Stefanowo, 22 lutego 2017 r.
Informacja prasowa
Zrób to z Galeo mięso duszone
Sztuka mięsa w sosie, bitki, zrazy najlepsze są pachnące przyprawami i ziołami, soczyste i miękkie. W ich przyrządzeniu pomocna będzie specjalna kompozycja Galeo do mięsa duszonego. Odnajdziemy w niej bogactwo nut smakowych ostrych, gorzkich i orzeźwiających, przełamanych słodyczą. Mieszanka polecana jest do każdego rodzaju mięsa.
Dobrze uduszone mięso jest miękkie i soczyste po prostu rozpływa się w ustach. Aby zachowało jak najwięcej smaku, warto je najpierw krótko obsmażyć, jeśli jednak zależy nam na tym, by danie miało mniej kalorii, możemy pominąć ten etap. Sekretem duszenia jest właściwy garnek ze szczelną pokrywką, żeby wytworzyły się właściwa temperatura i ciśnienie, oraz grubym dnem, aby mięso się nie przypaliło. Danie nabiera smaku wraz z czasem gotowania, który powinien być dostosowany do rodzaju mięsa i wielkości kawałków na jakie jest podzielone.
Co zrobić, aby duszone mięso było jak najsmaczniejsze? Należy podlewać je ciepłym płynem bulionem ewentualnie wodą uzupełnianym w miarę potrzeb. Możemy sięgnąć również po wino lub piwo. Charakteru nadadzą mu odpowiednie przyprawy najłatwiej skorzystać z gotowej mieszanki, takiej jak kompozycja Galeo do mięsa duszonego. Jej bogaty skład komponować będzie się zarówno z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną czy wykwintnym królikiem oraz dodanymi do dania warzywami. W mieszance przeplatają się ostrzejsze nuty czosnku, chili, gorczycy, ziela angielskiego, cząbru, jałowca i pieprzu, ze słodkimi papryki, kolendry, majeranku i rozmarynu, gorzką tymianku oraz orzeźwiającymi imbiru i kurkumy. Na koniec możemy jeszcze wzbogacić sos śmietaną, zasmażką oraz dodatkami smakowymi takimi jak chrzan czy przecier pomidorowy.
Przyprawę do mięsa duszonego Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour
i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.
?
***
Przyprawa do mięsa duszonego to wyjątkowe połączenie przypraw korzennych i ziół nadające potrawom duszonym doskonały smak i aromat. Wyśmienicie komponuje się ze wszystkimi rodzajami mięs, jest też idealnym dodatkiem do sosów.
Składniki: sól, czosnek granulowany, gorczyca biała, papryka słodka, cukier, kolendra, majeranek, chili, tymianek, imbir, rozmaryn, cząber, kurkuma, ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz czarny
Masa netto: 16 g
Cena: ok. 1,29 zł
***
Udziec z indyka duszony w winie z czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami
Składniki:
? udziec z indyka
? 3 czerwone cebule
? 100 g suszonych śliwek
? 150 ml czerwonego wina
? 1 l bulionu
? łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego Galeo
? sól
? 2 łyżki cukru
? oliwa z oliwek
? łyżka octu balsamicznego
? 2 łyżki masła
? łyżka mąki
Przygotowanie:
Przygotować marynatę z czerwonego wina, przyprawy do mięsa duszonego Galeo, cukru, łyżki oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Udziec z indyka umyć i osuszyć ręcznikiem. Oczyścić mięso z błon. Pokroić mięso w paski i wrzucić do naczynia z marynatą. Natrzeć mięso i odstawić na 30 min do lodówki. Rozgrzać oliwę w garnku i podsmażyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę (Warto lekko posolić na początku, dzięki czemu szybciej zmięknie). Po 5 min. dodać łyżkę cukru i skarmelizować cebulę. Zalać bulionem, dodać zamarynowane i pokrojone mięso i dusić przez kolejne 5 min. na wolnym ogniu. Dodać pozostałą marynatę, łyżkę masła oraz pokrojone suszone śliwki. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 30 min. Po tym czasie ewentualnie doprawić sos do smaku przyprawą i zagęścić zasmażką z łyżki mąki i łyżki masła. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
Czas przygotowania: ok. 50 min. + 30 min. oczekiwania
Koszt: ok. 25 zł
O Galeo
Marka Galeo powstała w 2000 roku w odpowiedzi na ważny trend smart shoppingu obecny w Polsce i na świecie. Odpowiada na potrzeby osób, które każdego dnia samodzielnie przygotowują posiłki i szukają dobrej jakości produktów dostępnych w rozsądnej cenie. W portfolio marki znajdują się przyprawy, zioła, mieszanki przyprawowe oraz dodatki spożywcze niezbędne w każdej kuchni, dopasowane do dań najczęściej pojawiających się na polskich stołach. Galeo razem z markami takimi jak KAMIS, Ducros i Schwartz należy do światowego lidera w branży przypraw firmy McCormick.
Kontakt dla mediów: