Skip to content
poniedziałek, 22 września, 2025
Latest:
  • Terapia online odpowiedzią na potrzeby pacjentów
  • Dobry czas na leczenie zaćmy
  • Komfort intymny kobiet – bolesne blizny, uciążliwe zrosty, rozstępy i dyskomfort okolic intymnych, to nie konieczność! Na czym polega regeneracja okolic intymnych po ciąży i porodzie?
  • Ponad połowa Polaków stresuje się przynajmniej raz w tygodniu!
  • Czym cechuje się profesjonalna rehabilitacja?
22 kwietnia ? Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej

MED porady.pl

Aktualności i wiadomości prasowe: na zdrowie

  • medporady.pl
  • Aktualności
  • Choroby
    • Depresja
  • Dziecko
  • Dieta
    • Produkty
    • Żywność
    • Przepisy
  • Kobieta
    • Antykoncepcja
    • Ciąża
    • Ciąża i poród
    • Seks
    • Menopauza
    • Miesiączka
    • Niepłodność
  • Medycyna
    • Medycyna i zdrowie
  • Psychologia
  • Zdrowie
Dzień Ziemi

22 kwietnia ? Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej

Opublikowano 4 lata temu: 21 kwietnia, 202123 kwietnia, 2021 medporady.pl Przeczytasz w: 6 minut/y
https://www.medporady.pl/ › Dzień Ziemi
22 kwietnia ? Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Fakty mówią same za siebie, aż 1/3 jedzenia jest marnowane globalnie. Przewiduje się, że przed rokiem 2030 marnotrawiona ilość jedzenia wzrośnie o kolejne 30%. Niewykorzystana żywność to również marnotrawstwo zasobów naturalnych, w tym zapasu wody, ziemi, energii, które są niezbędne do produkcji. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że problem marnowania żywności odpowiada także w dużym stopniu za wzrost emisji gazów cieplarnianych.Jednocześnie, około 820 milionów ludzi na świecie doświadczyło głodu w 2019 roku. 144 miliony dzieci ma zahamowany wzrost z powodu chronicznego niedożywienia. 47 milionów dzieci jest wycieńczonych głodem, a sytuację może dodatkowo pogorszyć trwająca wciąż pandemia. Według danych, gdyby do ilości osób dotkniętych klęską głodu dodano tych, którzy żyją bez bezpieczeństwa żywnościowego, to okazałoby się, że ponad 2 miliardy ludzi nie ma regularnego dostępu do zdrowego, pożywnego jedzenia w wystarczającej ilości (8% mieszka w Ameryce Północnej i Europie). Równocześnie aż 600 milionów ludzi klasyfikuje się jako otyłych, a kolejne 2 miliardy osób ma

22 kwietnia ? Dzień Ziemi
Dieta dla zdrowia i dla planety

– z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia obchodzimy Dzień Ziemi. Jest to wyjątkowa okazja do tego, by choć przez moment zastanowić się nad tym, jaki jest nasz wkład w kondycję planety, a także jaka przyszłość stoi przed nami w obliczu zachodzących zmian klimatycznych. Z tej okazji należy podkreślić, że każdy z nas ma wpływ i nawet najmniejsze codzienne decyzje mogą pozytywnie oddziaływać na otaczający nas świat. Niewielkie zmiany warto rozpocząć od własnej kuchni. Jedną z najprostszych przemian, jaką możemy wprowadzić w życiu, może być bowiem zmiana naszej diety. Choć wydaje się to drobnostką ? wszystko to, co znajduje się na talerzu działa na nasze zdrowie, ale też w szerszym kontekście wpływa również na planetę. Kilka ważnych wskazówek w tym aspekcie przedstawia dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.

Potrzeba równowagi
Zgodnie z prognozami Organizacji Narodów Zjednoczonych, populacja świata do roku 2060 przekroczy 10 miliardów osób . Kwestia wyżywienia takiej ilości ludzi to jeden z istotnych problemów, które stoją przed światowym systemem żywnościowym. Współcześnie są to także tematy marnowania żywności, a z drugiej strony niedożywienia, które dotyka milionów ludzi.

Fakty mówią same za siebie, aż 1/3 jedzenia jest marnowane globalnie . Przewiduje się, że przed rokiem 2030 marnotrawiona ilość jedzenia wzrośnie o kolejne 30%. Niewykorzystana żywność to również marnotrawstwo zasobów naturalnych, w tym zapasu wody, ziemi, energii, które są niezbędne do produkcji. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że problem marnowania żywności odpowiada także w dużym stopniu za wzrost emisji gazów cieplarnianych .

22 kwietnia ? Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia ? Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Closeup image of a woman cutting and chopping tomato by knife on wooden board
22 kwietnia ? Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Set of various green vegetables and fruits like cabbage, broccoli, asparagus, peas, Brussels sprouts, zucchini, peppers, garlic, beans, pak choy, lime, apple. Healthy and nutricious vegetarian meal. Source of proteins and cellulose. Top view
22 kwietnia ? Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej

Jednocześnie, około 820 milionów ludzi na świecie doświadczyło głodu w 2019 roku . 144 miliony dzieci ma zahamowany wzrost z powodu chronicznego niedożywienia. 47 milionów dzieci jest wycieńczonych głodem, a sytuację może dodatkowo pogorszyć trwająca wciąż pandemia . Według danych, gdyby do ilości osób dotkniętych klęską głodu dodano tych, którzy żyją bez bezpieczeństwa żywnościowego, to okazałoby się, że ponad 2 miliardy ludzi nie ma regularnego dostępu do zdrowego, pożywnego jedzenia w wystarczającej ilości (8% mieszka w Ameryce Północnej i Europie) . Równocześnie aż 600 milionów ludzi klasyfikuje się jako otyłych, a kolejne 2 miliardy osób ma nadwagę .

?Po pierwsze ? powinniśmy nauczyć się niemarnowania żywności. Tzn. kupujmy tyle, ile realnie potrzebujemy. Przed zakupami zróbmy konkretną listę produktów i planujmy nasz jadłospis z wyprzedzeniem. Sprawdzajmy też daty ważności i starajmy się wykorzystywać żywność we wskazanym terminie przydatności. Po drugie ? dbajmy także o to, by nasz jadłospis był zbilansowany, odpowiednio dopasowany do naszych potrzeb żywieniowych. Dzięki temu w najlepszy sposób zatroszczymy się o swoje zdrowie, a także w aspekcie globalnym ? przyczynimy się do naprawy problemu, który dotyczy nas wszystkich. Nie powinniśmy myśleć, że nic od nas nie zależy ? zmiany zaczynają się od każdego z nas, dlatego warto wziąć odpowiedzialność w tych obszarach, na które mamy wpływ? ? mówi dr Hanna Stolińska.

Kierunek: rośliny
Produkcja żywności ma znaczący wpływ na postępujące zmiany klimatu. Do powstawania dużej ilości gazów cieplarnianych przyczynia się m.in. rolnictwo. Problemem są także malejące zasoby wody słodkiej. Odpowiada za to m.in. zapotrzebowanie na nią w kontekście hodowli bydła oraz produkcji wołowiny (na 1 kilogram wołowiny jest to około 10-30 tysięcy litrów wody). Woda przy produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego jest zużywana dużo szybciej niż przy produkcji żywności roślinnej . Dlatego tak ważne jest, by nasza dieta zmieniała się w stronę bardziej roślinnej. Warto zamiast produktów zwierzęcych, częściej sięgać po ich roślinne zamienniki. Będzie to także korzystne dla naszego zdrowia.

Korzyści płynące z wyboru roślinnej diety potwierdza także dr Hanna Stolińska: ?Czy dieta roślinna może być korzystna dla planety i dla nas samych? Odpowiedzią niech będzie praca grupy 37 naukowców wchodzących w skład komisji The EAT ? Lancet Commission on Food, Planet, Health. Zaproponowali oni zasady tzw. diety planetarnej, z myślą o przyszłości naszego globu. Jej założeniem jest m.in., by jeść o ponad połowę mniej mięsa (przede wszystkim czerwonego), ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych, które znajdziemy głównie w produktach odzwierzęcych, jak np. masło czy smalec, a także zmniejszyć ilość cukru w diecie. Wskazane jest natomiast uzupełnienie jadłospisu o produkty roślinne, w tym także roślinne tłuszcze ? to mogą być oleje, również powstałe na ich bazie margaryny, które od wielu lat nie zawierają szkodliwych tłuszczów trans, a także nasiona. Zgodnie z zaleceniami źródłem białka mogą być natomiast rośliny strączkowe oraz orzechy. Oczywiście w diecie muszą znaleźć się także warzywa i owoce ? ich rola w diecie jest nieprzeceniona, to one powinny stanowić bazę do przygotowania naszych codziennych posiłków. Przyszłość żywienia jest jednak roślinna?.

Badanie nawyków żywieniowych w czasie izolacji społecznej zrealizowane na zlecenie firmy Upfield w 2020 roku pokazało, że Polacy coraz chętniej jadają roślinnie. 31,6% badanych przyznało, że podczas społecznego odosobnienia kupowało więcej niż zwykle produktów pochodzenia roślinnego. W tej grupie – 32,9% kupiło zamienniki dla mięsa, 28,5% napoje roślinne, 24,8% bezmleczny ser, dla 17,7% wyborem stała się natomiast roślinna margaryna zamiast masła. Kilka czynników motywowało badanych do wprowadzenia tych zmian. Najczęściej wskazywano na chęć odżywiania się w sposób bardziej zrównoważony (49,4%), chęć wypróbowania nowych przepisów (31,5%), wzmocnienie układu odpornościowego (29,1%) i pragnienie bycia zdrowszym (28,2%).

W trosce o planetę oraz własne zdrowie warto wprowadzić te nowe, korzystne zasady do swojego menu. Przypadający 22 kwietnia Dzień Ziemi może być doskonałą okazją do tego, by zacząć.

Bezpośredni link:
22 kwietnia ? Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej https://www.medporady.pl/22-kwietnia-dzien-ziemi-dieta-dla-zdrowia-i-dla-planety-z-poradami-dietetyczki-klinicznej-dr-hanny-stolinskiej/porady

#dzień ziemi karty pracy do druku #dzień ziemi genially klasa 2 #uwaga z 22 kwietnia #dzień ziemi 2021 genially #22 kwietnia rakieta #dzień ziemi cele
  • ← Pandemia zmienia nawyki żywieniowe i zachęca do kuchennych eksperymentów
  • Darmowe spotkanie z QCZAJEM podczas LIVE LIFE NOW CHALLENGE! →
Ciekawe artykuły

Jakie znaczenie ma indeks glikemiczny produktów?

Jakie znaczenie ma indeks glikemiczny produktów?
INFORMACJA PRASOWA Im częściej jesz, tym mniej jesz! O tym, że podjadanie nie jest zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Warto jednak mówić o tym, jak […]

Z hemofilią przez życie kompleksowa opieka kolejnym krokiem w leczeniu chorych.

Z hemofilią przez życie kompleksowa opieka kolejnym krokiem w leczeniu chorych.
Z hemofilią przez życie kompleksowa opieka kolejnym krokiem w leczeniu chorych. Warszawa, POLSKA, Kwiecień, 17, 2019 Takeda Pharmaceutical Company Limited (TSE:4502/NYSE:TAK) (?Takeda?) kolejny raz włącza […]

Poncz dla ochłody

Informacja prasowa Poznań, 30 maja 2018 r. Kiedy słupki rtęci wskazują coraz wyższą temperaturę, szukamy skutecznych metod na ochłodzenie organizmu. Co prawda najlepszym sposobem jest […]

Infoscan wprowadzi na rynek urządzenie nowej generacji

Informacja prasowa Warszawa, 3 marca 2020 r. Infoscan wprowadzi na rynek urządzenie nowej generacji Firma telemedyczna Infoscan rozpoczyna nowy etap w procesie wprowadzenia na rynek […]

To jest pyszne… już od 25 lat!

To jest pyszne… już od 25 lat!
Informacja prasowa Hochland Polska Marzec 2019 Szkolni przyjaciele z reklamy Hochland powracają To jest pyszne… już od 25 lat! Przyjaźń zaczyna się od pysznych, prostych […]

SUSZONE ŚLIWKI DLA ZDROWIA JELIT

SUSZONE ŚLIWKI DLA ZDROWIA JELIT
Informacja prasowa Londyn, 31 stycznia 2018 Najnowsze brytyjskie badanie ufundowane przez California Prune Board, opublikowane w tym miesiącu , umacnia pozycję suszonej śliwki w świecie […]

Wyprawka dla dziecka

Wyprawka dla dziecka
Wyprawkę dla dziecka warto przygotować i spakować odpowiednio wcześniej. Poród może być w terminie obliczonym. Jednak czasami ten moment nadchodzi szybciej. Warto być przygotowanym na […]

Radosna cha-cha z Edytą Herbuś kilka kroków dla zdrowia nóg

INFORMACJA PRASOWA Warszawa, 9 sierpnia 2018 Radosna cha-cha z Edytą Herbuś kilka kroków dla zdrowia nóg Taniec towarzyski to jeden z najbardziej zmysłowych sposobów na […]

Jakie objawy najczęściej oznaczają przyjście menopauzy – premenonopauza ?

Jakie objawy najczęściej oznaczają przyjście menopauzy – premenonopauza ?
Menopauza nie pojawia się z dnia na dzień. Organizm kobiety wysyła sygnały przepowiadające jej nadejście nawet klika lat wstecz. Zazwyczaj w postaci łagodnych, ale zauważalnych symptomów. I to jest dobra wiadomość. Bo w tym

Pęczakowa kutia wigilijna

Pęczakowa kutia wigilijna
Przepis kulinarny Pęczakowa kutia wigilijna Składniki: – 150 g maku – 200 g kaszy jęczmiennej pęczak np. marki Halina (2 torebki) – ok. 5 łyżek […]
wrzesień 2025
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
« cze    
— GRUPA WSPARCIA CZYTAJ POMAGAJ —
dziel się z nami, dodawaj problemy, komentuj i ucz się, symptomy chorób, dziwne objawy chorobowe
— NATURLNE METODY —
dziel się z nami, dodawaj problemy, komentuj i ucz się, symptomy chorób, dziwne objawy chorobowe
Strony
  • Archiwum
  • Domena na sprzedaż, Kup domenę.
  • Nasze strony
  • Polityka praw autorskich
  • Privacy
  • Tematy
  • Współpraca
Polecamy
    norweski przez skype, norweski konwersjace, kurs norweskiego, japoński, turecki, chiński, ukraiński, Tłumacz norweskiego , szkoła jezyków obcych e-learing, tłumaczneia norweski Kazania i homilie
budowa człowieka, akademiapuchatka pl test, bio-rad, vulvavelvet org, jak zrzucić wagę po wakacjach, anatomia czowieka schemat, ćwiczenia grafomotoryczne wielkanoc, https://www medporady pl/a/z-wedlinami-albo-z-nabialem-w-hipermarkecie-krzyzowka, budowa czlowieka, genially
https://www medporady pl/a/warzywo-obok-jajka-sadzonego-krzyzowka, https://www medporady pl/a/przeszczep-wlosow-robert-gorski, https://www medporady pl/a/z-wedlinami-albo-z-nabialem-w-hipermarkecie-krzyzowka, https://www medporady pl/a/kartoflane-placki-pachna-az-na-drodze-piosenka, https://www medporady pl/a/zacma-totalna-biologia, https://www medporady pl/a/jak-spac-z-noga-w-gipsie-zapytaj, https://www medporady pl/a/depresja-pokoncertowa, https://www medporady pl/a/truskawki-bedzmierowice, https://www medporady pl/a/wspomnienia-cwela, https://www medporady pl/dziewczyna-nie-potrafi-mnie-zaspokoic/porady
Tagi
BabciaBIZNESCOVID-19depresjadladzieckoFarmacjaFirmaGospodarkaHandelINNOWACJEjakjestkoronawirusKoronawirus (COVID-19)LIFESTYLEpandemiapandemia koronawirusaPsychologiazdrowie
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć w dziale polityka prywatności/prywatność i wykorzystywania plików cookies/polityka cookies | Copyright © 2005 - 2025 by EYC.