupę grzybową a to już jeden problem z głowy.

Zupa grzybowa to tradycyjna potrawa wigilijna i nie może jej zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Zapewne każda Pani Domu posiada swój autorski pomysł na to wyjątkowe danie, warto jednak czasami spróbować czegoś nowego zwłaszcza, jeśli to nowe smakuje i prezentuje się wyśmienicie. Gwarantujemy, że aromat świątecznej zupy grzybowej wg naszego przepisu na zawsze już stanie się nieodzownym elementem magicznego nastroju grudniowych uroczystości.

Składniki:
? 250 g mrożonych grzybów (na przykład mieszkanka grzybów leśnych Devaldano zawierająca kurki, borowiki, podgrzybki i maślaki lub same mrożone borowiki krojone w kostkę Devaldano )
? cebula
? litr bulionu warzywnego
? szklanka mleka
? połowa szklanki białego, wytrawnego wina
? pęczek natki pietruszki
? 2 ząbki czosnku
? sól, pieprz, masło, śmietana kremówka

Przygotowanie:
W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka) rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów Dewaldano. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem. Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę można podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań. Gotowe!

A to już wiesz?  Przepis na aromatyczne spaghetti z pieczarkami

Smacznego i Wesołych Świąt!

www.devaldano.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy