Informacja prasowa
Warszawa, 2 listopada 2016 r.
Z czym według polskich mam kasza smakuje najlepiej?
Gryczana na obiad, kuskus w formie sałatki, a manna na deser. Jak wynika z sondażu przeprowadzonego w ramach 4. edycji kampanii Lubię kaszę kasza na stół, na zdrowie,
na co dzień? wśród polskich matek, mają one konkretne preferencje co do wyboru rodzaju kaszy oraz formy jej podawania i włączania do codziennego jadłospisu.
W Polsce dostępnych jest kilka rodzajów kaszy gryczana, jęczmienna, kukurydziana, jaglana, kuskus, owsiana czy manna. Każda z nich wyróżnia się innymi właściwościami odżywczymi oraz walorami kulinarnymi. Bez względu jednak na jej rodzaj kasza jest produktem, który powinien być włączony do codziennej diety ze względu na bogactwo naturalnych minerałów i witamin w niej występujących. Jak wynika z sondażu przeprowadzonego na zlecenie Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii Lubię kaszę kasza na stół, na zdrowie, na co dzień?, istnieją wyraźne preferencje co do odmiany kaszy i sposobu jej wykorzystania.
Najpopularniejszą kaszą wśród mam jest gryczana (81%), którą najchętniej serwują one wraz
z głównym posiłkiem w ciągu dnia (92%). Kasza ta, w takiej formie, najczęściej trafia na stół
w towarzystwie mięsa (86%), warzyw (66%) oraz grzybów (40%). Podobnie jest w przypadku jęczmiennej (77%) i jej odmiany pęczaku (74%), które przeważnie występują w charakterze dodatku do dania obiadowego.
Wśród rodzajów kaszy to kuskus jest najczęściej wybierany jako składnik sałatek (43%). Mamy najczęściej łączą go z warzywami (71%), mięsem (62%), natomiast zdecydowanie rzadziej już
z owocami (14%), nabiałem (12%) czy bakaliami (12%). Niestety potencjał kulinarny jęczmiennej,
a w szczególności pęczaku nie został jeszcze odkryty, gdyż zaledwie 3% mam wybiera go przyrządzając sałatkę.
? Lubię odkrywać nowe smaki i łączyć kaszę w sposób niestandardowy. W mojej kuchni serwuję gryczaną na deser, jaglaną do obiadu, a pęczak króluje wśród kolorowych sałatek. Zachęcam wszystkich do przełamywania swoich wewnętrznych przekonań na temat kaszy i wykorzystania w pełni jej potencjału kulinarnego. Co powiecie na pęczak smażony na maśle szałwiowym
w towarzystwie chrupiącej rzodkiewki i ciemnych winogron? pysznie i zdrowo! zachęca Maia Sobczak, autorka bloga Qmam kasze?, ambasadorka kampanii Lubię kaszę?.
Manna jest zdecydowaną faworytką wśród kasz podawanych w formie deseru (74%). Mamy lubią łączyć ją głównie z owocami (55%), dodatkami jak np. z czekoladą czy miodem (51%), a także
z nabiałem (42%) i bakaliami (36%).
Ankietowane mamy, pytane o preferowaną kaszę podawaną jako składnik zupy, najczęściej wybierały jęczmienną (55%), zaś najrzadziej kuskus (11%). Tę pierwszą kobiety najchętniej serwują
w formie krupniku. Do domowych wypieków, pasztetów i kotletów najczęściej wykorzystywana jest drobna kasza kukurydziana. Wśród grup produktów, z którymi głównie łączą ten rodzaj kaszy, badane wskazały owoce (36%), warzywa (33%), zaś najrzadziej decydowały się na jajka (12%) i grzyby (10%).
Informacje o kaszy, porady oraz autorskie przepisy można znaleźć na stronie internetowej www.lubiekasze.pl oraz fanpage?u facebook.com/lubiekasze.
Działania sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
O kampanii Lubię kaszę??
Ogólnopolska kampania Lubię kaszę kasza na stół, na zdrowie, na co dzień? ma przekonać Polki i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą.