Informacja prasowa
Warszawa, 11 lipca 2019 r.
Polskie warzywa i owoce na szczęście i dobre? życie!
Warzywa i owoce smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Naukowcy, a przede wszystkim lekarze i dietetycy przekonują, że produkty te powinny gościć na naszych stołach przynajmniej pięć razy dziennie. Przypomina o tym również Agnieszka Piskała-Topczewska, ekspert ds. żywienia III edycji kampanii Warzywa i owoce na szczęście!?, której celem jest promocja spożycia polskich warzyw
i owoców oraz podkreślenie ich korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i psychiczną.
Warzywa i owoce mają wiele właściwości odżywczych i są nieocenionym źródłem m.in. witamin, składników mineralnych czy dobroczynnego błonnika pokarmowego, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w tym do ochrony przed chorobami, utrzymania dobrej formy oraz samopoczucia.
– Światowa Organizacja Zdrowia określiła zalecaną, dzienną porcję warzyw i owoców w diecie 500g, jako część pięciu regularnych posiłków w ciągu dnia. Do pięciu porcji warzyw i owoców, oprócz produktów w tradycyjnej, surowej formie, wliczyć można również garść suszonych owoców, talerz zupy jarzynowej czy szklankę soku owocowego bądź warzywnego. Najwartościowsze są jednak świeże warzywa i owoce, a także krótko gotowane w niewielkiej ilości wody lub na parze wówczas
w największym stopniu zachowują one swoją cenną wartość odżywczą zapewnia Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii Warzywa i owoce na szczęście!?. – Jeśli więc gotujemy, dusimy bądź pieczemy te produkty, róbmy to jak najkrócej, by nie pozbawiać ich ważnych dla zdrowia mikroelementów dodaje. Najwięcej witamin tracą warzywa smażone, dlatego lepiej unikać przygotowywania ich w ten sposób.
Jak przygotować smaczne i wartościowe dania na bazie warzyw i owoców?
Odpowiedzi na to pytanie udzielą wkrótce wyjątkowi i znani eksperci, którzy swoją wiedzą i bogatym doświadczeniem wspierać będą III edycję kampanii informacyjno-edukacyjnej Warzywa i owoce na szczęście!? Agnieszka Piskała-Topczewska i Marcin Budynek.
Dietetyk Agnieszka Piskała-Topczewska jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka
i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach?ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Zdrowie i racjonalne odżywianie to nie tylko jej zawód, ale i pasja.
Marcin Budynek to mistrz kulinarny, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, której motto brzmi: Smacznie, świeżo, zdrowo?. Jego specjalnością jest kuchnia polska
w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury, dlatego często wykorzystuje produkty regionalne. Jest propagatorem zdrowego żywienia, także wśród najmłodszych.
Tegoroczna edycja kampanii Warzywa i owoce na szczęście!? będzie miała przede wszystkim charakter kulinarny.
– Celem I edycji kampanii było budowanie wśród Polaków świadomości na temat wpływu spożywania warzyw i owoców na nasze zdrowie i poczucie szczęścia, w oparciu o wiedzę medyczną, psychologiczną
i socjologiczną. W II edycji zaprosiliśmy do współpracy ekspertów: dietetyka sportowego, trenera personalnego i psychologa sportu, którzy pokazali, jak wcielić w czyn zalecenia w trzech obszarach: właściwej, zrównoważonej diety, bogatej w warzywa i owoce, aktywności fizycznej oraz motywacji do jej uprawiania. W tym roku kampania przebiegać będzie pod hasłem: przyGOTUJ się na DOBRE??,
a więc: dobre życie, zdrowie, samopoczucie, zwyczaje, decyzje, chwile, jedzenie i smaki. Z jednej strony to zachęta do działania i wezwanie do podjęcia odpowiednich kroków w kierunku zmiany nawyków żywieniowych, z drugiej zaś zapowiedź, w jaki sposób będziemy to robić poprzez konkretne propozycje kulinarne, wspólne gotowanie, pomysły na wspaniałe i wartościowe dania, w których głównymi składnikami będą polskie warzywa i owoce mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna Warzywa i owoce na szczęście!? sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilu na Facebooku: www.warzywaiowocenaszczescie.pl
www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie