Medycyna i zdrowie

Pierogi niekoniecznie po polsku: przepisy z czterech stron świata

Pierogi niekoniecznie po polsku: przepisy z czterech stron świata
Pierogi niekoniecznie po polsku: przepisy z czterech stron świata Z mięsem, szpinakiem, czy ruskie. Okraszone masełkiem, skwarkami lub polane śmietaną. Trudno zliczyć rodzaje i sposoby

Pierogi niekoniecznie po polsku:
przepisy z czterech stron świata

Z mięsem, szpinakiem, czy ruskie. Okraszone masełkiem, skwarkami lub polane śmietaną. Trudno zliczyć rodzaje i sposoby podawania pierogów. Choć wydawać się mogą daniem na wskroś polskim, w istocie są obecne od wieków w wielu kulturach. Odważmy się i odkryjmy smaki pierogów z różnych stron świata.

Pomysł przygotowywania sakiewek z ciasta, wypełnionych sycącym i bogatym w smaku nadzieniem wywodzi się z Chin i na terenach wschodniej Europy przyjął się dopiero w XVIII wieku. Etymologia słowa piróg? wskazuje na staropolskie ciasto obrzędowe, którego historia sięga czasów słowiańskich i kultu słońca. W tej wersji danie to zbliżone było raczej do pieczonego pasztetu, niż nadziewanych klusek. Jeśli jesteśmy miłośnikami dań przygotowanych na bazie aromatycznego farszu, nie warto zamykać się w ramach wytyczonych przez rodzimą kuchnię. Razem z najnowszą kolekcją przepisów na Thermomix? Pierogi z różnych stron świata?, wyruszmy w podróż po smakach pierogów prosto z Włoch, Senegalu, Chin czy Kaukazu, w wersji zapiekanej, jak i gotowanych tradycyjnie we wrzącej wodzie lub na parze.

Na wolnym ogniu

Najpopularniejszym sposobem przygotowania pierogów jest gotowanie. Smakoszom tej formy podania z pewnością przypadną do gustu gruzińskie chinkali z mięsem, wypełnione aromatycznym bulionem, który wypijamy tuż po przegryzieniu ciasta. Na pierwszy rzut oka ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale dzięki pomocy urządzenia Thermomix? lwia część pracy wykona się bez naszego udziału. Dostępna na platformie Cookidoo? receptura bazuje bowiem na prostych, lecz wyrazistych składnikach, wśród których na pierwszy plan wysuwa się niezwykle aromatyczna, świeża kolendra. Inną odmianą gotowanych sakiewek z ciasta pszennego, na które przepis znajdziecie w kolekcji Pierogi z różnych stron świata? są wietnamskie pierożki bánh bao, pochodzące od chińskich kluseczek, a raczej bułeczek, gotowanych na parze (baozi chin. bułeczka). Co ciekawe, mimo że dla Europejczyka wyglądają jak danie obiadowe, w krajach dalekowschodnich stanowią odpowiednik codziennej kanapki. W Wietnamie pojawiły się one za sprawą imigrantów z prowincji Kanton. Tradycyjnie podawane są z nadzieniem mięsnym i jajkiem.

A to już wiesz?  Badania naukowe ujawniają głębokie korzenie ewolucyjne zaprogramowanej śmierci komórkowej

Chrupiący kąsek

Pierogi z chrupiącą skórką mają równie dużo zwolenników, co te klasycznie podane z wody. Przykład? Ameryka Południowa, gdzie prym wiodą apetyczne empanadas, czyli pierogi z ciasta francuskiego lub pszennego. Kluczem do uzyskania ich niepowtarzalnego smaku jest smażenie w oleju lub zapiekanie na blaszce, aż do uzyskania złocistej barwy. Jeszcze bardziej chrupką odmianą pierogów są znane wśród ludów mongolskich i tatarskich czebureki z mięsnym nadzieniem mielonym lub pokrojonym w drobne kawałeczki. Podobnie jak bánh bao w kulturze bliskowschodniej pełnią one rolę przystawki czy przekąski i podawane są bez sztućców.

Poza propozycjami, takimi jak chinkali, bánh bao, empanadas czy czebureki kolekcja przepisów na Thermomix? Pierogi z różnych stron świata? zawiera też przepisy na włoskie cappellacci z dynią, senegalskie fataya, czy popularne w Polsce pierogi ze szpinakiem, ale w wersji zapiekanej, którą warto wypróbować właśnie teraz, gdy mamy sezon na świeży szpinak.

PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI NA 20 SZTUK

FARSZ
? 2 ząbki czosnku
? 10 g oleju rzepakowego
? 200 g liści szpinaku baby, świeżych
? łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
? 100 g sera owczego (typu feta lub mizithra), pokrojonego na 3 cm kawałki

CIASTO
? 150 g kefiru
? 20 g oleju rzepakowego
2 jajka, w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania pierogów
? 330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
? łyżeczki cukru
? łyżeczki sody oczyszczonej
? łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

FARSZ
1 Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1.
2 Dodać szpinak i pieprz, dusić 5 min/120°C/obr. 2.
3 Dodać ser, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

CIASTO

4 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
5 Do naczynia miksującego wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić 2 min/ . Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (? 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.
6 Piec 15 min (200°C).
7 Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.

A to już wiesz?  Światowy Dzień hot-doga. Sprawdź najlepsze przepisy!

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX?

FARSZ
1 Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, dusić na patelni ok. 10 min.
2 Dodać szpinak i pieprz, dusić 5 min.
3 Dodać starty ser. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
CIASTO

4 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
5 Do miski wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić ciasto. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (? 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.
6 Piec 15 min (200°C).
7 Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy