Aktualności BIZNES Zdrowie

Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu

Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Tradycyjne elementy wielkanocnego stołu? Jajka, wędliny, żur - wymiennie z barszczem białym, biała kiełbasa, mazurki i piaskowe

Data publikacji: 2017-04-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Kategoria: Zdrowie, BIZNES

Tradycyjne elementy wielkanocnego stołu? Jajka, wędliny, żur – wymiennie z barszczem białym, biała kiełbasa, mazurki i piaskowe baby.

Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu Zdrowie, BIZNES - Tradycyjne elementy wielkanocnego stołu? Jajka, wędliny, żur - wymiennie z barszczem białym, biała kiełbasa, mazurki i piaskowe baby.

Tradycyjne elementy wielkanocnego stołu? Jajka, wędliny, żur – wymiennie z barszczem białym, biała kiełbasa, mazurki i piaskowe baby. Czy czegoś tu nie brakuje? Gdzie w tym wszystkim są warzywa? Mają być one nieodzowną częścią każdego posiłku zatem i wielkanocnego śniadania oraz obiadu. Oto 5 sposobów, jak wprowadzić do wielkanocnego menu warzywa, które przecież o tej porze roku już dumnie pysznią się na straganach.

 

Warzywne kombinacje, czyli wielkanocne sałatki

Planując świąteczne menu, koniecznie uwzględnijmy w nim sałatki będą doskonałym uzupełnieniem stołu przygotowanego na rodzinne śniadanie. Co ważne, nie musimy bazować na warzywach z puszki czy z zalewy. Możemy bowiem przyrządzić kompozycje zawierające pierwsze świeże warzywa, takie jak pomidory, ogórki, rzodkiewkę, oraz całoroczne sałaty, kapusty, szpinak czy warzywa korzeniowe.

Oczywiście pierwszy pomysł to już świąteczny klasyk sałatka jarzynowa. Ile autorów tyle smaków! Prawdopodobnie w każdym domu ta sałatka smakuje nieco inaczej dużo zależy od proporcji warzyw oraz sosu, który je połączy. Jedno jest pewne jak zwykle będzie przebojem na świątecznym stole. Dla tych, którzy chcą ją w tym roku urozmaicić, pomocny będzie przepis na sałatkę jarzynową z dodatkiem karczochów i oliwek:

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami

Składniki:

2 duże ziemniaki
3 karczochy
0,5 łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr 
2 duże marchewki
150 g zielonego groszku konserwowego
125 g sera edamskiego
6 łyżek oliwy z oliwek
sok z cytryny
łyżka natki pietruszki (posiekana)  
łyżka kaparów
50 g czarnych oliwek
pieprz
pęczek bazylii

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę.
Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź. Jeżeli używasz świeżych karczochów to gotuj je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Te ze słoika przekrój tylko na cztery części.
Pokrój w kostkę ser. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj groszek, pokroją w paseczki bazylię. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i Delikatem Knorr do smaku.
Sałatkę podawaj posypaną pietruszką, kaparami i oliwkami z wierzchu.

Podczas świąt sprawdzi się także kompozycja na bazie kapusty pekińskiej doskonale współgrająca na stole z półmiskami wędlin. Wśród składników znajdziemy między innymi czerwoną paprykę, cebulę, natkę pietruszki. Sałatkę warto udekorować połówkami jajek z chrzanowym kleksem wersja świąteczna gotowa!

Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej

Składniki:

kapusta pekińska
Sos sałatkowy Szefa Knorr 
3 łyżki majonezu 
3 łyżki ketchupu
80 g sera żółtego
60 g szynki
4 ogórki konserwowe
0,5 natki pietruszki
2 jajka na twardo
papryka czerwona
cebula
łyżka chrzanu
20 g grzanek

Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską poszatkuj. Ogórka konserwowego pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski.
Paprykę, ser żółty i szynkę pokrój w paski. Jaja obierz i pokrój w kostkę. Dodaj wszystko do miski z kapustą.
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i ketchupem, dla nadania wyjątkowego smaku. Wymieszaj sałatkę z sosem. Podawaj posypaną grzankami.

A to już wiesz?  Centrum Wiedzy o Raku Piersi - otwarcie już 24 lipca w Gdańsku

A kiedy tradycji stanie się zadość? sięgnijmy po oryginalną sałatkę z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią:

Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią

Składniki:

100 g kaszy jaglanej
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr 
2 piersi z kurczaka
Rosół z kury Knorr 
cukinia
10 pomidorków cherry
pół  czerwonej cebuli
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie wystudź.
Stwórz aromatyczny paprykowo – ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy.
W miseczce rozetrzyj kostkę rosołową z 3 łyżkami oliwy a następnie zamarynuj w powstałej paście piersi z kurczaka.
Zamarynowane piersi smaż na lekko rozgrzanej patelni po 4-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu, piersi pokrój w kostkę o boku 1×1 cm.
Cukinię pokrój w plastry, skrop oliwą i usmaż na grillowej patelni. Cebulę pokrój w cienkie krążki a następnie porozdzielaj. Pomidorki pokrój na połówki.
W misce połącz ugotowaną kaszę, kurczaka, cukinię oraz pomidorki. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki a na wierzchu ułóż krążki cebuli.

 

Jajka nadziane warzywami

Pomysłowo i smacznie tak będzie, jeśli pokusimy się w tym roku o przygotowanie farszu do jajek z dodatkiem warzyw. Gości zachwyci nadzienie z szpinaku, którego smak podkreśli gałka muszkatołowa i słodka papryka. A na wierzch – kiełki!

Jaja faszerowane szpinakiem

Składniki:

12 jajek
Bulion na włoszczyźnie Knorr 
200 g świeżego szpinaku
3 łyżki startego sera żółtego
łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
20 g masła
łyżka kiełków

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, przetnij wzdłuż, po czym wydrąż żółtka.
Szpinak umyj, oczyść i podsmaż na maśle.
Dodaj do szpinaku kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, dla nadania smaku i duś przez 3-4 minut, aż wszystko się połączy. Odlej nadmiar wody i odstaw resztę do ostygnięcia.
Szpinak i żółtka posiekaj. Dodaj starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Farsz nakładaj na wydrążone jajka i podawaj z kiełkami.

Jako warzywne składniki jajecznego farszu sprawdzą się także rzeżucha, natka pietruszki i szczypior.

 

Wege pasztety

Choć przygotowany eksperymentalnie, może okazać się przebojem kolejnych rodzinnych uroczystości. Bowiem warzywny pasztet zaskakuje smakiem i przeważnie już po pierwszym kęsie przekonuje nieprzekonanych. Przykład? Pasztet z ciecierzycy z dodatkiem grochu i marchwi. O wyrazistość smaku zadbają między innymi ostra i wędzona papryka, ziarna kolendry, kmin rzymski, suszone pomidory i pieprz. Jego przygotowanie trzeba zaplanować wcześniej, bo ciecierzycę trzeba moczyć przez jeden dzień. Pasztet doskonale smakuje z pastą Tahini:

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini

Składniki:

400 g ciecierzycy
2 cebule
2 marchewki
1,5 szklanki bułki tartej
3 łyżki kaszy mannej
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżka pasta sezamowej Tahini
łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
łyżka ziarna kolendry
100 g suszonych pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowwego
4 jaja
2 łyżki oleju
łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr 
łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
3 łyżki majonezu
pęczek natki kolendry
limonka
ząbek czosnku
łyżka gęstego jogurtu
strąk ostrej papryki chilli
łyżka pasty sezamowej Tahini

A to już wiesz?  Stare i nowe gry podwórkowe w Porcie Łódź

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej zalej ciecierzyce zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości.
Ugotowany groch i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.
Na rozgrzanym oleju podsmaż rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera w którym, wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładka pastę i połącz z resztą ciecierzycy.
Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200 st. C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.
Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem dopraw do smaku sokiem z limonki.

 

Świetną bazą warzywnego pasztetu będzie także soczewica. Z pomocą przyjdą jej bataty. Odpowiednio doprawione warzywa staną się przyczyną niezłego zamieszania przy świątecznym stole będzie kolejka rąk po następny kawałek!

Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym

Składniki:

500 g czerwonej soczewicy
300 g słodkiego ziemniaka (batat)
3 cebule
3 ząbki czosnku
szklanka ryżu
szklanka kleiku ryżowego
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
łyżka kminu rzymskiego mielonego  
łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr 
łyżka mielonego ziarna kolendry
mleko kokosowe
łyżka pasty chili
2 łyżki oliwy
3 jajka
łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
cytryna
pęczek natki kolendry
ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Obierz i drobno pokrój w kostkę czosnek i cebulę. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodaj soczewicę i ryż. Całość zalej mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą w stosunku 1:1,5, dodaj łyżkę przyprawy uniwersalnej. Wszystko razem gotuj aż płyn zostanie wchłonięty a ryż i soczewica będzie miękka. Odstaw je na bok do przestygnięcia. Jeszcze ciepłą masę przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.
Bataty obierz i zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij, zmiel i połącz ze wszystkim. Do ciepłej masy dodaj koncentrat pomidorowy, płatki ryżu, mąkę ziemniaczaną i jajka. Masę dopraw do smaku przyprawą uniwersalną, kminem, kolendrą i pastą chili. Dodaj również szczyptę soli (według uznania) i wymieszaj.
Foremkę na pasztet wyłóż pergaminem i przełóż do niej przygotowaną masę. Całość zawiń w folię aluminiową, postaw na blaszce do pieczenia podlanej wodą i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 50 minut.
W kielichu miksera rozetrzyj na pastę czosnek i kolendrę z kilkoma łyżkami jogurtu. Powstałą pastę połącz z majonezem i całość dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny. Schłodzony pasztet podawaj z sosem.

Ach te korki! Tym razem na stole

Lubimy je dają nam dowolność w wyborze składników, są idealne na raz?, atrakcyjne w podaniu i co ważne pozwalają wprowadzić na stół warzywa. Nadziewać możemy ogórki, rzodkiewki, kawałki cukinii, kapary, oliwki przy okazji świąt najlepiej w towarzystwie jajek, na przykład przepiórczych, udekorowanych tartym chrzanem.

A to już wiesz?  Coraz bliżej Święta - Endo odkrywa bożonarodzeniowe tajemnice!

Na obiad

Kto będzie głównym bohaterem świątecznego obiadu, przeważnie wiadomo schab, pieczona szynka, złocisty kurczak lub wołowa rolada. Nie zapominajmy jednak, że pełnowartościowy obiad stworzą one dopiero w towarzystwie warzywnych dodatków. Mogą stać się one elementem dania już na etapie przygotowania podczas pieczenia mięsa, połóżmy obok marchewkę, paprykę, fasolkę szparagową, ziemniaki, cebulę. W ten sposób będziemy mieć tak zwanego gotowca?:

Kurczak pieczony z warzywami

Składniki:

cały kurczak (ok. 1,5 kg)
2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr 
3 łyżki oliwy z oliwek
4 nieduże ziemniaki
marchewka
2 cebule czerwone
gałązka świeżego tymianku
ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie kurczaka pieczonego z warzywami zacznij od umycia i dokładnego osuszenia go papierowym ręcznikiem. Nogi zwiąż dratwą, a skrzydełka wygnij i włóż pod kurczaka.
W miseczce połącz przyprawę Knorr z oliwą (1 łyżką) i wymieszaj, dla nadania smaku. Powstałą pastą natrzyj dokładnie kurczaka, następnie ułóż go w głębokiej blasze do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu.
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pozostałą oliwę, posiekany czosnek oraz listki tymianku. Dopraw do smaku i wymieszaj.
Kurczaka obsyp dookoła przygotowanymi warzywami, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 1,5 godziny.

A do tego oczywiście surówki! Z rzodkiewki, świeżego ogórka, kiszonej kapusty, warzyw korzeniowych, kapusty pekińskiej, czerwonej kapusty, buraków czy pora. Ten ostatni posłuży jako baza do surówki, która będzie się idealnie komponować z pieczonym kurczakiem:

Kurczak pieczony z warzywami i surówka z pora

Składniki:

3 piersi z kurczaka
łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr 
250 g pomidorków koktajlowych
105 g pomidorów suszonych na słońcu
3 małe cebule
15 czarnych oliwek
czerwona papryka
8 ziemniaków
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
zioła prowansalskie do smaku
1 duży lub 2 mniejsze pory – 150 gramów
2 marchewki
jabłko
3 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 200C. Warzywa dokładnie umyj. Ziemniaki pokrój w ćwiartki (obgotuj na półtwardo), pomidorki na połówki, paprykę w niezbyt drobne kawałki, cebulę w ćwiartki, a czosnek drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w paseczki, a oliwki na połówki.
Kurczaka natrzyj przyprawą Knorr dla nadania smaku i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Obłóż ją pomidorkami, ziemniakami i papryką. Do formy dodaj cebulę, suszone pomidory, czosnek i oliwki. Całość dodatkowo posyp ziołami prowansalskimi.
Polej oliwą z oliwek i dwoma łyżkami wody i przykryj folią aluminiową. Piecz około 20 minut, pięć minut przed końcem ściągnij folię by zarumienić kurczaka.
Kurczaka podawaj z surówką z pora, marchewki jabłka. Pora przekrój na pół i następnie w cienkie półplasterki. Sparz wrzątkiem, odsącz i pozostaw do wystygnięcia. Marchewkę i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i następnie wymieszaj z porem. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Smacznych Świąt!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu Zdrowie, BIZNES - Tradycyjne elementy wielkanocnego stołu? Jajka, wędliny, żur - wymiennie z barszczem białym, biała kiełbasa, mazurki i piaskowe baby.
Hashtagi: #Zdrowie #BIZNES

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy