Medycyna i zdrowie

Gelato Festival 2018 w Warszawie dobiegł końca

Gelato Festival 2018 w Warszawie dobiegł końca
Gelato Festival 2018 w Warszawie dobiegł końca 11-06-2018 | 15:41 | Warszawa Gelato Festival 2018 w Warszawie dobiegł końca. Poznaliśmy zwycięzcę polskiego przystanku? oraz reprezentatów

Gelato Festival 2018 w Warszawie dobiegł końca

11-06-2018 | 15:41 | Warszawa

Gelato Festival 2018 w Warszawie dobiegł końca.

Poznaliśmy zwycięzcę polskiego przystanku? oraz reprezentatów Polski, w kolejnym etapie konkursu Gelato Festival World Masters!

Sześciu mistrzów lodziarstwa, spośród starujących w tegorocznym konkursie Gelato Festival zakwalifikowało się do następnego etapu, rozpoczętego w tym roku Gelato Festival World Masters, którego finał będzie w 2021 roku.

Cała szostka naszych mistrzów gelato, wyłonionych w konkursach: Gelato Festival Challenge Primulator? w kwietniu i Gelato Festival Warszawa? w czerwcu, będzie reprezentowała Polskę podczas konkursu International Day? w 2020, we Włoszech

Przez dwa upalne dni weekendu Warszawa gościła Gelato Festival Europa 2018, a Warszawiacy mogli chłodzić się, próbując wyśmienitych lodów włoskich/gelato, specjalnie na tę okoliczność przygotowanych przez najlepszych lodziarzy, uczestniczących w konkursie oraz przez włoskich fachowców z Carpigiani Gelato University.

Przez 2 dni, podczas wydarzenia odwiedziło nas ponad 3000 smakoszy lodów, którzy przez dwa dni zjedli ich ponad 2 tony i mogli zagłosować na ulubiony smak. Lody były na świeżo przygotowywane, w cieżarówce Buontalenti? truck, największej na świecie mobilnej fabryce lodów, przez mistrzów wybranych z grupy najlepszych polskich kreatorów i producentów gelato?.

W ramach dwóch konkursów wyłoniono finałową 6 twórców lodów.

Podczas kolejnego etapu konkursu Gelato Festival World Masters w 2020 we Włoszech Polskę będą reprezentować:

? Paweł Bodziacki i Paweł Petrykowaki smak: Paolo Fruits Chocolate – Gdańsk

? Mateusz Olszewski smak: Kremówka – Ząbki

? Peter Bertoti smak: Czarna porzeczka – Pruszków

? Piotr i Adam Lubocki smak: Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką – Szczecin

? Szymon Musialski smak: Biała czekolada z granatem i pistacjami – Ostrow Wielkopolski

? Tomasz Szypuła smak: Cud miód orzeszki Baborów

W ramach konkursu Gelato Festival przyznaje, nagrody dla najlepszych producentów lodów, w kilku kategoriach.

Nagrodę Gelato to Go za największą sprzedaż lodów na wynos zdobyła Paulina Salamończyk z Gliwic, oferująca smak Twarożek kokosowy z salsą morelową?.

A to już wiesz?  Smaczne Święta z TRADYCYJNYMI wędlinami

W konkursie Tonda Challenge organizowanym przez firmę IFI (konkurs polega na przygotowaniu przez lodziarza porcji najbliższej 60 gramom) złotą szpatułkę otrzymał Mateusz Olszewski z Lodziarni PALERMO, z Ząbek, prezentujący smak Kremówka?.

Zwycięzcą European Gelato Festival 2018 w Warszawie został smak Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką? stworzony przez mistrzów Piotra i Adama Lubockich, z cukierni Artisan, w Szczecienie.

Innowacyjny, wytrawny smak przypadł do gustu zarówno jury jak i odwiedzającym. Intrygujący smak chlebowca został ostro przełamany gorzko-kwaśną jagodą. Co ciekawe lody są wykonywane bez udziału mleka i jaj, tylko na składnikach roślinnych. Odkryliśmy więc lody wegańskie o unikatowym smaku

Zwycięzca otrzymał złoty medal, zaprojektowany przez znanego artystę z Florencji – Paolo Penco.

Smaki prezentowanych lodów były oceniane przez profesjonalne jury w kategoriach: prezentacja i histora powstawania, smak i konsystencja. Głosy jurorów stanowiły 50% . Drugie 50% to głosy wszystkich gości, odwiedzających festiwal, smakujących lody i wybierających swój ulubiony.

W głosowaniu Jury na pierwszym miesjcu znalazł się smak Cud miód orzeszki? Tomasza Szypuły z Braborowa, a w oczach, a raczej smakach? odwiedzjących Warszawiaków zwycięzyła Czarna porzeczka? Petera Bertoti.

Już dzisiaj zapraszamy na kolejną edycję Gelato Festival w Warszawie za rok!

A już teraz, prosto z polskiego przystanku Gelato Festival 2018 którego partnerami strategicznymi są Carpigiani i Sigep włoska grupa branży wystawinniczej wyruszy do Londynu (23-24 czerwca, Convent Garden) a następnie do outletu McArthurGlen w Parndorf pod Wiedniem (6-7 lipca ). Podróż europejska festivalu znajdzie swoj finał na All Stars? we Florencji (14-16 września), gdzie odbędzie się wielki konkurs zwycięskich, mistrzów gelato od roku 2011. Polskę będzie reprezentował Giacomo Canteri Lodziarnia LIMONI , zwycięzca ubiegłorocznego Gelato Festival w Warszawie i zdobywca drugiego miejsca w konkursie europejskim, w poprzednim roku.

Nasępnie Gelato Festival wyruszy przez ocean do USA, gdzie bedzie miał 8 przytanków na wschodnim i zachodnim wybrzeżu.

A to już wiesz?  Dieta bez mleka nie taka straszna

Gelato Festival 2018 w Warszawie mógł odbyć się dzięki partnerom strategicznym: Carpigiani, Sigep oraz sponsorom: ifi (lider rynku w produkuji profesjonalnych chłodziarek, zamrażarek, pojemników chłodzących do lodów), Mec3 (lider rynku produkujący składniki do lodów rzemiślniczych/gelato) w Polsce złoty sponsor z marką Cookies The Original? , Cartoprint , Hiber , Weker, Zucchero & Co .

Patronat medialny objęły: mędzynarodowo – Punto IT and TuttoGelato, a w Polsce: Radio ESKA, dziennik SuperExpress, portal Czas Dzieci.

Europejski edycje Gelato Festival w wybranych miastach kontynentu (w tym od 2 lat Warszawa) stanowią kolejne etapy selekcji do wielkiego finału Gelato Festival World Masters 2021.

W konkursie finałowym weźmie udział 36 najlepszych na świecie mistrzów gelato, wybranych w setkach konkursów trwających przez 4 lata na 5 kontynentach. Jury profesjonalne oraz smakosze lodów będą oceniać proponowane smaki, aby w finale został wyłoniony najbardziej unikatowy i lubiany smak oraz światowy mistrz gelato.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy