Przepisy Przepisy świąteczne Przepisy wigilijne

12 potraw wigilijnych – przepisy – Wigilia uwodząca smakiem i aromatem

12 potraw wigilijnych – przepisy – Wigilia uwodząca smakiem i aromatem
Choinka, świece, opłatek, pierwsza gwiazdka? Pewne rzeczy są niezmienne i od lat kojarzą się z jednym - z Wigilią Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją świąteczny stół uświetnia dwanaście potraw, a biesiadnicy każdej z nich powinni spróbować, aby zapewnić sobie szczęście i dobrobyt na cały nadchodzący rok. Dania tradycyjnie przygotowywane na Wigilię różnią się w zależności od regionu Polski, ale można odnaleźć w nich wiele elementów wspólnych, których korzeni należy szukać wśród ludowych wierzeń. Składniki świątecznych potraw mają symbolizować płody ziemi.

Warszawa, 10 grudnia 2020 r.
Wigilia uwodząca smakiem i aromatem ? 12 potraw wyczarowanych z Appetitą
Wigilia Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas przepełniony radością, miłością i ciepłem. Wśród pięknych dekoracji, wzajemnych życzeń i obdarowywania się prezentami nie może zabraknąć uroczystej kolacji, tworzącej niepowtarzalny klimat. Do przygotowania tradycyjnych dań w nowoczesnym wydaniu idealnie sprawdzą się przyprawy marki Appetita, które pozwolą wyczarować dwanaście smakowitych i aromatycznych potraw.

Choinka, świece, opłatek, pierwsza gwiazdka? Pewne rzeczy są niezmienne i od lat kojarzą się z jednym – z Wigilią Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją świąteczny stół uświetnia dwanaście potraw, a biesiadnicy każdej z nich powinni spróbować, aby zapewnić sobie szczęście i dobrobyt na cały nadchodzący rok. Dania tradycyjnie przygotowywane na Wigilię różnią się w zależności od regionu Polski, ale można odnaleźć w nich wiele elementów wspólnych, których korzeni należy szukać wśród ludowych wierzeń. Składniki świątecznych potraw mają symbolizować płody ziemi.

Na wigilijnym stole powinien pojawić się barszcz czerwony, mający przynieść długowieczność i urodę. W jego towarzystwie nie może zabraknąć krokietów z kapustą i grzybami oraz pierogów z kapustą, które wspólnie mają zapewnić życiodajną siłę i zdrowie. Kolejną obowiązkową pozycją są ryby, oznaczające płodność i odradzanie się do życia, wśród nich warto pamiętać o – symbolizujących post i oczekiwanie – śledziach, mających zagwarantować dostatek i harmonię. Trzeba też zadbać o chleb na domowym zakwasie, przyczyniający się do osiągnięcia pomyślności i dobrobytu. Na deser warto postawić na piernik, wpływający na powodzenie i witalność oraz na kutię z makiem, by kolejny rok upłynął w zgodzie i harmonii.

Tradycyjną Wigilię z nutką nowoczesności, szczyptą klasy i stylu pomoże przyrządzić marka Appetita. Przygotowanie z nią dwunastu potraw, które zachwycają smakiem i aromatem, nie sprawi trudności, a wyjątkowy zapach oferowanych przez nią przypraw rozbudzi ducha świąt w każdym domu. Dzięki marce Appetita wigilijny stół przywoła wspomnienia najpiękniejszych chwil i na długo pozostanie w pamięci biesiadników.

Wieczerza wigilijna z Appetitą:

12 potraw wigilijnych – przepisy – Wigilia uwodząca smakiem i aromatem:
1. Barszcz wigilijny
2. Krokiety z kapustą i grzybami
3. Pierogi wigilijne z kapustą
4. Smażony karp z migdałami
5. Świąteczny tatar z łososia i tuńczyka
6. Tradycyjne śledzie
7. Orkiszowy chleb na zakwasie
8. Choinki z łososia i awokado
9. Truflowe puree ziemniaczane z orzechami pekan
10. Wigilijna kutia
11. Świąteczny piernik
12. Kruche ciasteczka bożonarodzeniowe


1. Barszcz wigilijny

Składniki:
Zakwas z buraków (ok. tydzień przed Wigilią):
? 1 kg czerwonych buraków
? 3 l wody
? 1 łyżeczka Kminku mielonego Appetita
? 30 g korzenia chrzanu
? 1 główka czosnku
? 3 łyżeczki soli
? szczypta cukru
? 1 kromka chleba razowego

Barszcz wigilijny:
? zakwas z buraków
? 100 g suszonych grzybów
? włoszczyzna (bez kapusty)
? 2 Liście laurowe Appetita
? 5 ziaren Ziela angielskiego Appetita
? 5 ziaren Pieprzu czarnego ziarnistego Appetita
? 2 ząbki czosnku
? natka pietruszki
? cukier
? sól
? ? cytryny
Sposób przygotowania:
Zakwas z buraków:
Obrane i pokrojone na plasterki buraki należy zalać letnią wodą, dodać do nich przyprawy i kromkę chleba razowego. Tak przygotowany zakwas odstawić na parę dni pod przykryciem w chłodnym, zacienionym miejscu. Można też kupić gotowe zakwasy w sklepie, jednak warto wtedy zwrócić uwagę na to, aby skład był jak najbardziej naturalny.
Barszcz:
Gdy zakwas jest już gotowy, należy przygotować wywar z namoczonych suszonych grzybów i warzyw. Następnie przyprawić go liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu, zielem angielskim, całymi i rozgniecionymi ząbkami czosnku, a potem zagotować. Gdy wywar lekko przestygnie, dodać zakiszone buraki i doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny i solą tak, aby zupa miała słodko-kwaśny smak. Od tego momentu trzeba uważać, aby jej ponownie nie zagotować, bo straci swój piękny, purpurowy kolor. Przed podaniem barszcz można przyozdobić natką pietruszki.

A to już wiesz?  Orientalne przekąski w sam raz na drugie śniadanie do szkoły

2. Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
? 2 szklanki mąki
? 4 jaja
? 2 szklanki mleka
? 3 łyżki oleju
? woda gazowana do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Farsz:
? 2 cebule
? 10 g suszonych grzybów, namoczonych przez noc
? 400 g kiszonej kapusty
? olej do smażenia
? Ziele angielskie Appetita
Do smażenia krokietów:
? bułka tarta
? 2 jaja
? olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Naleśniki:
Składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto o konsystencji śmietany i smażyć na płaskiej, dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli przywierają, można pomiędzy kolejnymi plackami smarować patelnię cienką warstwą tłuszczu.
Farsz:
Grzyby, kapustę oraz cebulą drobno posiekać i gotować do miękkości w wodzie po moczeniu grzybów, następnie doprawić zielem angielskim, solą i pieprzem.
Krokiety:
Do przestudzonego farszu dodać jajko i nakładać po dwie łyżki na naleśnik. Zawijać najpierw boki, a potem rolować całość. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej, po czym smażyć do uzyskania złocistego koloru.


3. Pierogi wigilijne z kapustą

Składniki:
Ciasto:
? ? kg mąki
? 1 szklanka wrzątku
? 1 jajko
Farsz:
? 600 g kiszonej kapusty
? 1 mała marchew
? 2 cebule
? 300 g mrożonych grzybów
? 1 szklanka suszonych grzybów, namoczonych przez noc
? sól
? Pieprz czarny mielony Appetita
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do mąki dodać wrzątek i jajko, następnie wymieszać łyżką, a potem wyrabiać aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki lub dolać trochę wody. Ważne, aby nie kleiło się do rąk. Ciasto należy odstawić na pół godziny aż odpocznie – w tym czasie można przygotować farsz.
Farsz:
Kapustę należy posiekać i gotować do miękkości przez co najmniej pół godziny. Suszone grzyby ugotować w wodzie po moczeniu i zblendować na gładką masę. Cebulę posiekać i podsmażyć. Gdy się zeszkli, dodać mrożone grzyby i smażyć przez kilka minut aż się rozmrożą i trochę zmiękną. Do tej mieszanki dosypać startą marchewkę, potem przyprawić ją solą i pieprzem, a następnie wymieszać z kapustą i zblendowanymi suszonymi grzybami. Ostudzić.
Pierogi:
Przygotowane ciasto należy cienko rozwałkować i wycinać gęsto okrągłe placki (szklanką albo specjalnym narzędziem). Na każdy z nich nakładać farsz (ok. 1 łyżeczki), następnie złożyć na pół i zalepić brzegi. Podczas nakładania należy uważać, aby brzegi zostały suche, w przeciwnym razie mogą się rozkleić podczas gotowania. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia, czyli ok. 5 minut.


4. Smażony karp z migdałami

Składniki:
? 1 duży karp, oczyszczony, podzielony na porcje
? Przyprawa do ryb Appetita
? mąka
? sól
? 50 g migdałów płatków np. Siesta
? jajko
? olej do smażenia
? cytryna do podania
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną rybę natrzeć przyprawą i delikatnie posolić. Mąkę wymieszać z płatkami migdałów. Olej rozgrzać na patelni. Karpia obtaczać w jajku i mące z migdałami, smażyć na złoty kolor, co jakiś czas obracając. Podawać z cytryną. Łuski z karpia można osuszyć i jedną włożyć do portfela, a resztę rozdać gościom – według tradycji mają ?pilnować? pieniędzy przez cały następny rok.


5. Świąteczny tatar z łososia i tuńczyka

Składniki:
? 2 filety śledziowe w oleju
? 150 g łososia surowego
? sok z 1 cytryny
? natka pietruszki
? Papryka ostra mielona Appetita
? Pieprz czarny mielony Appetita
? sól
? 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Drobno posiekane ryby należy włożyć do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny. Po 10 minutach nadmiar soku odsączyć i dodać posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz przyprawy. Podawać ze świeżym pieczywem.

A to już wiesz?  Jesień na talerzu smakołyki ze słoika

6. Tradycyjne śledzie
Składniki:
? 4 – 5 filetów śledziowych, solonych
? 1 cebula
? olej rzepakowy
? 2 Liście laurowe Appetita
? 3 ziarna Ziela angielskiego Appetita
? skórka z cytryny
? pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Śledzie należy przygotować 3-4 dni przed Wigilią, aby zdążyły się przemacerować. Do miseczki nalać zimnej wody i moczyć w niej ryby przez ok. 2 godziny, w tym czasie co najmniej dwukrotnie trzeba zmienić wodę na świeżą. Równolegle można przygotować słoiki ? dokładnie je umyć i wyparzyć (np. w zmywarce). Na dnie ułożyć cebulę pokrojoną w pióra, liście laurowe, ziele angielskie i skórkę z cytryny. Śledzia pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do słoików.

7. Orkiszowy chleb na zakwasie
Składniki:
Aktywacja zakwasu:
? 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego
? 75 g wody
? 75 g mąki
Ciasto właściwe:
? 400 g mąki pszennej
? 300 g mąki orkiszowej jasnej
? 1 łyżeczka soli
? 1 łyżeczka Tymianku Appetita
? 520 g wody w temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania:
Wieczorem wymieszać w słoiku zakwas z mąką i wodą, przykryć go folią spożywczą i odstawić na noc. Następnego dnia wymieszać wodę, dodać mieszankę z zakwasem i dokładnie połączyć. Wsypać mąkę, tymianek, osolić i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut, po czym ponownie wymieszać i jeszcze raz zostawić ciasto, tym razem na godzinę. Następnie uformować bochenek (można użyć do tego specjalnego kosza do wyrastania lub miskę, którą należy posypać mąką) i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na kolejną godzinę. Piec ok. godziny w temperaturze 200 stopni. Wystudzić na kratce.

8. Choinki z łososia i awokado
Składniki:
? 100 g wędzonego łososia
? 2 awokado hass
? sok z ? cytryny
? Zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz
? 1 granat
? 2 szalotki
? 1 zielony ogórek
? 2 łyżki majonezu
? świeży koperek

Sposób przygotowania:
Awokado i ogórka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną drobno szalotkę. Łososia podzielić na mniejsze części. Wymieszać z warzywami, majonezem, ziołami, dosolić w razie potrzeby. Z powstałej masy uformować na talerzu stożki, przed podaniem udekorować świeżym koperkiem i granatem.


9. Truflowe puree z ziemniaków z orzechami pekan

Składniki:
Puree:
? 400 g ziemniaków
? 140 g masła
? ? łyżeczki Gałki muszkatołowej Appetita
? 200 ml mleka
? 2 ząbki czosnku
? 2 łyżki oliwy truflowej lub ? łyżeczki pasty truflowej
? sól
? Pieprz czarny mielony Appetita
Karmelizowane orzechy:
? 100 g cukru
? 100 g Orzechów pekan (lub włoskich np. Siesta)
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie można przygotować orzechy. Wysypać na zimną patelnię cały cukier i powoli rozpuszczać go na małym ogniu bez mieszania.Kiedy nabierze złotego koloru, dodać orzechy i dopiero wtedy delikatnie przemieszać, a potem wyłożyć do ostygnięcia (np. na blachę). Gdy ziemniaki się ostudzą, należy je odcedzić, przełożyć do miski, dodać mleko, masło, oliwę, posiekany czosnek i przyprawy, a następnie rozgnieść (ubijakiem do ziemniaków, mikserem albo widelcem) na gładką, puszystą masę. Posypać orzechami i podawać do dań głównych.

10. Wigilijna kutia
Składniki:
? duża puszka masy makowej
? 150g oczyszczonej pszenicy
? 100 g rodzynek
? 100 g płatków migdałów (np. Siesta)
? 200 g orzechów włoskich i laskowych (np. Siesta)
? szczypta Cynamonu mielonego Appetita z linii Domowe Sekrety
? skórka otarta z 1 pomarańczy
? 100 ml śmietanki
? Cukier wanilinowy Appetita z linii Domowe Sekrety
? 3 łyżki brandy lub rumu
Sposób przygotowania:
Pszenicę dokładnie wypłukać i gotować pod przykryciem w proporcji 1:2 do wchłonięcia całej wody, następnie włożyć garnek do rozgrzanego piekarnika i trzymać go w nim tak długo, aż pszenica zmięknie. Do masy makowej dodać resztę składników: śmietankę, cynamon, cukier wanilinowy, migdały, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, pszenicę i alkohol. Jeśli nie jest wystarczająco słodka, można dosłodzić miodem. Podawać na zimno, jako wigilijny deser.

A to już wiesz?  Mój Ulubiony - przepis na doskonały sernik z bezą

11. Piernik świąteczny
Składniki:
? 1? szklanki mąki
? 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Appetita z linii Domowe Sekrety
? 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Appetita z linii Domowe Sekrety
? 2 łyżki ciemnego kakao
? 1? łyżki Przyprawy do piernika Appetita z linii Domowe Sekrety
? 100 g masła
? 2 łyżki miodu
? 3 duże jaja
? 170 g cukru drobnego do wypieków
? 230 ml mleka
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić razem z cukrem i miodem w rondelku, zdjąć z ognia i dodać przyprawę do piernika i kakao. Do miski dodać mleko i jajka, osobno dokładnie wymieszać wszystkie sypkie składniki. Następnie połączyć ze sobą masło z mlekiem i zmiksować. Po jednej łyżce dosypywać suchą mieszankę, cały czas miksując. Tak powstałą masę piec w formie albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 40 minut (do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni).

12. Kruche ciasteczka bożonarodzeniowe
Składniki:
? 350 g mąki
? 200 g masła
? 90 g cukru pudru
? Cukier wanilinowy Appetita z linii Domowe Sekrety
? szczypta Cynamonu mielonego Appetita z linii Domowe Sekrety
? ? łyżeczki Proszku do pieczenia Appetita z linii Domowe Sekrety
? 1 jajo
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cynamon i cukier puder dokładnie wymieszać i wysypać na stolnicę albo do dużej miski. Masło roztopić na małym ogniu w rondelku. Następnie dodawać kolejno mokre składniki i zagniatać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Ciasto rozwałkować na cienki placek na podsypanej mąką powierzchni i wycinać foremkami świąteczne wzorki. Ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu ciasteczka można dekorować wedle uznania: lukrem, kawałkami czekolady, kolorowymi posypkami, czy pisakami do ciasta.

Producent: Colian Sp. z o.o.
Marka: Appetita
Produkty:
? Cukier wanilinowy Appetita z linii Domowe Sekrety (15 g), cena ok. 0,60 zł/opakowanie
? Cynamon mielony Appetita z linii Domowe Sekrety (15 g), cena ok. 1,60 zł/opakowanie
? Kminek mielony Appetita (20 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
? Liście laurowe Appetita (6 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
? Papryka ostra mielona Appetita (20 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
? Pieprz czarny mielony Appetita (18 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
? Proszek do pieczenia Appetita z linii Domowe Sekrety (15 g), cena ok. 0,60 zł/opakowanie
? Przyprawa do piernika Appetita z linii Domowe Sekrety (20 g), cena ok. 1,60 zł/opakowanie
? Przyprawa do ryb Appetita (20 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
? Soda oczyszczona z Appetita z linii Domowe Sekrety (15 g), cena ok. 0,90 zł/opakowanie
? Tymianek Appetita (10 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
? Ziele angielskie Appetita (15 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
? Zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz (10 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy