Owoce Rośliny

Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną

Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną
Borówka brusznica witamin skarbnica! Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną, to nie tylko nieodłączny towarzysz wierzbowych bazi, święconych w Niedzielę Palmową czy tradycyjna ozdoba wielkanocnych

Borówka brusznica witamin skarbnica!

Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną, to nie tylko nieodłączny towarzysz wierzbowych bazi, święconych w Niedzielę Palmową czy tradycyjna ozdoba wielkanocnych stołów i koszyczków, lecz przede wszystkim naturalny środek wzmacniający organizm i prawdziwa bomba witaminowa.

Czerwona borówka jest powszechnie spotykana w naszej strefie klimatycznej, a medycyna ludowa zna jej cenne właściwości od wieków. Owoce brusznicy rozwijają się na niskich krzewinkach, mają piękny, nasycony czerwienią kolor, a ich smak jest połączeniem kwaskowości z goryczą. Z wyglądu przypominają owoce żurawiny. Co ciekawe, brusznica rośnie zarówno na podmokłych torfowiskach czy wrzosowiskach, jak i w suchych lasach świerkowych i sosnowych. Rośliny borówki brusznicy kwitną od maja do lipca, z czym związane jest też dojrzewanie owoców. Można je zbierać dwukrotnie w ciągu roku najpierw w sierpniu, następnie zaś w końcu września i październiku (w cieplejszych rejonach kraju).
Owoce borówki brusznicy doskonale wpływają na układ pokarmowy, regulując jego pracę i dbając o prawidłowe funkcjonowanie. Z uwagi na swoje właściwości odkażające i bakteriobójcze są nieocenione przy stanach zapalnych nerek i pęcherza oraz lekkich biegunkach, zaleca się również ich spożywanie przy przeziębieniu, grypie, anginie, zapaleniu płuc czy oskrzeli oraz przy zwalczaniu gorączki i bólu. Owoce brusznicy zawierają bardzo dużo witaminy C (18 mg/100g), B1, B2 i PP; sporo pektyn; kwasów organicznych (głównie benzoesowy) oraz związków polifenolowych (działających profilaktycznie i leczniczo na cały organizm człowieka) i antyoksydantów. Są także bardzo wartościowym środkiem dietetycznym przy diecie wysokotłuszczowej.

Naturalny sok z dzikich jagód brusznicy dobroczynnie wpływa na cały układ pokarmowy, wspomagając zarówno apetyt, jak i trawienie, dlatego może stanowić doskonałe uzupełnienie codziennej diety tłumaczy Katarzyna Barwińska z Rabenhorst Polska. Świetnie działa także na układ odpornościowy oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Sok z brusznicy jest w smaku bardzo ożywczy, kwaskowaty i można pić go nie tylko na zimno, lecz także jako np. dodatek do ciepłej herbaty. Aby sok był naprawdę wartościowy najlepiej przyrządzić go samemu w domu ze świeżych owoców. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, można skorzystać z gotowych soków dostępnych w dobrych sklepach. W naszej ofercie znajduje się sok z borówki brusznicy Rabenhorst, który jest w 100% naturalny i poisada certyfikat żywności ekologicznej BIO. Przy wyborze gotowego soku należy jednak zwrócić szczególną uwagę na skład i sposób produkcji. Nie dajmy się zwieść kolorowym, kartonowym opakowaniom z sokami, krzykliwie podkreślającym witaminowe bogactwo zawartości. Większość takich soków nie powstaje ze świeżych owoców tylko z wysoko przetworzonego koncentratu owocowego, który poddawany podczas obróbki termicznej działaniu wysokich temperatur traci to, co najcenniejsze naturalne, owocowe witaminy. Soki wytwarzane z koncentratów są często sztucznie witaminizowane, jednak nawet wysoka zawartość syntetycznych witamin nie stanowi szczególnej wartości dla organizmu, z powodu znikomej wchłanialności. Prawdziwe korzyści możemy czerpać stawiając na produkty naturalne, niskoprzetworzone, bez chemicznych dodatków, nie zawierające dodatkowego cukru, niepasteryzowane, tłoczone na zimno bezpośrednio z owoców.

A to już wiesz?  Światowy Dzień Owoców i Warzyw, 16 października

Z owoców borówki bardzo często przygotowuje się także różnego rodzaju przetwory (konfitury, soki, galaretki), a zwłaszcza dżemy. Poza tym są wyśmienitym dodatkiem do dań mięsnych, szczególnie do dziczyzny i drobiu. Surowe borówki są nieco cierpkie, jeśli jednak poświęcimy kilka dni na przygotowanie, ten niepozorny owoc potrafi odwdzięczyć się zarówno smakiem, jak i całą gamą cennych składników odżywczych.

www.victualia.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy