Źywienie

Nagły atak głodu i co dalej?

Informacja prasowa Warszawa, 23 maja 2019 r. Nagły atak głodu i co dalej? Żyjemy w coraz większym pośpiechu, często jemy poza domem, ale jednocześnie chcemy

Informacja prasowa
Warszawa, 23 maja 2019 r.

Nagły atak głodu i co dalej?

Żyjemy w coraz większym pośpiechu, często jemy poza domem, ale jednocześnie chcemy odżywiać się zdrowo i dostarczać organizmowi cennych składników odżywczych. Po jakie przekąski sięgamy w ciągu aktywnego dnia i jak radzimy sobie z nagłym atakiem głodu? Często nie wybieramy najlepszych możliwości, wręcz przeciwnie sięgamy po niezdrowe przekąski, które znajdą się w zasięgu naszego wzroku. Jak skutecznie poradzić sobie z tym problemem podpowiada Katarzyna Błażejewska Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.

Dlaczego tak chętnie sięgamy po przekąski? Jednym z najważniejszych czynników jest życie w biegu. Często pod wpływem impulsu sięgamy po niezdrowe przekąski, które dostarczają nam pustych kalorii. Istnieją jednak zdrowsze opcje on the go?, czyli takie, które zawsze możemy mieć przy sobie, m.in. nasiona i orzechy. Sięgając np. po garść orzechów każdego dnia, możemy zapewnić sobie odpowiednią dawkę mikro- i makroelementów, wspierających naszą witalność, efektywność i siłę potrzebną na resztę dnia. Warto zatem przemyśleć wybór przekąski, aby nie przyjmować pustych kalorii i zaspokoić nagły atak głodu.

– Głód jest najgorszym doradcÄ… żywieniowym, ponieważ komórki w naszym mózgu (podobnie jak czerwone krwinki) najchÄ™tniej żywiÄ… siÄ™ glukozÄ…, to wÅ‚aÅ›nie cukier podpowiada nam, gdy jesteÅ›my gÅ‚odni. Jednak gdy mu ulegniemy i zjemy coÅ› sÅ‚odkiego, poziom cukru we krwi szybko siÄ™ podniesie do wysokich wartoÅ›ci, a potem znów szybko spadnie i? poczucie gÅ‚odu powróci. Dlatego w nagÅ‚ych sytuacjach lepiej zjeść połączenie wszystkich niezbÄ™dnych skÅ‚adników, np. garść mieszanki bakaliowej, która poza wÄ™glowodanami dostarczy nam również biaÅ‚ek i tÅ‚uszczy, spowalniajÄ…cych wchÅ‚anianie cukru i zapewniajÄ…cych energiÄ™ na dÅ‚użej. Warto mieć przy sobie małą i zdrowÄ… przekÄ…skÄ™. Unikajmy także zakupów na pusty żołądek? głód sprawi, że kupimy znacznie wiÄ™cej niż nam faktycznie potrzeba mówi Katarzyna BÅ‚ażejewska Stuhr, dietetyk kliniczny, psychodietetyk.
Jakie bakalie wybierać? Najlepiej takie, które nie tylko nam smakują, ale zawierają szereg cennych właściwości odżywczych i witamin. W przypadku nagłego głodu warto sięgnąć po przekąskę w formie orzechów które, w poręcznym opakowaniu możemy mieć zawsze przy sobie np. w torebce, plecaku czy szufladzie biurka. Orzechy bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe. Kryją w sobie, także spore ilości witamin z grupy B, dzięki czemu poprawiają stan włosów, skóry czy paznokci. A przede wszystkim pozwalają nam? chrupać i rozładować stres!

A to już wiesz?  Cukier przyczynÄ… otyÅ‚oÅ›ci?

– Co pomaga rozÅ‚adować napiÄ™cie? Aktywność fizyczna i praca mięśni. Twarde pokarmy zmuszajÄ… mięśnie gÅ‚owy do ciężkiej pracy. WybierajÄ…c chrupiÄ…ce orzeszki, które wymaga intensywnego gryzienia, dziÄ™ki temu rozluźniamy je, unikajÄ…c szczÄ™koÅ›cisku, napięć karku i innych dolegliwoÅ›ci zwiÄ…zanych z nerwami w życiu dodaje Katarzyna BÅ‚ażejewska Stuhr.

Oczywiście nie możemy zapominać o tym, że orzechy również świetnie sprawdzą się jako dodatek do koktajli, sałatek czy deserów. Wtedy warto je rozdrabniać, ponieważ podane w ten sposób sprawią, że danie zyska lepszą teksturę i smak, a przede wszystkim będzie jeszcze bardziej wartościowe i pełne witamin oraz mikro i makroelementów.

Wybierz swoje ulubione przekÄ…ski
Orzechy włoskie to jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które wpływają na cały organizm. Są między innymi cennym źródłem potasu, który wzmacnia układ nerwowy i mięśnie, a także witaminy B6 odpowiadającej między innymi za produkcję krwinek czerwonych. Orzechy włoskie są też jednymi z najbardziej lubianych przekąsek. Rekomendowane są jako zdrowa i pożywna przekąska przez Instytut Żywności i Żywienia, znalazły się również w piramidzie zdrowia i aktywności fizycznej.

Migdały to prawdziwy skarb natury są nieodłącznym elementem zbilansowanej diety dzięki zawartości magnezu, wapnia, a także cennej witaminy B2 i kwasu foliowego. Już niewielka porcja zaspakaja całodziennie zapotrzebowanie na witaminę E, cynk i miedź, co sprawia, że są one najlepszym sposobem na piękny i zdrowy wygląd. Lekko solone, prażone w piecu to forma smacznej przekąski.

Nerkowce są najsmaczniejsze i najzdrowsze są w postaci zwykłej przekąski. Orzechy nerkowca to źródło witaminy B6 oraz cynku, przyczyniających się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Zawarte w tej przekąsce selen i miedź pomagają zachować zdrowe włosy i paznokcie. Proponujemy sięgać po przekąskę w postaci nerkowca lekko solonego, prażonego w piecu.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x